Wilde Kerst met Zwijn biefstuk en aardappelpakketjes met witlof

Met Kerst wordt er veel wild vlees gegeten. Daarom heeft onze huisblogger Grillfun een heerlijk recept gemaakt met wild zwijn! Grillfun aan het woord:
Het is alweer bijna Kerst en daarom ben ik aan de slag gegaan met wild. Dit keer ging ik voor een gerecht met wildzwijn biefstuk. Een stuk vlees wat ik nog niet eerder maakte op de barbecue. Ik was bang dat het vlees droog zou worden gezien er bijna geen vet inzit maar het vlees werd heerlijk mals. De combinatie van dit heerlijke vlees en gestoomde aardappel met gemarineerde witlof was een succes.
Ja je leest het goed, een complete maaltijd bereid op de barbecue. Ideaal voor de feestdagen want ik weet zeker dat je gasten versteld zullen staan. Het vlees van een wildzwijn smaakt iets sterker dan vlees van een normaal varken en wordt vaak gemarineerd of langzaam gegaard in bijvoorbeeld een stoofschotel. Ik heb er echter voor gekozen om het zo neutraal mogelijk te houden gezien ik ook graag het vlees proef. Door de combinatie met de overige ingrediënten smaakt deze maaltijd super.
Serveer bij het gerecht bijvoorbeeld een wilde paddenstoelensaus en een lekkere rode wijn. Ik koos voor een Merlot maar je kunt natuurlijk altijd naar jouw wijnhandelaar gaan voor een goede wijnspijs combinatie.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 Wild Zwijn biefstukken
- zout en versgemalen peper
Ingrediënten witlof
- 8 witlof stronken
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels honing
- ½ theelepel vanille extract
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- klontje ongezouten roomboter
Ingrediënt aardappel pakket
- 1kg krieltjes met schil of nieuwe aardappelen
- 4 vellen bakpapier
- klont boter
- verse tijm
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel komijnzaad
- zout en versgemalen peper
Voorbereiding
- Haal de wildzwijn biefstuk uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen.
- Pers de sinaasappel en meng deze met de overige ingrediënten voor de witlof in een kom die op de BBQ mag. Later zetten we deze op de BBQ zodat de boter smelt.
- Snijd de stronken van de witlof door de helft.
- Vouw het bakpapier in een vierkant en leg deze in een bak met water voor ongeveer 15 minuten.
- Ik gebruikte krieltjes die allemaal van ongeveer dezelfde grote zijn. Heb je aardappelen van verschillende formaten snijd ze dan ongeveer gelijk.
- Meng de kruiden in een kom en sprenkel wat olijfolie over de aardappelen.
- Kruid de aardappelen met het kruidenmengsel en zorg ervoor dat de kruiden overal zitten.
- Vouw het bakpapier open en leg in het midden de aardappelen samen met een klontje boter.
- Maak het pakket dicht en knoop de bovenzijde dicht met een stuk slagerstouw.
Bereiding wild Kerst met Zwijn biefstuk en aardappelpakketjes met witlof
- Maak de kamado aan en zorg voor indirecte hitte door de platesetter te plaatsen. Regel de kamado naar een dome temperatuur van rond de 180 graden.
- Leg het pakket met aardappelen in de kamado en sluit de deksel. De aardappelen zijn na een uur ongeveer gaar.
- Plaats na ongeveer 30 minuten de kom in de kamado zodat de boter kan smelten en de marinade warm wordt.
- De witlof is gaar in ongeveer 10 minuten.
- Leg de witlof in de kamado en strijk ze in met de marinade. Herhaal dit een aantal keer tot ze gaar zijn.
- Haal de aardappelen en de witlof uit de kamado en zet ze heel even apart.
- Bouw de kamado om voor directe hitte door de platesetter te verwijderen.
- Voorzie de kamado van een gietijzeren rooster voor mooi grillstrepen op het vlees.
- Kruid het vlees met zout en versgemalen peper en leg het vlees op het rooster en grill beide zijden voor ongeveer 2 a 3 minuten tot een kerntemperatuur is bereikt van tussen de 60 en 65 graden.
- Grill nog heel even de witlof boven directe hitte en strijk het nogmaals in met de marinade.
- Maak de borden mooi op en serveer het vlees bijvoorbeeld met een lekkere wilde paddenstoelensaus, aardappelen en de witlof. Serveer er een mooie rode wijn bij zoals een Merlot, die past goed bij dit gerecht.
Succes met het maken, groetjes Grillfun
Meer 2019 Kerstrecepten van Grillfun
Of bekijk onze Kerstrecepten uit 2018. Die zijn nog net zo lekker
- Champignon & sjalot gevulde Parelhoen met spek
- Lamsbout uit de oven met zoete aardappelen en pompoen
- Beef Wellington met Ossehaas en spek paddestoelen vulling
- Varkensfilet Rollade in pittige tomaten kruiden marinade
- Reerug met pittige salsa van abrikozen en mango
- Kalfskarbonades met een tijm rozemarijn kruidenkorst
Of gaat de gourmet aan?
- Shoarma Nachos pannetje
- Kipfilet met courgettebootje
- Mini Cheese burger
- Blinde Vinkjes met spruitjes bacon spies
- Worstjes met Spaanse Tortilla
- Varkenshaas met Gevulde tomaten
- Speklapjes met Aardappel champignonkoekjes
- Rundervinkjes met Geitenkaas pakketjes
- Slavinkjes met Appel honing partjes
- Kipsateh met Mediterrane Ratatouille
- Biefstukjes met Gevulde Champignons
- Mini Tortilla met Varkenshaas sateh
- Bekijk ook ons gourmet assortiment