fb pixel

Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst

Kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst

Kalkoen hoort traditioneel getrouw bij de Kerst. Daarom heeft onze huisblogger Grillfun daar weer een lekker gerecht mee gemaakt! Grillfun aan het woord: 

Een echte Kerstklassieker als gerecht is toch echt wel een Kerstkalkoen. In dit complete gerecht neem ik jullie mee met mijn versie van dit klassieke gerecht. Als bijgerecht heb ik een gevulde pompoen gemaakt met gele rijst. De combinatie is echt geweldig en op deze manier heb je kleur op je tafel plus deze heerlijke geur van een gegrilde kalkoen. Het recept is echt foolproof, waardoor het echt niet mis kan gaan! Ik maakte deze maaltijd natuurlijk in de barbecue maar je kunt het ook gewoon in de oven bereiden. Belangrijkste is dat je dezelfde temperaturen aanhoud. 

Vaak zie je dat een kalkoen gevuld wordt met een mengsel van gehakt. In dit recept heb ik hiervoor niet gekozen. De reden is vrij simpel, omdat de vulling eerder gaar is dan de kalkoen. Hierdoor wordt het gehaktmengsel droog en dat wil je absoluut niet hebben. Tevens zorgt een gevulde kalkoen er ook voor dat je geen goede luchtstroming hebt door de buikholte van de kalkoen.

Wanneer je een kalkoen besteld bij DeVleesboerderij.nl wordt deze diepgevroren geleverd en niet vers. Het is dus belangrijk dat je op tijd begint met de planning. Een kalkoen kun je het beste ontdooien in de koelkast ongeveer vier dagen voordat deze op de barbecue gaat. De planning om deze kalkoen te bereiden is namelijk 2 dagen ontdooien in de koelkast, één dag in de brine (natte pekel) en nog een dag drogen in de koeling. Op deze manier krijg je het beste resultaat en geen stress.

Hoe kan ik mijn Kerstbestelling terug winnen?

Dat is eigenlijk heel simpel! Je bestelt gewoon zoals je gewend bent bij ons, maar dan voor 16 december, én je schrijft je in op onze nieuwsbrief. Ook als je nu al bestelt, kun je kiezen voor 's avonds bezorgen, of ophalen, tot en met 23 december. Samengevat:

  • Doe je bestelling voor 16-12
  • Kies bezorgen/ ophalen ergens tussen 17 - 23 december, dan weten wij dat de bestelling voor Kerst is
  • Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Door in te schrijven geeft u ons toestemming u per email op de hoogte te houden van aanbiedingen, nieuwe recepten en leuk nieuws. U kunt zich ten alle tijden weer uitschrijven.

Het maken van een brine is belangrijk zodat de kalkoen niet droog wordt. Vaak hoor ik van mensen dat ze kalkoen hebben gemaakt met kerst en het vervolgens nooit meer doen omdat deze droog was. De oorzaak is bijna altijd dat ze de kalkoen niet 24 uur in de pekel hebben gelegd. Dit is echt extreem belangrijk omdat een kalkoen niet veel vet heeft en een heel magere vogel is.

 

Ingrediënten brine

  • 1 Hollandse Baby Kalkoen (ongeveer 4 kg)
  • 4 liter water
  • 250 gram zout
  • 10 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 citroenen
  • 2 mandarijn
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse salie

vlees kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst devleesboerderij grillfun

Ingrediënten boter

  • 250 gram boter
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 takje verse salie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1/2 citroen
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

vuling kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst devleesboerderij grillfun

Ingrediënten vulling

  • grote ui
  • 1 citroen
  • 1 mandarijn
  • 1 takjes verse rozemarijn
  • 1 takje verse salie

Ingrediënten pompoen

  • 2 oranje pompoenen
  • 500 gram gele rijst
  • 2 bosui
  • 200 gram feta
  • hand vol pecannoten
  • hand vol rozijnen

ingesmeerd kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst devleesboerderij grillfun

Voorbereiding Kalkoen

  1. Zet een pan met 4 liter water op het vuur en voeg wanneer het water kookt alle ingrediënten voor de brine toe.
  2. Laat dit even drie minuten koken zodat de zout en de suiker kan oplossen.
  3. Laat de brine afkoelen tot kamertemperatuur of versnel het proces door ijsblokjes toe te voegen. Gezien het buiten niet al te warm is kun je de brine ook buiten laten afkoelen.
  4. Leg de kalkoen in de brine en voeg eventueel water toe om de kalkoen geheel te bedekken met de brine.
  5. Plaats deze terug in de koeling voor 24 uur. 
  6. Haal na de 24 uur de kalkoen uit de brine en droog deze af met keukenpapier. 
  7. Leg de kalkoen op een school en plaats deze terug in de koeling voor 24 uur. Op deze manier krijg je een krokante huid. 
  8. Haal de boter uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen. 
  9. Haal de blaadjes van de salie en naalden van de rozemarijn van de takjes af en snipper ze fijn met een mes.
  10. Voeg deze in een kom samen met de boter en pers er vier teentjes knoflook bij.
  11. Schenk er een scheut olijfolie bij en het sap van een halve citroen.
  12. Meng alles goed door elkaar tot je een samenhangend geheel krijgt dat weer lijkt op boter.
  13. Maak het vel van de borst voorzichtig los met je vingers tot helemaal achterin de kalkoen. 
  14. Stop ongeveer de helft van de boter erin en wrijf deze over de hele borst van de kalkoen. Gebruik de rest van de boter om de kalkoen ermee in te smeren.
  15. Snijd vervolgens de citroen en mandarijn voor de vulling door de helft. 
  16. Pel de ui en snijd deze in vieren.
  17. Vul de buik van de kalkoen met de citroen, mandarijn, ui, rozemarijn en de salie.
  18. Bind de twee poten van de kalkoen samen met wat slagerstouw maar blokkeer niet de opening gezien het belangrijk is voor de doorstroming van de lucht.
  19. De kalkoen kun je weer terug in de koeling plaatsen maar ik zou het vullen en insmeren doen 2 uur voordat de kalkoen op de barbecue gaat en dan buiten de koeling op kamertemperatuur laten komen.

Voorbereiding gevulde pompoen

  1. Snijd de bovenkant van de pompoen eraf en bewaar deze gezien we deze gaan gebruiken als deksel. 
  2. Verwijder met een lepel de zaden en draden in de pompoen en gooi deze weg. 
  3. Kook in de tussen tijd de rijst gaar in kokend water.
  4. Snijd de bosui in ringen, de fetta kaas in blokjes en de pecannoten in kleine stukjes. Deze zorgen straks voor een like bite in je gerecht.
  5. Neem een kom en schud hierin de rijst met alle gesneden ingrediënten en roer alles goed door elkaar. Vergeet niet op om ook de rozijnen toe te voegen. 
  6. Vul met dit mengsel de pompoen en plaats de deksel erop. Wanneer de pompoen niet stabiel blijft staan kun je een stukje van de onderzijde eraf snijden. Het is namelijk belangrijk dat deze niet omvalt in de barbecue.

bbq kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst devleesboerderij grillfun

Bereiding Kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst

  1. Maak ten eerste de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone om te kunnen grillen met een keteltemperatuur van tussen de 170 en 180 graden. Ik maakte gebruik van de Weber Summit waardoor ik een groot grill oppervlak heb door de difuserplate. Hierdoor kon ik dit hele gerecht maken inclusief de pompoenen op één barbecue.
  2. Leg de kalkoen boven het indirecte gedeelte van de barbecue en voorzie de borst van een kerntemperatuurmeter. Let goed op dat je geen bot raakt want dan kan de temperatuur afwijken.
  3. Sluit de deksel en nu is het wachten. De bereiding van de kalkoen duurt ongeveer tussen de 2,5 en 3 uur. 
  4. Plaats de gevulde pompoenen ongeveer een uur voordat de kalkoen klaar is in de barbecue boven het indirecte gedeelte.
  5. Sluit de deksel en wacht dat de kerntemperatuur van de kalkoen 73 graden is.
  6. Haal de kalkoen uit de barbecue en laat deze ongeveer 20 minuten rusten onder een theedoek. Wanneer er iets mis gaat met de timing kun je de kalkoen ook in een heteluchtoven plaatsen die ingesteld staat op 70 graden. Op deze manier gaart de kalkoen niet verder door en heb je geen kwaliteitsverlies. 
  7. Serveer de kalkoen samen met de gevulde pompoenen op tafel. Op deze manier heb je een geweldig kerstdiner dat je helemaal hebt gemaakt op de barbecue. 

Succes met het maken, groetjes Grillfun

eind kerstkalkoen met gevulde pompoen en gele rijst devleesboerderij grillfun

 

 

 

 

Geef een bug door en verdien een coupon twv 5,-!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Voor meer informatie over cookies, zie Cookies Policy.