Dry-aged rundvlees
Dry-aged rundvlees vlees is malser
We eten rundvlees vaak te vers. Voor de beste smaak moet vlees enkele weken rijpen. Vroeger was dit bij de boer in de schuur, nu doen wij dat in speciale droogkasten of dry-aging cellen. In deze cellen wordt de luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur nauwkeurig beheerst en gecontroleerd. Het rijpen in een cel duurt minimaal 21 dagen en dit proces verdampt het vocht, breekt het spierweefsel af en daardoor is het vlees ongekend mals! en heeft het vlees een meer intense vleessmaak.
Na dry-aging
Het vlees is na het proces nog niet direct klaar voor consumptie. Het voelt hard en droog aan en ziet er aan de buitenkant zwart en alles behalve smakelijk uit. De korst is echter nodig voor bescherming tegen indrogen en bacterievorming. Na het verwijderen van deze korst is het vlees klaar voor consumptie, als je het vlees dat over blijft doorsnijd is het helder rood van kleur. Er is dus wel veel afval en dat maakt het, toch al intensieve proces, extra kostbaar.
Dry-aged rundvlees bereiden
Let op want dit is erg belangrijk; dry-aged vlees mag nooit op hoge temperatuur worden gegaard, want het vlees heeft al een groot deel van zijn vocht verloren. Dichtschroeien is goed, maar laat het vervolgens heel zachtjes rosé worden. Want als het vlees te gaar is (doorslaat), is het direct taai.
Door het kostbare proces gebruiken wij ons basis Bommelerwaard rundvlees voor Dry-aging. Ervaring leert, dat het verschil met luxere rassen nauwelijks merkbaar is. Daarnaast is niet al het vlees geschikt voor Dry-aging, het vlees dient een minimaal vetpercentage te hebben. Bekijk ons assortiment Dry-aged rundvlees producten.