Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00
  • Steelpan
  • Braden (oven)
  • Grillen / braadpan
  • Stoven
  • Wokken
  • Smoren
  • Marineer en grillen/ braden
  • Stoofpot

Rundvlees Steaks & cuts

1 - Chuck

In dit deel van het rund, de bovenkant schouder, bevinden zich de grootste en meest gebruikte spieren. Dat betekend dat je er cuts vind die een lange langzame bereidingstijd kennen, dan breekt het verbindende weefsel namelijk af. Denk hier dus aan mooie roasts zoals de Chuck Arm/ Shoulder Pot roast.Van dit vlees draai je ook mooie hamburgers!
Ondanks dat je ze hier juist niet zou verwachten haalt een goede slager er toch een aantal mooie steaks uit! Een pareltje is bijvoorbeeld de lange platte Flat Iron Steak, maar probeer ook eens een medaillon achtige Chuck Eye Steak!

2 - Rib

Uit het gebied rond de ribben komen een paar zeer bekende cuts zoals de Rib-eye (roast) of Tomahawk Steak. Dit deel van het rund laat zich typeren als mals, goed dooraderd smaakvol vlees met die echte beef smaak. Niet voor niets populair onder de echte beef liefhebbers dus. Wel zullen er zo nu en dan knoesten vet zitten in of aan de rand van de cuts waar je omheen dient te snijden.

3 - Short Loin

Dit deel van het rund bevat de minst gebruikte spieren en is daarom de bron voor de meest malse stukken vlees zoals de Entrecôte of Tournedos, die de Amerikanen en wij hier dus ook repectievelijk de New York Strip en Tenderloin noemen.
Dit deel kent twee hoofdspieren; de top loin en tenderloin. De cuts uit de top loin hebben eigenschappen als de Rib-eye, maar de cuts uit de tenderloin zijn het meest mals en mager. Er is de groep mensen die deze cuts het lekkerst vindt en daartegenover de groep die juist de steaks met meer een bite en meer vet lekker vindt. Voor die mensen zit hier de T-bone steak of de moeder der T-bones, de Porterhouse Steak.

4 - Sirloin

Voor dit deel geldt eigenlijk hetzelfde als voor de Short Loin, maar het zit iets dichter bij de achterkant en is daarom iets minder mals, maar nog steeds erg mals! De Top Sirloin Steak is voor velen de beste combinatie van structuur, malsheid en dooradering. Door dit gedeelte loopt ook de tenderloin spier en daarom zijn er ook malse cuts zoals de Tri-tip steak uit te halen.

5 - Round

Dit gedeelte is bijna alleen puur vlees en er zijn daarom veel cuts uit te snijden die je als steak kunt eten, maar ook stukken speciaal geschikt voor roasts. De bovenkant van de Round is malser en daar komen dan ook de meeste steaks uit, waar de onderkant meer voor de roasts is. Denk hier aan de Round-tip Steak of Eye round steak/ roast.

6 - Shank & 7 - Brisket

De Shank & Brisket gedeeltes zijn stugger en daarom alleen geschikt voor stoven. Het vlees is wel erg smaakvol, beefy zoals de Amerikanen zeggen.

8 - Plate & 9 - Flank

Uit de Plate & Flank komen twee lange platte cuts die vaak door elkaar worden gehaald of worden verkocht onder de naam Bavette. Toch zijn ze niet hetzelfde... Uit de Plate komt de Skirt Steak, welke zo'n 1/3 vet is en vrij mals. Door het vet leent deze cut zich uitstekend voor bijvoorbeeld een Philly cheese steak.
Uit de Flank komt de Flank steak, de echte bavette. Dit vlees is minder doorregen, maar nog steeds vet en goed mals met een bite. Deze cut is prachtig om te marineren en als één gegrild stuk op te dienen en aan tafel te snijden. Ook voor Fajita's is deze cut zeer geschikt.