Onze vriend DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft dit jaar weer een paar mooie recepten gemaakt en dit is er 1 van!
En dan is het jaar weer bijna voorbij, voor de meest mensen denk ik wel het raarste jaar ooit. Veel thuis geweest en goed gebruik kunnen maken van mijn nieuwe barbecue. In December vind ik het altijd leuk om een of twee wat uitgebreidere en specialere gerechten op de barbecue te maken. Gewoon voor de decembermaand of voor de aankomende kerstdagen. Mocht je inspiratie nodig hebben voor een mooi kerstgerecht op de barbecue dan presenteer ik hierbij mijn eerste kerstgerecht van 2020.
Wat is er nu mooier dan om in deze periode lekker wild te bereiden? De basis van dit gerecht is een goede hertenbiefstuk van zo’n 750 gram. Daar kun je met 4 personen echt goed van eten. Het vlees is erg mals en heeft een fijne structuur. Ik marineer het vlees zeker meer dan 12 uur in de koeling. Daarbij maak ik een rode kool klaar in een gietijzeren ketel, uiteraard op de barbecue. Door dit te combineren met cranberries, appelazijn en citroensap krijgt de rode kool een friszure smaak en de suiker zoet het ietwat aan. Ik serveer er zelfgemaakte bataatfrietjes bij, die zijn lekker zoet en zien er goed uit.
Veel plezier met het maken van dit recept en alvast fijne feestdagen.
Dit gerecht is voor 4 personen en de voorbereidingstijd is 12,5 uur. De bereidingstijd is 2 uur.
Ingredienten marinade
- 4 eetlepels olijfolie
- Sap van 1 citroen
- 1 eetlepel worchestershiresaus
- 1 eetlepel sojasaus
- 50 ml rode wijn
- 1 theelepel verse gemalen peper
- 2 knoflookteentjes
- 1 theelepel zout
Ga jij voor smaakvolle short ribs uit de pan of zet jij de bbq aan? Waar kiest onze huisblogger Grillfun voor? Grillfun aan het woord:
Met short ribs kun je natuurlijk veel meer doen dan alleen low and slow garen op de BBQ. Dit gerecht heet braised short ribs, en ik hoor je al denken wat betekent het eigenlijk. Volgens internet is dit het aanbraden van vlees in een pan en daarna langzaam stoven in saus. Nu pakken we dit iets anders aan omdat je natuurlijk ook wat rooksmaak wil toevoegen aan het vlees. Short ribs zijn hier namelijk ideaal voor gezien je een geweldige rook ring kunt krijgen in het vlees.
In dit recept heb je eigenlijk twee opties waarvan er eentje hieronder staat beschreven. Je kunt de ribben boven de Dutch Oven langzaam garen en rookhout toevoegen. De damp van de kruiden en wijn trekken lekker in het vlees. Je hoeft dan ook niet de botten te verwijderen doordat deze er zelf afvallen als je de short ribs in de saus legt.
Een andere methode is om de botten van de short ribs te verwijderen en de short ribs in blokken te snijden. Vervolgens bak je eerst de short ribs aan in de pan. Wanneer ze mooi verkleurd zijn kun je ze uit de pan halen en de stappen volgen zoals hieronder staat beschreven. Maak de saus en leg ze terug in de saus om ze te garen.
Wat lekker is om bij dit gerecht te serveren zijn gegrilde wortels en groene asperges. Kook de wortels heel even 4 minuten en laat ze hierna afkoelen. Wanneer de short ribs bijna klaar zijn kun je de wortels in ongeveer 20 minuten mee garen en de groene asperges hoeven maar een kleine 5 minuten. Besprenkel ze wel met olijfolie voordat ze op de barbecue gaan. Maak er een lekkere puree bij en je hebt een geweldig gerecht.
Ingrediënten
- 1 kg short ribs
- 1 liter runderbouillon
- 500 ml droge rode wijn
- 1 grote ui of twee kleine
- 4 teentjes knoflook
- bosje verse tijm
- 400 gram kastanjechampignons
- 2 eetlepels bloem
- klontje boter
- zout en versgemalen peper
Vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq is dankbaar voor zijn kalkoen en wij zijn dankbaar voor het gerecht dat hij voor ons gemaakt heeft!
Vandaag is het weer Thanksgiving, het Amerikaanse feest, dat men viert om te bedanken voor de oogst. Toevallig heb ik deze week een kalkoen geoogst bij DeVleesboerfderij.nl en ga ik die voor deze feestdag gereed maken. In Amerika is het echt een dag waarop families van ver bij elkaar komen. Het eten staat dan centraal en er wordt vaak kalkoen gegeten. De dag wordt dan ook wel ‘turkey-day’ genoemd, sinds Kennedy is het zelfs de gewoonte dat de president elk jaar op Thanksgiving één kalkoen gratie verleend. Dit recept start met een mooie Hollandse babykalkoen van ongeveer 3 kilo. Dit keer pekel ik de kalkoen niet van tevoren. De meningen zijn erg verdeeld over of je een kalkoen (of kip) moet pekelen. Sommige mensen vinden dat het sappiger wordt en anderen vinden juist dat het vlees er ook wateriger door wordt. Voor mij is het simpel, de vorige keer heb ik de kalkoen gepekeld, nu doen we dat een keer niet. Het voordeel daarvan is dat je alles op een dag kan bereiden.
Let even op met dit recept, ik been de kalkoen zelf uit, dat is best wat werk en je hebt een goed gevogelte-mes, een gevogelte-schaar en wat handschoentjes nodig. Ik vond het leuk om te toen, maar het kostte me toch een uur om de kalkoen uit te benen. Op internet zijn er veel filmpjes te vinden hoe je dit moet doen. Je kan natuurlijk ook aan je slager vragen of hij hem voor je uitbeent. Zorg ook dat als je een diepvries kalkoen hebt, je deze helemaal laat ontdooien voordat je gaat beginnen. Het is een groot stuk vlees, dus het duurt wel even.
Ik serveer deze lekkere kalkoen met wat spruitjes, sinaasappelkwartjes en een lekkere bataatpuree. Je krijgt er een heerlijke honing-sinaasappel-jus cadeau bij. Je kan er gemakkelijk 10 man van laten smullen! Veel plezier met maken en opeten, ik vind het een top-recept!
Ingredienten kruidenmix
- 1 el zout
- 2 el bruine suiker
- 1 el gemalen komijn
- ½ el zwarte peper
- 1 el knoflookpoeder
- 2 el paprikapoeder
Waar een 'foutje' al niet goed voor is, ontdekte onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq bij dit recept. In plaats van varkensribben, een stoer stuk vlees: Chuckraost!
Soms kom je toevallig op heerlijke recepten, dat was bij dit recept het geval. Per ongeluk had ik het verkeerde vlees besteld bij DeVleesboerderij. In plaats van varkensribben bestelde ik 2,5kg chuckroast van Bommelerwaard rund. Chuck is eigenlijk een stuk schouder of nek van het rund. Dit is natuurlijk een uitdaging voor mij. Wat kun je hiermee maken? Ik kwam op het idee eens pulled beef te gaan maken. Lekker op een burger met barbecuesaus en wat zure garnituur. Het recept stelde ik samen uit wat andere recepten, wat eigen gevoel en had de benadering dat het vooral eenvoudig moest zijn. En het bleek ook nog eens mega lekker te zijn! Volg het recept en laat je verassen. Iedereen vond het verrukkelijk! Voor de rub heb ik een pulled beef rub gebruikt van A Table. Voor de BBQ saus gebruikte ik Sweet Baby Rays Hickory & Brown sugar.
Dit gerecht is voor 10 porties.
Ingredienten
- 2-2,5 kg chuckroast
- 45 gram pulled beef rub
- Max halve fles BBQ saus
- 250ml water
- 2 blokjes runderbouillon
- 1 tl worchestershiresaus
- Burgerbroodjes
- Coleslaw
- Augurkslices
In de herfst kan een hertenbiefstuk niet ontbreken. Het is een mals stuk vlees en heeft een volle smaak! Onze huisblogger Grillfun heeft het hertenbiefstuk geserveerd met een portsaus gemaakt. Grillfun aan het woord:
Hertenbiefstuk wordt gesneden van de haas van het een hert en is een heerlijk mals stuk vlees bij de juiste bereiding. Persoonlijk vind ik biefstuk het lekkerste als hij medium-rare wordt bereid, want dan is het vlees nog lekker mals. Bereid je de biefstuk te lang, dan wordt deze taai en dat is natuurlijk zonde van zo’n mooi stuk vlees.
In dit recept neem ik je mee in de perfecte bereiding van hertenbiefstuk en om het helemaal af te maken serveer ik er een rode portsaus bij. Ideaal niet alleen voor de herfst maar ook feestelijk voor de kerstdagen om eens iets speciaals op tafel te zetten. Lekker makkelijk zonder stress omdat je de saus ook een dag van te voren kunt maken. Zet de saus als deze is afgekoeld in de koeling tot gebruik. Voeg de bessen pas toe als je saus gaat opwarmen.
Als serveer tip kun je er bijvoorbeeld een pastinaakpuree bij serveren of voor kerst lekker met stoofperen en gegrilde groenten. Er is van alles mogelijk om er een echt feest van te maken.
Ingrediënten
- 4 herten biefstukken a 200 gram
- Bosje verse rozemarijn
- Zout en versgemalen peper
- 1 sinaasappel
- 75 ml port
- 300 ml kippenfond
- 170 gram viervruchten confiture
- 75 gram blauwe bessen of cranberry