fb pixel

Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00
  • Home
  • Recepten & vleesdingen

Recepten & vleesdingen - www.DeVleesboerderij.nl

Gevlinderde kip van de BBQ met tijm en citrusvruchten

Gevlinderde kip van de BBQ met tijm en citrusvruchten

Onze huisblogger Grillfun heeft de ruggengraat en borstbeen moeten kraken. Gelukkig niet van zichzelf, maar van de kip voor dit overheerlijke gerecht! Grillfun aan het woord:

Gevlinderde kip of spatchcock chicken zo
als velen het noemen is niet meer dan de ruggengraat verwijderen en het borstbeen breken van de kip. Het klinkt allemaal niet zo vriendelijk maar het is een manier om een hele kip te bereiden. De kip gaan we vervolgens onderhuids marineren met een kruidenboter die we zelf maken en inwrijven met een kruidenmengsel. Het geweldige aan dit recept is dat je een complete maaltijd maakt in een skillet door de kip op de aardappelen te leggen tijdens de bereiding. Het vet dat op de aardappelen druipt geeft weer een extra smaak af aan de aardappelen. 

Je kunt er zelf voorkiezen wat voor groenten je toevoegt aan het aardappelmengsel. Dit keer heb ik het lekker simpel gehouden, maar je kunt natuurlijk ook tomaten toevoegen of zelfs bonen. Net wat je lekker vindt om bij aardappelen te eten met kip. 

Het gerecht kun je natuurlijk ook gewoon in een hete luchtoven maken. Gebruik dan gewoon een ovenschaal en voeg hierin de aardappelen met de gevlinderde kip.

Ingrediënten 

  • 1 hele kip
  • 2 eetlepels verse tijm
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • ½ theelepel zeezout
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • versgemalen peper
  • ½ eetlepel olijfolie

Texas style shortribs van de BBQ met originele Texas coleslaw

Texas style shortribs van de BBQ met originele Texas coleslaw

Onze goede vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft voor ons een heerlijk hoofdgerecht met runder shortribs gemaakt! Marc aan het woord:

Als je ribben gaat maken op de barbecue kun je natte of droge ribben maken. De natte zijn de ribben waar je een saus of lak opsmeert, de droge krijgen alleen een seasoning, een kruidenmix dus. De natte variant is vaak wat zoeter en de droge variant wat kruidiger of pittiger. Deze Texas-style bereiding wordt gedaan met een eenvoudige zwarte peper- en zeezout seasoning, een droge variant dus. 

Bij deze Texas style shortribs gaan we uit van de shortribben, dat is het onderste stuk van de prime-rib van het rund. Dit stuk bevat wat meer vet en is wat meer dooraderd. Voor deze typisch Amerikaanse bereiding maak ik gebruik van oer-Nederlands vlees. Ik gebruikte 2 kilogram Bommelerwaard shortribs van DeVleesboerderij.nl mijn vaste vleesleverancier. Deze werden netjes vers bij mij thuisbezorgd.

Als eerste bereiden we het vlees voor, daarna gaan we het flink seasonen met peper en zout. Deze peper- en zoutmix noemen de Texanen een Dalmatian rub (vanwege het zwart/wit van de honden…..) Door de indirecte bereiding van lange duur wordt de pepersmaak ook een stuk minder. We bereiden de ribben indirect en roken met volgens de traditie met eik, hickory of mesquite. Ik gebruikte dit keer eikenhout blokjes en Black Label houtskool van Het Luxe Buitenleven.

Direct nadat het vlees op de barbecue ligt, begin ik aan de coleslaw. Deze is lekkerder als hij een tijdje in de koeling gestaan heeft. De coleslaw is voor 4 personen als vervanger van groente en aardappelen. 

Houd het deksel tijdens het roken zo veel mogelijk dicht, voor mij is dat moeilijk want ik wil zo nu en dan een foto voor jullie maken. Je zal zien dat het ribrack transformeert. Het vlees komt deels los van de ribben en rijst omhoog. Je ziet dan ook het sap tussen de vleeslagen in. 

Na 8u roken bereik je een kerntemperatuur van 93 graden. Je zal zien dat het vlees zich heeft teruggetrokken van de puntjes van de ribben. Je moet ook niet zuinig zijn met rookhout. Ik gebruikte zelf 3 blokken. Na het roken bestrooien we de ribben nog met wat zout en laten we ze 45 minuten rusten. Het is de bedoeling dat het vlees nog een ‘bite’ heeft.  Ik serveer de ribben met de coleslaw. Smakelijk!

De totale bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 9 uur.

Barbecuemarq’s pastrami sandwiches van de BBQ

Barbecuemarq’s pastrami sandwiches van de BBQ

Vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft liefde en geduld voor het vak barbecuen. Dat laat hij zien met zijn variant op de pastrami sandwiches. De Brisket is maar liefst 6 dagen gepekeld, voordat deze werd gerookt op de Kamado. Marc aan het woord:

Pastrami sandwiches zijn helemaal hot momenteel. Het is oorspronkelijk een Roemeens gerecht dat gemaakt werd met lamsvlees. De Joden namen het mee naar de VS en daar is de pastrami sandwich ontstaan die veelal met brisket gemaakt wordt.

Er bestaat niet één recept, pastrami is door de jaren heen geëvolueerd. Oorspronkelijk was het een gezouten en gerookt stuk vlees met als doel het langer houdbaar maken. Later zijn daar complexe kruidenmixen bij gekomen waarmee gepekeld en gerubbed wordt. Met de bereiding in dit recept probeer ik vrij kort bij de originele bereiding te blijven met hier en daar een persoonlijke touch. Het vlees wordt eerst 6! dagen gepekeld en daarna gerookt. Dan snijd je het in dunne plakken en beleg je er je sandwich mee. Je kan het warm eten of laten afkoelen, beide zijn lekker. Probeer ook mijn leuk aangeklede pastrami sandwich. Traditioneel gebruikt men een hele brisket hiervoor maar ik bestelde een portie brisket van 1,5 kg bij DeVleesboerderij.nl en smulde er heerlijk van!

Ingredienten algemeen

  • 1,5kg brisket flat cut
  • 1 zak toastbrood
  • 1 pot augurk, slices
  • 2 bakjes Philadelphia roomkaas
  • 4 Vleestomaten
  • 4 rode uien
  • 3 eetlepels mosterd

Lamshaasjes van de BBQ met witte asperges en Dragonsaus

Lamshaasjes van de BBQ met witte asperges

Onze huisblogger Grillfun gebruikt graag verse kruiden. En wat past er beter bij Lamshaas als tijm en rozemarijn? Het Lamshaas is bereid met sidedishes als asperges en krieltjes. Grillfun aan het woord: 

Er is weer een super combinatie ontstaan bij dit gerecht. Lamshaasjes met witte asperges en dragonsaus en gebakken krieltjes. Een heerlijk lente / zomergerecht waar je van kan genieten met of zonder een goed glas wijn. 

Ik moet bekennen dat dit de eerste keer was dat ik Lamshaas bereidde en zelfs gegeten heb. Hierdoor heb ik eerst getest met smaken en kruiden om zo tot dit gerecht te komen. Na wat brainstormen kwamen wij op dit geweldige idee. Kruid de lamshaas niet te sterk, omdat je dit mooie stukje vlees zoveel mogelijk puur wilt proeven. Na de bereiding en de eerste hap was ik verkocht, en ga dit recept zeker vaker bereiden tijdens het aspergeseizoen. Soms heb je gewoon niet veel meer nodig dan een aantal mooie producten en een goed stuk vlees. Dit is zo’n recept wat mooi in balans is en door de combinatie met de sauvignon blank heb je een mooie balans van wijn en spijs. 

Lamshaas

De Lamshaas is het meest zachte stukje vlees van een lam. Het vlees is een dun langwerpig stuk vlees dat uit de rug van het lam wordt gesneden. Lamshaas zit aan de binnenzijde van het karkas waar de ribben aan de wervelkolom vastzitten. Bereid het vlees bij voorkeur rosé en het is super mals. Naast dit recept is lamshaas ook ideaal om te verwerken in een heerlijke salade. Dit is iets wat ik de volgende keer ga proberen. 

Ingrediënten  

  • 500 gram Lamshaasjes
  • bosjes verse tijm
  • bosje verse rozemarijn
  • zout en versgemalen peper
  • 500 gram krieltjes
  • witte asperges
  • klontjes roomboter
  • witte wijn

Skirt steak van de BBQ met zelfgemaakte taco’s en guacamole

Skirt Steak van de BBQ met zelfgemaakte Taco’s en Guacamole

Onze huisblogger Grillfun maakt het liefste alles zelf vers klaar. Zo ook bij dit recept waar hij zelfgemaakte marinade, taco's en guacamole maakt. Het kan niet op! Grillfun aan het woord:

Jaja, dit is echt een zomerrecept en voor sommige een gerecht dat ze iedere dinsdag maken! Taco’s maar dit keer met een heerlijk gemarineerde Skirt steak van de barbecue natuurlijk. Niet alleen het vlees gaan we grillen maar de taco’s gaan we natuurlijk ook zelf maken. Het is helemaal niet moeilijk en natuurlijk super gaaf om ze zelf eens te maken. De taco’s worden gevuld met gemengde sla, snack tomaten omdat ze lekker zoet zijn en de skirt steak natuurlijk in een lekkere frisse en pittige marinade. Om het af te maken voegen we er nog een salsa aan toe en guacamole. Serveer er een lekker bier bij en jou maaltijd is compleet. 

In het recept kun je lezen dat we de tortilla’s zelf maken. Een tortilla en taco zijn hetzelfde alleen wordt de tortilla gevuld met wat je maar wilt en gevouwen. Wanneer je dit hebt gedaan heb je een taco.  Om de tortilla te maken heb ik tarwemeel gebruikt maar je kunt natuurlijk ook maismeel gebruiken. De taco’s die je in de supermarkt krijgt zijn vaak hard en krokant. Het grappige is dat dit eigenlijk helemaal geen taco’s zijn volgens Mexicaanse begrippen. In Mexico noemen ze dit een Tostada. Zo zie je maar dat benamingen kunnen veranderen van gerechten als het naar een ander land gaat. 

Ingrediënten marinade

  • 1 Skirt steak van 1 kg
  • 1 jalapeño peper
  • verse koriander
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • ½ theelepel komijn
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel peper

Varkenshaassaté met nasi en zelfgemaakte satésaus

Varkenshaassaté met nasi en zelfgemaakte satésaus

Op je verjaardag wil jij je gasten verwennen met lekker eten, maar het moet ook makkelijk zijn. Daarom heeft onze huisblogger Grillfun weer een lekker recept gemaakt. Kijk hoe Grillfun zijn verjaardag invult! Grillfun aan het woord: 

Een complete maaltijd van de barbecue is het liefste wat ik maak. Met deze varkenshaassaté, nasi en zelfgemaakte satésaus heb je een geweldig gerecht wat je kunt serveren. Dit recept heb ik helaas niet zelf bedacht en daarom gaat alle eer naar mijn vrouw die dit regelmatig voor ons maakt. Het grote verschil is dat ik het bereid op de barbecue buiten en zij lekker in de keuken. Het is ook een ideaal gerecht voor tijdens een verjaardag. Bereid alles goed voor en maak vooral genoeg voor al je gasten. Bij ons wordt het regelmatig gemaakt tijdens een verjaardag. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de varkenshaas te vervangen door kipfilet. De marinade blijft gewoon hetzelfde, of maak een combinatie van varkenshaassaté en saté van kipfilet. Marineer ze wel apart en niet in dezelfde kom. Op deze manier kunnen je gasten kiezen of ze liever saté eten van varkenshaas of kipfilet.

Ingrediënten 4 personen

  • 500 gram Brabants varken - Varkenshaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel chilli vlokken
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal
  • snufjes gemalen koriander zaad
  • 1 theelepel geraspte gember
  • zout en versgemalen peper
  • 1/2 theelepel paprika poeder

Bacon, spek, cheddar, jalapeño Sloppy Joes voor vaderdag

Bacon, spek, cheddar, Jalapeño Sloppy Joe's voor vaderdag

Sloppy Joe's kunnen de kids echt zelf maken voor vaderdag. Wel met een beetje hulp uiteraard, maar naast dat de keuken een bende is misschien, kan er verder weinig aan mis gaan! Ook zal lieve pappa deze Slopy Joe's zeker waarderen. Te meer omdat er bier, spek, jalapeño én bier in zit! Daar draait zijn motor wel weer even op ;-)

Ingrediënten vaderdag Sloppy Joes

Côte de Boeuf van de BBQ met blauwe kaassaus

Côte de Boeuf van de BBQ met blauwe kaassaus

Dit zachte en smaakvolle stuk vlees gaat perfect met hartige sidedishes. Het hele gezin likt zijn vingers erbij af! Huisblogger Grillfun snapt dat wel! Grillfun aan het woord:

Het barbecue seizoen is weer lekker bezig! Het liefste maak ik een mooi stuk vlees waar wij met het hele gezin van kunnen genieten. In dit recept maak ik dan ook een mooie Côte de Boeuf met blauwe kaassaus en serveer er Hasselback aardappelen bij met gegrilde tomaten. 

Ben je niet zo’n liefhebber van kaassaus? Serveer deze er dan los bij zodat je gasten kunnen kiezen of ze deze er wel of niet bij eten. Zelf vind ik het een aparte combinatie die wij hier graag eten. Het is natuurlijk weer iets anders maar je krijgt er wel een smaak explosie bij. Naast dit heerlijke stuk vlees zou ik er een mooie rode wijn bij serveren zoals een Shiraz Cabernet. Dan zijn alle smaken mooi in balans en heb je een geweldige maaltijd waar iedereen van gaat genieten. 

Côte de Boeuf

De Côte de Boeuf komt van de laatste 6 ribben van een rund. Het vlees zit aan de voorkant van de rug en zit vast aan de lende. Het vlees is mooi zacht doordat de voorkant van het rund minder gespierd is. In het vlees is een duidelijke vetstructuur te zien waardoor het vlees weer meer smaak heeft. Op de foto kun je zien dat bij de Côte de Boeuf er nog een gedeelte van het bot aanzit. De Rib Eye is identiek en heeft dezelfde structuur maar dan zonder bot. Je kunt daarom voor dit recept ook een Rib Eye gebruiken, maar zelf vind ik de Côte de Boeuf een mooi en stoer stuk vlees om te serveren als er mensen bij ons komen eten. Heerlijk het vlees aansnijden aan tafel en lekker genieten met z’n allen met een goed glas wijn.

Ingrediënten 

  • 1 Côte de Boeuf van minimaal 1 kg
  • zout en versgemalen peper
  • 1 knoflook bol
  • 1 jalapeño peper
  • 150 gram blauwe kaas (St Agur Ca)
  • 100 gram roomkaas (Delice de Bourgogne)
  • scheutje appelcider azijn
  • 1 sjalot
  • cocktail tomaten
  • cheddar kaas
  • verse platte peterselie

6 verschillende (Ham)burger recepten van de BBQ met eenvoudige toppings

6 verschillende (Ham)burger recepten van de BBQ met eenvoudige toppings

Wij zijn dol op Hamburgers, daarom hebben wij er ook zo veel en kun je ze zo groot of klein laten portioneren als jij wilt! Onze huisblogger Grillfun is ook gek op burgers. Daarom heeft hij speciaal voor ons 6 verschillende Hamburgers gemaakt. Dat wordt nog lastig kiezen! Grillfun aan het woord: 

Burgers wie is er niet gek op zou ik zeggen! Wij eten regelmatig een burger en het is altijd super gaaf om een mooie combinatie te verzinnen. Iedereen heeft zo zijn eigenvoorkeur bij ons waardoor ik vaak diverse sauzen en toppings maak zodat iedereen zijn eigen burger kan samenstellen. Het is ook super leuk voor op een feest. Iemand gaat burgers grillen en bacon en misschien wat toppings zoals gekarameliseerde uien. De rest kun je overlaten aan de gasten.

Tegenwoordig zie je veel mega hoge burgers die je eigenlijk niet normaal kunt eten. Op de foto ziet het er natuurlijk super gaaf uit, maar praktisch is het niet. Daarom heb ik in dit recept normale burgers gemaakt die je gewoon normaal kunt eten. Je moet dit recept ook vooral zien als inspiratie zodat je zelf mooie combinaties kunt maken met de diverse burgers die verkrijgbaar zijn in de onlineshop. Er zijn 12 verschillende patties verkrijgbaar, en in dit recept heb ik zes combinaties gemaakt met diverse patties van 150 gram. Je kunt het gewicht van de burger makkelijk zelf bepalen en zijn verkrijgbaar in het gewicht van 100 tot 250 gram. De patties waren perfect voor het formaat bun dat ik gebruikte. Wanneer je de patty uit de verpakking haalt kun je deze natuurlijk nog altijd vormen naar het formaat broodje dat je gaat gebruiken. Zoals je kunt zien op de foto’s heb ik overal het zelfde broodje gebruikt. Het is natuurlijk ook lekker om juist te variëren met het soort broodje. Er zijn genoeg broodjes verkrijgbaar van een Kaiser broodje, Italiaanse bol tot een hamburgerbroodjes. Ik had voor dit recept zelf brioche broodjes gemaakt. Combineer en zoek jou lekkerste combinatie want dat maakt koken of grillen zo leuk. 

Kaas

Op een goeie burger zit natuurlijk kaas. Wanneer je door de supermarkt loopt of als je naar een kaasboer gaat zie je zoveel soorten en smaken. In onderstaande recepten maak ik gebruik van drie soorten kaas. Natuurlijk de Cheddar kaas die heel vaak word gebuikt maar ook een blauwe schimmel kaas en mozzarella. Waar je op moet letten bij de keuze is dat je een kaas gebruikt die kan smelten want niet alle kazen smelten even gemakkelijk. Een kaas die niet smelt kan natuurlijk ook, zoals een old Amsterdam. Zelf vind ik Cheddar het lekkerste op een burger maar dan moet je wel echte kopen en niet die per stuk in plastic verpakt is. Tegenwoordig is deze ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Wanneer je naar een kaasboer gaat vind ik het persoonlijk altijd super om te praten over wat je gaat maken. Hij heeft de kennis van de soorten kaas die hij verkoopt. Vertel wat voor soort vlees je gaat gebruiken en er kunnen geweldige combinaties ontstaan. Denk bij een burger naast bovenstaande soorten aan een provolone, gorgonzola, münster en bijvoorbeeld camembert. 

Burger recepten

In onderstaande beschrijvingen kun je alle toppings en sauzen die ik heb gebruikt vinden. De verhoudingen in de recepten zijn voor ongeveer 2 burgers. Ga je meer burgers maken? Pas dan de verhouding aan naar het aantal dat je gaat bereiden. Naast de foto’s van de burgers zie je hoe ik ze heb opgebouwd en vindt je de overige ingrediënten die zijn toegepast.

Snelle oven gebakken Tex Mex soft shell taco's

Snelle oven gebakken Tex Mex soft shell taco's

3 x twee duimen omhoog krijgen de taco's altijd hier. Onze kinderen hebben een rating systeem. De duimen kunnen omlaag, omhoog en half. Met deze taco's is het steeds raak en ze staan binnen 30 minuutjes op tafel! Mooi is ook hoe je de loadout per persoon eenvoudig aanpast, dus iedereen blij.

Ingredienten 8 taco's

  • 1 pond Rundergehakt
  • 8 soft shell tortilla's van Santa Maria (geen betaalde samenwerking, wij vinden dit een fijn product)
  • 1 zakje Taco kruiden van Santa Maria
  • 1 blik kidney bonen
  • 1 klein blikje mais
  • 1 grote ui
  • 1 knoflook uitje, of 4 teentjes
  • evt jalapenos uit een potje
  • 1 halve groene paprika
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 limoen
  • 1 avacado
  • 1 pond belegen kaas
  • Beetje olie

Italiaanse Lamsrack van de BBQ met paprikasalade

Italiaanse Lamsrack van de BBQ met paprikasalade

Ook al duurt het nog even, maar weet jij al waar jij in de zomer op vakantie gaat? Om jou al in Italiaanse sferen te brengen heeft onze huisblogger Grillfun weer een lekker recept gemaakt. Grillfun aan het woord:

De smaak combinatie in deze lamsrack met paprikasalade is echt geweldig. Een ideale combinatie van een salade met een mooi stuk vlees. Dit gerecht is niet alleen geschikt voor de lente maar zeker ook voor de zomer. Heerlijk genieten op het terras met een goed glas wijn als lunch of zelfs als een lichte avondmaaltijd. Het kan allemaal met deze gevulde lamsrack. 

In veel recepten zie je een gekruide lamsrack of een lamsrack met een krokante kruidenkorst. Om eens iets anders te doen met lamsrack bedacht ik me, laten we de lamsrack eens vullen. De smaak combinatie was geweldig en zeker iets om te proberen. Of het nu met de salade is of met iets anders lekkers wat je als bijgerecht wil serveren.

Ingrediënten 4 personen

  • 2 Nieuw Zeelandse Lamsracks
  • handje vol zongedroogde tomaten
  • verse basilicum
  • zakje geraspte Parrano kaas
  • Italiaans kruiden of verse tijm en rozemarijn
  • zout en versgemalen peper

Geef een bug door en verdien een coupon twv 5,-!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Voor meer informatie over cookies, zie Cookies Policy.