fb pixel

Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00
  • Home
  • Recepten & vleesdingen

Recepten & vleesdingen - www.DeVleesboerderij.nl

Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen

Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen

Vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft voor dit winterse weer een ouderwets stoofpotje met Iberico varkenswangen voor ons bereid.

Wat is er nu lekkerder dan met dat koude weer een lekker stoofpotje te eten met een lekker winterbiertje erbij. Ik gebruikte voor dit stoofpotje Iberico varkenswangen, heerlijk zachte en smaakvolle stukjes vlees. Ons favoriete bier deze winter is toch wel de la Chouffe N’ice, daarom dat ik dit bier ook gebruikte om deze stoofpot te maken. Ik combineerde het stoofpotje met gestoomde aardappels, peterselie en zeezout. Uiteraard dronken we er een ook Chouffeke bij! Veel plezier met maken!

Het gerecht is voor 4 porties en heeft een bereidingstijd van 2 uur.

Ingredienten

  • 1000 gram Iberico varkenswangen
  • 3 uien
  • 300 gram winterpenen
  • 300 gram pastinaak
  • 2 laurierblaadjes
  • 2x 330 ml Chouffe N’ice
  • 40 gram roomboter, ongezouten
  • Paar eetlepels tarwebloem
  • Peper
  • Zout
  • Rub voor varkensvlees, ik gebruikte Honey Killer Bee Rub van Kosmos

Gegrilde ree filet met truffelrisotto, bitterzoete gegrilde witlof en een klassieke rode wijnsaus

Gegrilde ree filet met truffelrisotto, bitterzoete gegrilde witlof en een klassieke rode wijnsaus

Deze kerst pakt onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq flink uit! Hij maakte voor ons 4 smaakvolle gerechten in 1. 

Met kerst mag het toch wel een beetje luxer zijn! Vanuit culinair perspectief is ree natuurlijk een fantastische keuze die ook past bij het wildseizoen. Het is een supermals en karaktervol stuk vlees dat op zich al voldoende smaak heeft om ervan te genieten. Omdat Reeën zich voeden met noten, paddenstoelen en takken heeft het vlees een zeer fijne smaak, maar een minder uitgesproken wildsmaak dan bijvoorbeeld hert. Ree eet je rosé. Ik ging voor een kerntemperatuur van max 50 graden.

Eigenlijk maak ik 4 gerechtjes in dit recept, alles op de barbecue. Ik zeg er gelijk bij: je moet echt wel je barbecue onder controle hebben, voldoende materialen bij de hand hebben en ook de timing goed krijgen. Advanced receptje dus.

Ik begin met de mise-en-place. Ik zet alle ingrediënten klaar, gesneden of afgemeten in bakjes. Dat maakt het straks een stuk eenvoudiger. Ik start met de risotto, ondertussen bak ik de paddenstoelen, maak ik de saus en de witlof. Als laatste grill ik het ree, dat doe ik apart want daar wil ik serieus wat aandacht aan besteden.

Ik kan je verzekeren dat het een heerlijk gerecht is en zeker de kerstmis waard is. Fijne feestdagen!

Het gerecht is voor 6 personen en heeft een bereidingstijd van 2,5 uur.

Ingredienten witlof

  • 6 witlof
  • Honing
  • Pijnboompitjes
  • Tijm

English pie: pastei van rundersukade en een winterstout

English pie: pastei van rundersukade en een winterstout

Kerst vieren op zijn Engels doe je met deze smaakvolle pie met rundersukade. Huisblogger Grillfun aan het woord:

Een typisch Engels gerecht is gestoofd vlees in een pastei. Om er toch een Nederlands tintje aan te geven maakte ik gebruik van een Winterstout van bierbrouwer Duits & Lauret, wat één van mijn favoriete bieren is in de winter. Wil je zelf een ander bier proberen dan kan dat natuurlijk maar neem vooral een donkerbier. Het bier gaat namelijk de smaak bepalen van het gerecht.

We gebruiken in dit gerecht sukade wat ideaal is om te stoven tot het uit elkaar valt. Het vlees wordt vooral als stoofvlees gebruikt, maar is ook aan één stuk prima te bereiden op de barbecue als steak.

Het mooie aan dit gerecht is dat je de hele dag lekker bezig bent met de barbecue. Vooral aan het begin en aan het einde. Doordat je kamado de temperatuur mooi stabiel houd kun je ook andere dingen doen. Voor kerst is het ook een ideaal hoofdgerecht gezien je het vooraf kunt maken en als de gasten er zijn kun je de pastei maken en deze op de barbecue bereiden of gewoon in de oven plaatsen op 190 graden.

Ingrediënten

  • 1 kg sukade
  • 3 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 wortels boter
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 fles winterstout of andere donkerbier
  • 1 ei
  • 250 gram champignons
  • Verse rozemarijn
  • 200 gram geraspte goudse kaas
  • 2 volle eetlepels bloem
  • 500 gram kant en klare roomboterbladerdeeg
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

Varkens- en runderrollade voor kerst van Grillfun

Varkens- en runderrollade voor kerst van Grillfun

Wordt het varkensrollade, runderrollade of gewoon allebei? Onze huisblogger Grillfun weet wel raad met deze vraag. Grillfun aan het woord:

Nu kerst dit jaar anders is dan andere jaren, omdat we misschien niet de hele familie mogen uitnodigen. Om toch een geweldig diner op tafel te zetten is misschien één van deze twee rollades een optie. Je kunt ze ook allebei maken als je met grote eters bent. Dit keer maakte ik een varkens- en runderrollade met twee verschillende soorten vulling. Op deze manier kunnen je gasten kiezen of gewoon beide versie proberen.

Om het diner helemaal af te maken maakte ik er sperziebonen bij gebakken in ui met spekblokjes. Dit kun je gewoon in de keuken doen of je moet het leuk vinden om twee barbecues aan te maken. Zet een pan water op het vuur en kook de sperziebonen. Bak de spekblokjes krokant in de pan en voeg als ze bijna klaar zijn de ui toe. Bak deze heel even mee en voeg daarna de sperziebonen toe. Voeg een beetje versgemalen peper toe en de sperziebonen zijn klaar. Bak in de oven nog de aardappelkroketjes en maak een pepersaus of een andere saus die je lekker vindt. Bereid de rollades zoals beschreven in onderstaand gerecht en je hebt een mooi kerstdiner.

Ingrediënten runderrollade

  • 1 kg runderlap
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 150 gram serranoham 
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • verse tijm
  • zout en versgemalen peper

Vitello tonato van kalfsrosbief

Vitello tonato van kalfsrosbief

Vitello tonato 2.0 zoals onze huisblogger Grillfun dit gerecht noemt. Wij weten wel waarom. Wow wat een smaakvol en kleurrijk gerecht! Wordt weer smullen. Grillfun aan het woord:

Vitello tonato is een echt klassiek Italiaans gerecht waarbij je rundvlees combineert met een vissaus op basis van tonijn. Het is een aparte combinatie die echt geweldig smaakt. Daarom is het een ideaal voorgerecht met kerst. Je kunt het namelijk gewoon koud eten of lauwwarm net hoe je het graag eet.

In dit recept leg ik jou de klassieke bereiding uit en een vitello tonato 2.0 versie die je ook goed in de lente of zomer kunt eten als een geweldige maaltijd salade. Beide versies kun je natuurlijk ook gewoon met kerst maken. Zelf vind ik de andere versie lekkerder omdat het meer is dan alleen vlees en vissaus. Je krijgt dan een bord met mooie kleuren en smaken die goed bij elkaar passen. Serveer er een lekkere rode of witte wijn bij en je hebt een prachtig voorgerecht. Zelf drink ik er graag een cabernet sauvignon bij.

Ingrediënten klassieke Vitello tonato

  • 500 gram kalfsrosbief
  • verse tijm
  • verse rozemarijn
  • zout en versgemalen peper

Gegrilde eendenborst met jeneverbessen

Gegrilde eendenborst met jeneverbessen

Vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq is net als wij gek op eendenborst! Daarom heeft hij voor ons dit watertandend lekkere recept voor ons bereid.

Het is weer herfst, een mooi moment om nog eens eend te maken. Dit keer geen klassiek recept met een sinaasappel saus of glaze maar een variant met jeneverbessen gecombineerd met een warme tomaten persillade. Eerder maakte ik al op de plank gegaarde eendepoten, maar nu maak ik eendenborst. Het vlees komt uiteraard van mijn huisleverancier Devleesboerderij. Bij recept maak je een eenvoudige jeneverbes rub. Deze doe je op de borsten en daarna laat je ze 24u marineren. Door de combinatie met zout trekt dit goed in het vlees. Na 24 uur maken we de persillade met tomaten. De eendeborsten bak ik op een plancha en de persillade met tomaten verwarm ik ernaast in een skillet. Ik combineer het geheel met aardappelschijfjes. De eend laat ik rosé, zo komt de smaak het best tot zijn recht.

Het gerecht is voor 4-6 personen en de voorbereidingstijd is 12 uur.

Ingredienten

  • 4 eendenborsten, 900 gram, zonder bot, met vel
  • 20 jeneverbessen
  • 1 koffielepel verse zwarte peper
  • 2 koffielepels fleur de sel
  • 1 bosje platte peterselie
  • 3 grote knoflooktenen
  • 20 gram paneermeel
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 100 ml olijfolie.

Herfst stoofpot met ree poulet

Herfst stoofpot met ree poulet van de BBQ

Onze huisblogger Grillfun heeft ons onzetten aangenaam verrast met een echt typisch herfstrecept Ree poulet! Wat een kleuren! Grillfun aan het woord:

De herfst is weer begonnen en dat wil natuurlijk zeggen dat er weer meer wild op het menu komt te staan. Wat zwaardere smaken en lekker rustig garen in een goed glas rode wijn. Neem vooral een fles rode wijn die je zelf ook graag drinkt want dat komt ten goede aan de smaak in het gerecht. Zelf gebruikte ik een pinot noir die qua karakter perfect past bij wild en ik zelf graag drink. Het zou zonde zijn om de rest van de wijn weg te doen omdat je hem niet lekker vindt.

Ree poulet

Een ree is een evenhoevig zoogdier uit de familie van de hertachtigen. De ree is geen grazer zoals een hert, maar een knabbelaar. Zijn voeding bestaat dan ook uit bramen, bessen, twijgen, scheuten, knoppen en loten. In de herfst en winter staat ree vaker op het menu dan in de zomermaanden terwijl deze dan ook gewoon verkrijgbaar is. Poulet gebruiken we echter meer in recepten die passen bij de herfst en winter. Poulet is mager vlees en wordt vaak gebruikt als soepvlees. Poulet wordt gesneden uit de borst en voorschouder. Het vlees is uitermate geschikt om langzaam te garen en daardoor perfect geschikt voor dit lekkere recept.

Ingrediënten

  • 1 kg ree poulet
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 250 ml droge rode wijn (pinot noir)
  • 500 ml kippenbouillon
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 nieuwe aardappelen vastkokend
  • 1 grote winterpeen of 4 kleine
  • handvol bevroren erwten

Gemarineerde hertenbiefstuk met rode kool en bataatfriet

Gemarineerde hertenbiefstuk met rode kool en bataatfriet

Onze vriend DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft dit jaar weer een paar mooie recepten gemaakt en dit is er 1 van!

En dan is het jaar weer bijna voorbij, voor de meest mensen denk ik wel het raarste jaar ooit. Veel thuis geweest en goed gebruik kunnen maken van mijn nieuwe barbecue. In December vind ik het altijd leuk om een of twee wat uitgebreidere en specialere gerechten op de barbecue te maken. Gewoon voor de decembermaand of voor de aankomende kerstdagen. Mocht je inspiratie nodig hebben voor een mooi kerstgerecht op de barbecue dan presenteer ik hierbij mijn eerste kerstgerecht van 2020.

Wat is er nu mooier dan om in deze periode lekker wild te bereiden? De basis van dit gerecht is een goede hertenbiefstuk van zo’n 750 gram. Daar kun je met 4 personen echt goed van eten. Het vlees is erg mals en heeft een fijne structuur. Ik marineer het vlees zeker meer dan 12 uur in de koeling. Daarbij maak ik een rode kool klaar in een gietijzeren ketel, uiteraard op de barbecue. Door dit te combineren met cranberries, appelazijn en citroensap krijgt de rode kool een friszure smaak en de suiker zoet het ietwat aan. Ik serveer er zelfgemaakte bataatfrietjes bij, die zijn lekker zoet en zien er goed uit.

Veel plezier met het maken van dit recept en alvast fijne feestdagen.

Dit gerecht is voor 4 personen en de voorbereidingstijd is 12,5 uur. De bereidingstijd is 2 uur.

Ingredienten marinade

  • 4 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel worchestershiresaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 50 ml rode wijn
  • 1 theelepel verse gemalen peper
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 theelepel zout

Braised short ribs van onze huisblogger Grillfun

Braised short ribs van onze huisblogger Grillfun

Ga jij voor smaakvolle short ribs uit de pan of zet jij de bbq aan? Waar kiest onze huisblogger Grillfun voor? Grillfun aan het woord:

Met short ribs kun je natuurlijk veel meer doen dan alleen low and slow garen op de BBQ. Dit gerecht heet braised short ribs, en ik hoor je al denken wat betekent het eigenlijk. Volgens internet is dit het aanbraden van vlees in een pan en daarna langzaam stoven in saus. Nu pakken we dit iets anders aan omdat je natuurlijk ook wat rooksmaak wil toevoegen aan het vlees. Short ribs zijn hier namelijk ideaal voor gezien je een geweldige rook ring kunt krijgen in het vlees. 

In dit recept heb je eigenlijk twee opties waarvan er eentje hieronder staat beschreven. Je kunt de ribben boven de Dutch Oven langzaam garen en rookhout toevoegen. De damp van de kruiden en wijn trekken lekker in het vlees. Je hoeft dan ook niet de botten te verwijderen doordat deze er zelf afvallen als je de short ribs in de saus legt. 

Een andere methode is om de botten van de short ribs te verwijderen en de short ribs in blokken te snijden. Vervolgens bak je eerst de short ribs aan in de pan. Wanneer ze mooi verkleurd zijn kun je ze uit de pan halen en de stappen volgen zoals hieronder staat beschreven. Maak de saus en leg ze terug in de saus om ze te garen. 

Wat lekker is om bij dit gerecht te serveren zijn gegrilde wortels en groene asperges. Kook de wortels heel even 4 minuten en laat ze hierna afkoelen. Wanneer de short ribs bijna klaar zijn kun je de wortels in ongeveer 20 minuten mee garen en de groene asperges hoeven maar een kleine 5 minuten. Besprenkel ze wel met olijfolie voordat ze op de barbecue gaan. Maak er een lekkere puree bij en je hebt een geweldig gerecht.

Ingrediënten

  • 1 kg short ribs
  • 1 liter runderbouillon
  • 500 ml droge rode wijn
  • 1 grote ui of twee kleine
  • 4 teentjes knoflook
  • bosje verse tijm
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 2 eetlepels bloem
  • klontje boter
  • zout en versgemalen peper

Thanksgiving babykalkoen gevuld met kippengehakt en noten

Thanksgiving babykalkoen gevuld met kippengehakt en noten

Vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq is dankbaar voor zijn kalkoen en wij zijn dankbaar voor het gerecht dat hij voor ons gemaakt heeft!

Vandaag is het weer Thanksgiving, het Amerikaanse feest, dat men viert om te bedanken voor de oogst. Toevallig heb ik deze week een kalkoen geoogst bij DeVleesboerfderij.nl en ga ik die voor deze feestdag gereed maken. In Amerika is het echt een dag waarop families van ver bij elkaar komen. Het eten staat dan centraal en er wordt vaak kalkoen gegeten. De dag wordt dan ook wel ‘turkey-day’ genoemd, sinds Kennedy is het zelfs de gewoonte dat de president elk jaar op Thanksgiving één kalkoen gratie verleend. Dit recept start met een mooie Hollandse babykalkoen van ongeveer 3 kilo. Dit keer pekel ik de kalkoen niet van tevoren. De meningen zijn erg verdeeld over of je een kalkoen (of kip) moet pekelen. Sommige mensen vinden dat het sappiger wordt en anderen vinden juist dat het vlees er ook wateriger door wordt. Voor mij is het simpel, de vorige keer heb ik de kalkoen gepekeld, nu doen we dat een keer niet. Het voordeel daarvan is dat je alles op een dag kan bereiden.

Let even op met dit recept, ik been de kalkoen zelf uit, dat is best wat werk en je hebt een goed gevogelte-mes, een gevogelte-schaar en wat handschoentjes nodig. Ik vond het leuk om te toen, maar het kostte me toch een uur om de kalkoen uit te benen. Op internet zijn er veel filmpjes te vinden hoe je dit moet doen. Je kan natuurlijk ook aan je slager vragen of hij hem voor je uitbeent. Zorg ook dat als je een diepvries kalkoen hebt, je deze helemaal laat ontdooien voordat je gaat beginnen. Het is een groot stuk vlees, dus het duurt wel even.

Ik serveer deze lekkere kalkoen met wat spruitjes, sinaasappelkwartjes en een lekkere bataatpuree. Je krijgt er een heerlijke honing-sinaasappel-jus cadeau bij. Je kan er gemakkelijk 10 man van laten smullen! Veel plezier met maken en opeten, ik vind het een top-recept!

Ingredienten kruidenmix

  • 1 el zout
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el gemalen komijn
  • ½ el zwarte peper
  • 1 el knoflookpoeder
  • 2 el paprikapoeder

Pulled burgers van chuck roast

Pulled burgers van chuck roast

Waar een 'foutje' al niet goed voor is, ontdekte onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq bij dit recept. In plaats van varkensribben, een stoer stuk vlees: Chuckraost!

Soms kom je toevallig op heerlijke recepten, dat was bij dit recept het geval. Per ongeluk had ik het verkeerde vlees besteld bij DeVleesboerderij. In plaats van varkensribben bestelde ik 2,5kg chuckroast van Bommelerwaard rund. Chuck is eigenlijk een stuk schouder of nek van het rund. Dit is natuurlijk een uitdaging voor mij. Wat kun je hiermee maken? Ik kwam op het idee eens pulled beef te gaan maken. Lekker op een burger met barbecuesaus en wat zure garnituur. Het recept stelde ik samen uit wat andere recepten, wat eigen gevoel en had de benadering dat het vooral eenvoudig moest zijn. En het bleek ook nog eens mega lekker te zijn! Volg het recept en laat je verassen. Iedereen vond het verrukkelijk! Voor de rub heb ik een pulled beef rub gebruikt van A Table. Voor de BBQ saus gebruikte ik Sweet Baby Rays Hickory & Brown sugar.

Dit gerecht is voor 10 porties.

Ingredienten

  • 2-2,5 kg chuckroast
  • 45 gram pulled beef rub
  • Max halve fles BBQ saus
  • 250ml water
  • 2 blokjes runderbouillon
  • 1 tl worchestershiresaus
  • Burgerbroodjes
  • Coleslaw
  • Augurkslices

Hertenbiefstuk van de BBQ met rode portsaus

Hertenbiefstuk van de BBQ met rode portsaus

In de herfst kan een hertenbiefstuk niet ontbreken. Het is een mals stuk vlees en heeft een volle smaak! Onze huisblogger Grillfun heeft het hertenbiefstuk geserveerd met een portsaus gemaakt. Grillfun aan het woord:

Hertenbiefstuk wordt gesneden van de haas van het een hert en is een heerlijk mals stuk vlees bij de juiste bereiding. Persoonlijk vind ik biefstuk het lekkerste als hij medium-rare wordt bereid, want dan is het vlees nog lekker mals. Bereid je de biefstuk te lang, dan wordt deze taai en dat is natuurlijk zonde van zo’n mooi stuk vlees. 

In dit recept neem ik je mee in de perfecte bereiding van hertenbiefstuk en om het helemaal af te maken serveer ik er een rode portsaus bij. Ideaal niet alleen voor de herfst maar ook feestelijk voor de kerstdagen om eens iets speciaals op tafel te zetten. Lekker makkelijk zonder stress omdat je de saus ook een dag van te voren kunt maken. Zet de saus als deze is afgekoeld in de koeling tot gebruik. Voeg de bessen pas toe als je saus gaat opwarmen. 

Als serveer tip kun je er bijvoorbeeld een pastinaakpuree bij serveren of voor kerst lekker met stoofperen en gegrilde groenten. Er is van alles mogelijk om er een echt feest van te maken.

Ingrediënten

  • 4 herten biefstukken a 200 gram
  • Bosje verse rozemarijn
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 sinaasappel
  • 75 ml port
  • 300 ml kippenfond
  • 170 gram viervruchten confiture
  • 75 gram blauwe bessen of cranberry

Geef een bug door en verdien een coupon twv 5,-!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Voor meer informatie over cookies, zie Cookies Policy.