Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Hachee van Rundvlees op de Dutch Oven van de BBQ

Hachee op de Dutch Oven van de BBQ

Ieder seizoen heeft zijn eigen kenmerken, zo ook op het gebied van eten. Onze huisblogger Grillfun vertelt er meer over. Grillfun aan het woord:

Het is weer herfst en dan is het bij mij altijd de tijd van het jaar om te stoven op de barbecue of lekker boven een kampvuur. Het veiligste is natuurlijk gewoon op de barbecue maar je kunt dit gerecht ook gewoon lekker maken in de pan op je fornuis.

Hachee is voor ons een recept wat bij de herfst past. Veel mensen eten het met aardappelen en rode kool maar bij thuis eten we het altijd met rijst. Boven op de friet klinkt mij ook niet verkeerd in de oren. 

Hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken en werd volgens de boeken al gemaakt in de middeleeuwen. Echter werd het toen gemaakt van resten braadvlees en werd op smaak gemaakt met zuren zoals rode wijn of azijn zodat het vlees malser werd.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 kg Hachee blokjes
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 grote uien
 • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
 • 5 takjes verse tijm
 • 50 ml rode wijn azijn
 • 500 ml runder bouillon
 • 3 volle eetlepels bloem
 • 50 gram roomboter
 • 1 theelepel suiker
 • Zout en versgemalen peper

hachee op de dutch oven van de bbq devleesboerderij grillfun

Bereiding hachee uit de Dutch Oven

 1. Maak de barbecue aan of maak een kampvuur en plaats de Dutch oven in de barbecue als de keteltemperatuur rond de 150 graden is.
 2. Smelt de roomboter in de pan en voeg de hachee blokjes toe die gekruid zijn met zout en versgemalen peper.
 3. Bak het vlees in de Dutch oven rondom bruin.
 4. Voeg hierna de uien toe en roer alles goed door elkaar en wacht tot de uien glazig zijn. 
 5. Voeg de bloem toe en roer alles goed door elkaar tot al het vocht is opgenomen door de bloem. Bak dit nog even voor 1 á 2 minuten.
 6. Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar en hierna kun je de bouillon toevoegen samen met de tijm, laurier en suiker. Na de bereiding halen we de blaadjes er uit en de takjes van de tijm.
 7. Het is de bedoeling dat het vlees geheel bedekt is door de runderbouillon. Schenk meer bouillon toe als het noodzakelijk is. Het is ook super lekker om een goede rode wijn toe te voegen. Start dan met ongeveer 100 ml rode wijn en 400 ml bouillon. Wanneer ik bouillon gebruik in mijn recept koop ik altijd bouillon uit een potje die je nog moet aanvullen met water. Je kunt natuurlijk ook gewoon een bouillonblokje gebruiken.
 8. Breng het geheel aan de kook en laat het rustig pruttelen met de deksel op de Dutch oven. Op deze manier verdampt het vocht minder snel en hoef je geen extra bouillon toe te voegen.
 9. Laat dit nu voor 2,5 uur pruttelen. Zelf heb ik de kolen verplaatst naar de zijkant van de Dutch oven en niet meer direct eronder zodat het niet te hard kookt.
 10. Haal na 2,5 uur de deksel van de Dutch oven en laat de saus het laatste half uur indikken. Je kunt dit gewoon doen met de deksel dicht van de barbecue. Mocht de saus toch teveel verdampt zijn? Voeg dan wat bouillon toe en roer alles goed door elkaar tot je de gewenste dikte hebt. 
 11. Nu is het ook tijd om de rijst te koken die je serveert bij dit gerecht.
 12. Controleer na drie uur of het vlees uit elkaar valt. Wanneer dit zo is kun je het gerecht serveren.

Succes met het maken, groetjes Grillfun 

einde hachee op de dutch oven van de bbq devleesboerderij grillfun