Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Santa Maria Tri-tip

Santa Maria Tri-tip

Vaderdag! De dag om onze vader in het zonnetje te zetten. Verwen en verras hem dit jaar met de tri-tip Santa Maria stijl. Een echt stoer mannengerecht! Onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq legt het stap voor stap uit. Marc aan het woord:

Het is weer Vaderdag! Daarvoor heb ik een stoer en niet alledaags recept gemaakt, tenminste hier geen alledaags recept. Ik maakte een tri-tip Santa Maria stijl, afkomstig uit California. Het is geen bereidingswijze, maar een heel gerecht. Het gerecht bestaat uit een specifiek bereidde trip-tip, een bonengerecht en (stok)brood of een salsa. Voor het gemak maakte ik de variant met stokbrood. De tri-tip wordt eerst gegrild en dan gerookt op hout van rode wijnvaten. Tussendoor wordt hij gemopt met een knoflook-azijn saus. Bij het snijden moet je opletten dat je haaks op de draad snijdt. De spier loopt in drie richtingen, dus je moet onder drie andere hoeken snijden. Het bonengerecht is eenvoudig en kun je gewoon in een hete skillet naar het roken van het vlees bereiden. Eigenlijk heb je hiervoor gekookte pintobonen nodig, maar omdat ze hier lastig te verkrijgen zijn, gebruikte ik Hollandse bruine bonen.

Het gerecht is voor 4-6 personen en heeft een voorbereidingstijd van 1,5 uur en een bereidingstijd van 1,5 uur.

Ingredienten rub voor de Tri-tip Roast

  • 1,5 el gemalen zwarte peper
  • 1 el grof zeezout
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ el uienpoeder
  • ½ el droge rozemarijn
  • ¼ el cayennepeper
  • ½ el knoflookpoeder

vlees santa maria tri tip bbq marc devleesboerderij

Ingredienten vlees

Ingredienten mopsaus

  • ½ tl dijonmosterd
  • 1/3 kopje rode wijnazijn
  • 6 tenen knoflook, geperst
  • 45 ml olijfolie

Ingredienten bonen

  • 500 gram bruine bonen
  • 4 repen spek in blokjes gesneden
  • 100 gram hamblokjes
  • 1 blik tomatenpuree
  • 33 ml tomatenketchup
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ til chilipeper
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • 65 ml water

midden santa maria tri tip bbq marc devleesboerderij

Bereiding Santa Maria Tri-tip

  1. Meng de ingrediënten van de rub door elkaar.
  2. Haal het vlees uit de koeling en dep af.
  3. Rub het vlees aan alle kanten met de rub. Zet een uur in de koeling.
  4. Meng de ingrediënten van de mopsaus door elkaar.
  5. Maak de barbecue aan voor direct op een temperatuur van 250 graden.
  6. Grill de buitenkant van het vlees aan beide kanten totdat er een mooie quadrillage aanwezig is.
  7. Haal het vlees van de grill. Demp het vuur en ga naar een temperatuur van 110 graden.
  8. Rook het vlees met rookhout van rode wijnvaten tot een kerntemperatuur van 52 graden.
  9. Smeer regelmatig in met de mopsaus.
  10. Haal het vlees van de barbecue en laat het rusten onder aluminiumfolie.
  11. Bouw de barbecue om tot direct op 200 graden.
  12. Plaats een skillet. Fruit het spek en voeg de ham toe.
  13. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat 10 minuten sudderen.
  14. Serveer het vlees in plakken met de bonen en eventueel moet knoflookbrood.

Smakelijk!

einde santa maria tri tip bbq marc devleesboerderij