fb pixel

Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

Marokkaanse Stoofschotel met Runderlappen van de bbq

Marokkaanse Stoofschotel met runderlappen van de bbq

Onze huisblogger Grillfun heeft voor ons een smaakvol recept gemaakt met Marokkaanse kruiden, abrikozen en dadels!

Grillfun aan het woord:

Stoofschotels kun je natuurlijk op zoveel manieren bereiden met verse groenten erin en diverse kruiden en een goed stuk vlees. Dit keer ging ik voor een Marokkaanse stoofschotel met Runderlappen. De smaak was echt geweldig door het zoete van de abrikozen en dadels en de smaak van het vlees in combinatie met de kruiden. 

In dit gerecht gebruik ik Ras el Hanout wat een Marokkaans kruiden mengsel. Vandaar ook de naam Marokkaanse Stoofschotel. De betekenis van Ras el Hanout is “het beste van de winkel” en staat voor het beste wat de handelaar heeft te bieden. Je kunt deze mix gewoon bij de supermarkt krijgen maar traditioneel veranderd de samenstelling misschien wel iedere dag. Hierdoor is deze kruidenmix ook overal anders.

Let wel op met de dosering want hij is heel sterk van smaak. Doe er liever iets minder in en breng het later verder op smaak.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg Bommelerwaard Runderlappen
  • 1 grote winterpeen
  • 2 grote uien
  • 1 blik kikkererwten (240 gram uitgelekt)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • 600 ml runderbouillon
  • 125 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gram dadels
  • 1 eetlepel Ras-el-Hanout 
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gember
  • Verse koriander
  • Klontje boter
  • 1 pak couscous

Voorbereiding

  1. Snijd de Runderlappen in blokken van ongeveer 2 cm.
  2. Schil de winterpeen en snijd deze in plakken.
  3. Pel de uien en snipper ze in niet te kleine blokjes samen met de knoflook.
  4. Verwijder de pit uit de dadel door deze in het midden open te snijden en de pit eruit te trekken. 
  5. Snijd de abrikozen door de helft.

Bereiding Marokkaanse stoofschotel met runderlappen van de bbq

  1. Maak de barbecue aan of maak een kampvuur en plaats de Dutch oven in de barbecue als de keteltemperatuur rond de 150 graden is.
  2. Smelt de boter in de pan en voeg de Runderlap blokjes toe die gekruid zijn met zout en versgemalen peper.
  3. Bak het vlees in de Dutch oven rondom bruin.
  4. Voeg hierna de uien en de knoflook toe en roer alles goed door elkaar en wacht tot de uien glazig zijn. 
  5. Voeg de bloem toe en roer alles goed door elkaar tot al het vocht is opgenomen door de bloem. Bak dit nog even voor 1 á 2 minuten.
  6. Voeg de bouillon toe samen met de wortel, Ras-el-Hanout, komijnpoeder en gember.
  7. Het is de bedoeling dat het vlees geheel bedekt is door de runderbouillon. Schenk meer bouillon toe als het noodzakelijk is. Wanneer ik bouillon gebruik in mijn recept koop ik altijd bouillon uit een potje die je nog moet aanvullen met water. Je kunt natuurlijk ook gewoon een bouillonblokje gebruiken.
  8. Breng het geheel aan de kook en laat het rustig pruttelen met de deksel op de Dutch oven. Op deze manier verdampt het vocht minder snel en hoef je geen extra bouillon toe te voegen.
  9. Laat dit nu voor 2,5 uur pruttelen en roer af en toe door. Zelf heb ik de kolen verplaatst naar de zijkant van de Dutch oven en niet meer direct eronder zodat het niet te hard kookt.
  10. Voeg na 2,5 uur de kikkererwten, abrikozen en dadels toe. Roer alles goed door elkaar en plaats de deksel terug. 
  11. Controleer na drie uur of je het vlees makkelijk uit elkaar kunt halen.
  12. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zelf eet ik graag pearl couscous en die heeft weer een andere bereiding dan normale couscous.
  13. Proef de stoofschotel en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.
  14. Snipper de koriander en strooi deze als laatste over de stoofschotel.
  15. Serveer de Marokkaanse stoofschotel samen met de couscous.

Succes met het maken, groetjes Grillfun

Geef een bug door en verdien een coupon twv 5,-!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Voor meer informatie over cookies, zie Cookies Policy.