Signature 'competition' 400 grams Black Angus Brisket Burger
Deze monsterburger maken Pitmasters Luc de Hoogh en Marc Lechanteur wanneer zij aan KCBS BBQ competities meedoen als snack. Onlangs hadden wij samen met vrienden van DeVleesboerderij.nl een unieke BBQ met bierpairing in het mooie Fort Lunet in Raamsdonkveer. Daar waren onze pitmasters ook aanwezig met hun BBQ kunsten en ook daar maakten zij voor ons hun inmiddels in de scene bekende signature burger.
Alle BBQ's en gear kwamen van Het Luxe Buitenleven. Nathan Hak, bierjournalist voor BEERWULF.com, pairde daar een lekkere Schneider Fest Weisse bij. Luc en Marc aan het woord:
Dit gerecht is ontstaan tijdens de voorbereidingen van het Etenschap BBQ team op de KCBS BBQ wedstrijden waar wij met veel passie en genot aan deelnemen. Een van de gerechten tijdens de wedstrijd is de US Brisket. Een geweldig stuk uit de borst van het rund. Het vlees heeft hard moeten werken en is daardoor onwijs smaakvol. Niet te vergelijken met andere delen! Omdat het stuk een dikke vetlaag heeft wordt deze door ons vakkundig (deels) verwijderd. Omdat het stuk groot is en er uiteindelijk nette plakken van gesneden worden die mooi in de turn-in box passen kanten we het meestal (deels) vooraf. Omdat het een pure zonde is om deze restanten weg te gooien besloten we het door de molen te halen om er vervolgens burgers van te 'bakken' als avondmaal tijdens de eerste dag van een wedstrijd weekend. Hier en daar werd er een burger uitgedeeld aan de organisatie, de aanwezige KCBS reps en collega BBQ teams. Ze zijn zo in de smaak gevallen dat ze ons inmiddels wel weten te vinden en we niet genoeg bij ons kunnen hebben.
Technieken
- Indirect roast en eventueel reversed-sear
Ingrediënten
- Brisket opgesneden (of trimmings)
- Zout
- Zwarte peper
- Je favoriete plak Hollandse kaas
- Tomaat
- Augurk
- Rode ui
- Kropsla
- Alabama white sauce (of ouderwetse ketchup en mayo).
- Je favoriete hamburger broodje. Eenvoudige witte bol mag!
Bereiding Black Angus Brisket Burger
- Draag zorg voor de hoeveelheid brisket (trimmings) die je wilt bereiden. Hanteer een verhouding van 75/25 vlees/vet gesneden in blokjes van een paar CM.
- Kruid de brisket trimmings (of opgedeelde brisket). Hanteer een verhouding van 12 gram zout en 2,5 gram zwarte peper per kilo mengsel.
- Haal het mengsel door de gehaktmolen met 5mm plaat. Leg het vlees en de molen eerst 15 min. in de vriezer om 'smearing' te voorkomen.
- Kneed nog even kort na en vorm half pounder (zo'n 400 gram!) hamburger patties of zet het als geheel in de koeling. Bij voorkeur de dag voor de bereiding.
- Leg de hamburger patties indirect op een voorverwarmde BBQ van 230 graden en doe er gerust een chunck rookhout bij.
- Gaar tot een kern van 52 graden (niet verder!), neem af en laat even rusten. Gezien de laatste stap gaat dit eigenlijk automatisch.
- Bouw de burger op en serveer direct!
Bij dit gerecht pairde Nathan een Schneider Fest Weisse. Het bier is goudgeel met volle witte schuimkraag. Dit bier naar een oud ‘Festbier-recept’ wordt gekenmerkt door een fris en hoppig karakter met een licht kruidigheid. In de zomer drink je graag Weizen en voor zover Weizen gaan een is dit een stevig bier en daarom pastte het bier theoretisch goed bij deze stevige burger. Een 'normale' Weizen zou wegvallen, helaas was toch dit zeer smaakvolle bier niet opgewassen tegen deze burger.
Wat stond er bij de ultieme BierBBQ nog meer op het menu?
- Hickory gerookte lamsrack met een groene kruidenkorst en honingsaus
- Iberico burger met serrano ham en avocadocrème, afgetopt met gesmoorde uien in whisky-syrup
- Caveman-style Tomahawk steak met rozemarijn, salie, knoflook en Argentijnse chimichurri
- Gerookte, lopende camembert met jalapeño en abrikozen marmelade
Hoe ben jij er de volgende keer bij?
Klinkt goed allemaal? Wil je er bij zijn?
Dat kan, we verloten uit alle onderstaande groepen totaal 10 kaartjes. Aan alles meedoen is dus meer kans ;-)
- Maak een account aan op onze website en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Deze verschijnt een aantal keren per jaar met aanbiedingen en mooie recepten.
- Like onze Facebook pagina
- Schrijf je in op de nieuwsbrief van BEERWULF.com vanaf het artikel 'Het ultieme BBQ en bier experiment. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je ook nog eens kortings coupons voor zowel BEERWULF.com als DeVleesboerderij.nl! Je moet even scrollen voor het inschrijfblokje ;-)
Bij BEERWULF.com ontvang je 7,50 korting bij een bestelling van 35,-. Bij DeVleesboerderij.nl 10% korting op je bestelling.