Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Caveman-style Tomahawk steak met rozemarijn, salie, knoflook en Argentijnse chimichurri

Caveman-style Black Angus tomahawk steak met rozemarijn, salie, knoflook en Argentijnse chimichurrie

Deze waanzinnige steaks maakten vrienden van DeVleesboerderij.nl & Pitmasters Luc de Hoogh en Marc Lechanteur voor ons op een unieke BBQ met bierpairing in het mooie Fort Lunet in Raamsdonkveer. 
Alle BBQ's en gear kwamen van Het Luxe Buitenleven. Nathan Hak, bierjournalist voor BEERWULF.com, pairde daar een lekkere Gouden Carolus Classic en een Kompaan Vrijbuiter bij. Dit gerecht is een ervaring om te maken en eenmaal aangesneden verdwijnt het zo ;-) Marc en Luc aan het woord: 

Dit recept beschrijft de bereiding van een steak zoals het in de oertijd niet had misstaan. We nemen in de basis een mooie ribeye met bot eraan, de zogenaamde tomahawk steak. We bereiden deze rechtstreeks op de kolen, de zogenaamde caveman-style. Ook ongewoon is dat we hem pas 'marineren' ná de garing. Laat je niet afschrikken door deze aparte bereiding. Niet alleen omdat het alle aandacht trekt want de smaaksensatie die ontstaat door het directe contact met de hitte / kolen is eigenlijk niet te evenaren met een grill oppervlak.

Technieken

  • Caveman grillen en roken

Ingrediënten

  • 2 Tomahawk steaks
  • 2 Knoflooktenen
  • Verse salie
  • Verse rozemarijn
  • Olijfolie (lekkere)
  • Zout

Argentijnse chimichurri

In dit recept beschrijven we een van onze favoriete, redelijk klassieke chimichurri. Wel benadrukken wij dat de ingrediënten conform traditie met de hand fijngesneden dienen te worden. Dit brengt optisch en qua structuur zoveel extra dat je de volgende keer vanzelf wel de keukenmachine links laat liggen. Gebruik dit mengsel bv. als bijgerecht bij een heerlijke steak.

Ingrediënten chimichurri

  • 1 bladpeterselie-plant (of 2 pakjes versie peterselie)
  • 1/2 oregano plant (of 1 pakje verse oregano)
  • 6 gemiddelde knoflooktenen
  • 1 zoete (witte) ui
  • 4 rode pepers
  • 1 jalapeño peper
  • 4 eetlepels rode wijnazijn
  • 150 ml lekkere olijfolie
  • 1 afgestreken lepel cayennepeper
  • Zout
  • Gemalen zwarte peper

Bereiding

  • Snijd alle ingrediënten heel fijn en voeg bij elkaar
  • Voeg een riante hoeveelheid olijfolie toe. Alles dient ruim onder de vloeistof te staan.
  • Bewaar een deel van het zout en 2 rode pepers tot het laatst
  • Proef en breng op smaak zout en eventueel 2 extra pepers
  • Bewaar in de koeling tot enkele uren voor gebruik. Bij voorkeur maak je dit zelfs de dag voor gebruik
  • Dit recept is een ruime hoeveelheid. Zelf maken we graag het liefst iets meer, dat kunnen we dan bewaren voor bij een volgende steak. Het handigst is om de chimichurri eerst in kleine bakjes in te vriezen, dan uit de vriezer te halen en de chimichurri blokken te vacumeren. Dat vries je dan weer in. Zo blijven ze het best en langst houdbaar.

chimichurri caveman style tomahawk steak met rozemarijn salie knoflooki

Bereiding Black Angus Tomahawk steaks

  • Steek de BBQ aan en zorg voor een mooi vlak bed hete of zelfs nog licht gloeiende kolen . Zorg dat de losse as zoveel mogelijk weg is.
  • Neem een schotel waar de steak in kan. Bestrooi deze met fijngehakte knoflook, verse salie, verse rozemarijn, en de olijfolie
  • Voeg wat eiken rookhout toe aan het vuur
  • Zout alle kanten van de tomahawk steak, leg hem rechtstreeks op de kolen en keer hem een aantal keer om. Laat hem hierbij steeds minimaal 2 minuten liggen. Klop / veeg eventueel ingebakken houtskool af tijdens het draaien

caveman style tomahawk steak met rozemarijn salie knoflook argentijnse chimichurri

  • Neem de tomahawk steak af bij een kerntemperatuur van ongeveer 49 graden. In de volgende stap zal de temperatuur doorstijgen naar zo'n 53 graden, precies zoals wij een steak het liefst eten
  • Leg de steak in de voorbereide schotel met marinade, druppel er nog wat olijfolie over, en dek af met aluminiumfolie.

kruidenolie caveman style tomahawk steak met rozemarijn salie knoflook argentijnse chimichurri

  • Keer de steak een paar keer om zodat beide kanten goed kunnen 'marineren'.
  • Na een goede 5 minuten kan de tomahawk worden opgediend, bij voorkeur aan tafel te trancheren!

Bij dit gerecht pairde Nathan een Gouden Carolus Classic. Het is een bruinkleurig helder bier met een lichtbruine schuimkraag. Dit aromatische bier heeft veel internationale onderscheidingen ontvangen. Toffee, mout, karamel, gedroogd fruit, heerlijk, zachtzoete tonen die lang in de mond blijven plakken zijn een goede match voor de stevige smaken in dit gerecht wat het een goede match maakt!

Als een tweede bier was gekozen voor een Kompaan Vrijbuiter. Een roodbruin bier met een gekleurde schuimkraag. Een volle Porter met chocolade en vanille en met een opvallende hopkarakter. Heerlijk bij geroosterd vlees, wat goed ozu moeten passen bij het Caveman style bereiden van de Tomahawk steaks. Echter overheerste dit bier de steak volledig.

 

Wat stond er bij de ultieme BierBBQ nog meer op het menu?

Hoe ben jij er de volgende keer bij?

Klinkt goed allemaal? Wil je er bij zijn?
Dat kan, we verloten uit alle onderstaande groepen totaal 10 kaartjes. Aan alles meedoen is dus meer kans ;-)

  • Maak een account aan op onze website en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Deze verschijnt een aantal keren per jaar met aanbiedingen en mooie recepten.
  • Like onze Facebook pagina
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief van BEERWULF.com vanaf het artikel 'Het ultieme BBQ en bier experiment. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je ook nog eens kortings coupons voor zowel BEERWULF.com als DeVleesboerderij.nl! Je moet even scrollen voor het inschrijfblokje ;-)

    Bij BEERWULF.com ontvang je 7,50 korting bij een bestelling van 35,-. Bij DeVleesboerderij.nl 10% korting op je bestelling.