Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Gerookte Ham van het kampvuur met honing mosterd glazing

Gerookte Ham van het kampvuur met honing mosterd glazing

Open vuur! ... 4 Kilo ham! ... Natuur! ... Prachtig recept voor je oerinstinct van Grillfun.

Grillfun in het bos met een open vuur

Lekker in het bos met open vuur en daarboven een ham van bijna 4 kg. Dat is toch wel de ultieme barbecue ervaring. Heerlijk in de natuur een dag bezig zijn met vuur & beheersing van de temperatuur en het gaar krijgen van een mooi stuk vlees. Helaas is dit niet toegestaan op de meeste plaatsen in Nederland en natuurlijk hebben ze gelijk aangezien een bosbrand zo kan ontstaan. Mijn tip is daarom ook maak dit lekker in je tuin met een vuurschaal of volg het recept voor de barbecue gezien de bereiding identiek is.

Ingrediënten brine

  • 1 ham met been
  • 4 liter water
  • 120 gr. zeezout
  • 120 gr. bruine bastardsuiker
  • 2 el. mosterdzaad
  • 12 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 bosje verse tijm
  • 1 bosje verse rozemarijn

Ingrediënten glazuur

  • 4 el. scherpe mosterd
  • 8 el. honing
  • 4 el. olijfolie

Voorbereiding

  1. Je begint 24 uur voordat je de ham gaat bereiden met de brine. De ham die ik gebruikte was 4 kg, het kan dus zijn dat je minder nodig hebt dan de hoeveelheden in dit recept.
  2. Neem een grote bak of een zip-lock zak van 6 liter.
  3. Leg de ham in de zip-lock zak in een kom zodat hij recht blijft staan.
  4. Neem een kom en voeg hierin alle ingrediënten voor de brine en roer alles goed door elkaar.
  5. Schenk het mengsel bij de ham en let goed op dat de zip-lock zak niet omvalt gezien je keuken anders helemaal onder de brine zit.
  6. Plaats de ham terug in de koeling voor 24 uur.

Bereiding van de ham op de BBQ

Ik maakte deze ham boven een kampvuur maar beschrijf hoe je hem kunt maken in de oven of in de barbecue.

  1. Haal de ham minimaal een uur voordat je gaat beginnen met het bereiden uit de koeling.
  2. Dep de ham goed droog met keukenpapier.
  3. Maak de barbecue aan en zorg voor een indirecte temperatuur zone van rond de 120 graden. Gebruik je een oven stel dan de temperatuur in op 120 graden.
  4. Het lekkerste is om rookhout toe te voegen en de ham eerst minimaal 3 uur te roken. Leg rookhout op de kolen en plaats de ham op het rooster boven het indirecte gedeelte van de barbecue. Let op: heb je een kleinere ham pas dan de tijd aan naar bijvoorbeeld 2 uur.
  5. Het belangrijkste is nu om de temperatuur in de gaten te houden en om ervoor te zorgen dat hij blijft roken.
  6. Na drie uur kun je de ham van de barbecue halen en het vet proberen in te snijden zodat je mooie vierkantjes krijgt.
  7. Plaats de ham nu weer terug in de barbecue gedurende een half uur tot een uur. De kerntemperatuur moet nu rond de 50 a 55 graden zijn.
  8. Maak in de tussen tijd de honingmosterd glazuur voor de ham en strijk deze nu iedere 15 minuten in.
  9. Persoonlijk kwast ik één zijde in en na een kwartier draai ik de ham en strijk de bovenzijde weer in. Dit doe ik tot de kerntemperatuur van de ham 65 graden is.
  10. Haal de ham uit de barbecue of oven en wikkel hem in aluminiumfolie en laat de ham minimaal 15 minuten rusten zodat het vlees kan ontspannen en de sappen zich mooi kunnen verdelen.

Serveer de ham bijvoorbeeld met asperges, gekookte aardappelen en een lekkere honingmosterdsaus. Ik weet zeker dat het smullen wordt. Wanneer er nog ham over is heb je geluk, maak dan een lekker broodje beenham.
Succes met het maken en veel Grillfun!!!

Gerookte Ham van het kampvuur met honing mosterd glazing