Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Gerookt porkrack met sinaasappel en zuurkool met appeltjes

Gerookt porkrack met sinaasappel en zuurkool met appeltjes

Wanneer wij aan zuurkool denken, denken wij aan een bord met zuurkool stampot en een rookworst van een van de bekende merken. Eigenlijk best saai. Daarom heeft onze vriend van de DeVleesboederij.nl Barbecue Marq kleur en smaak gegeven aan de 'traditionele' zuurkool. Marc aan het woord:

Als jij winter zegt, dan zeg ik zuurkool. Vaak eten wij Nederlanders dat met gerookte worst van het bekende merk met de U of van bij de H. Maar dit keer deed ik dat eens anders. Ik bestelde bij de V van Vleesboerderij.nl en dan geen rookworst maar een lekker porkrack. Op het porkrack deed ik een lekker kruidenmengseltje met als basis wat olie en wat zure sinaasappeljam. Dit combineerde ik met zuurkool in wijn en appeltjes. Het was een verrukkelijk gerecht dus ik hoop dat jullie er ook van kunnen genieten.

Het gerecht is voor 6 personen, heeft een voorbereidingstijd van 30 minuten en een bereidingstijd van 1 uur.

Ingredienten kruidenmengsel

  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels sinaasappel confituur
  • 5 takjes tijm
  • 10 blaadjes salie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel verse zwarte peper
  • 1 sinaasappel

gerookt porkrack met sinaasappel en zuurkool met appeltjes bbq marc devleesboerderij

Ingredienten vlees

Ingredienten zuurkool

  • 1kg zuurkool
  • 250 ml witte wijn
  • 8 elstars

midden gerookt porkrack met sinaasappel en zuurkool met appeltjes bbq marc devleesboerderij

Bereiding gerookt porkrack met sinaasappel en zuurkool met appeltjes

  1. Haal het vlees 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen.
  2. Hak de knoflook fijn. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Hak de salie fijn.
  3. Doe alles in een kommetje. Voeg de confituur, de olijfolie en het peper en zout toe. Roer goed door elkaar tot een smeuïg papje.
  4. Maak de barbecue klaar voor volledig indirect. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur naast het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect, dus daar hoef je niets extra te doen. De richttemperatuur voor de ketel is 150 graden Celsius.
  5. Haal het vlees uit de verpakking en dep het af met keukenpapier. Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wil verwijderen.
  6. Verwijder het vlies aan de botzijde met de achterkant van een lepel.
  7. Smeer het porkrack in met het mengsel.
  8. Snij een sinaasappel in 8 partjes.
  9. Zet het rack rechtop als dat gaat of leg het op de botkant als dat niet gaat op een plancha. Doe nog een scheutje olijfolie op de plancha. Leg de partjes sinaasappel ook op de plancha.
  10. Gaar het porkrack op de barbecue. Voeg 1 chunk appelhout toe aan het vuur voor een beetje rooksmaak.
  11. Schil ondertussen de appels, haal het klokhuis weg en snijd in stukken van 3x3 centimeter.
  12. Laat de zuurkool uitlekken.
  13. Doe de appels, de uitgelekte zuurkool en de wijn in een ketel.
  14. Als de kerntemperatuur 62 graden Celsius is, dan mag het rack van de barbecue. Dek het af met aluminiumfolie en laat rusten.
  15. Gaar nu de zuurkool ongeveer twintig minuten.
  16. Serveer het porkrack in stukken met zuurkool en een partje sinaasappel!

Smakelijk!

einde gerookt porkrack met sinaasappel en zuurkool met appeltjes bbq marc devleesboerderij