Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

BBQ-stoofpotje van Iberico varkenswangen met gegrilde paprika en een beetje pit

BBQ-stoofpotje van Iberico varkenswangen met gegrilde paprika en een beetje pit

We nodigden vrienden van DeVleesboerderij.nl en Pitmasters Luc de Hoogh en Marc Lechanteur uit voor een mooie BierBBQ en daar bereidden zij een BBQ-stoofpot met Iberico wangen. De stoofpot heeft veel kleur en een intense smaak! Beerwulf.com pairde weer mooie bieren bij en BBQ's en gear kwamen van Het Luxe Buitenleven. Lees hier over hoe je dit mooie smaakvolle, kleurvolle gerecht stapsgewijs maakt en welke bieren er bij passen.

Luc & Marc aan het woord: Varkenswangen, ook wel koontjes genoemd, zijn de kaakspieren net onder het oog van een varken. Het is wat stugger vlees, daarom bereiden we het langzaam en op lage temperatuur. Low-and-Slow dus, maar dan in een stoofpot. De wangen hebben een intense smaak omdat het veelgebruikte spieren zijn, maar het is toch relatief mager vlees wat we toch mals en sappig bereiden. DeVleesboerderij.nl leverde ons voor dit recept heerlijke Iberico-wangetjes als basis. We willen er wel een echt barbecue-recept van maken, dus we grillen (en roken eventueel) onze paprika’s en rubben & grillen onze wangetjes. De rub geeft het geheel wat pit en nog wat rook, de bloem zorgt ervoor dat we toch een lekkere smeuïge gebonden saus krijgen. De saus basis is uiteraard gebaseerd op bier, we kozen voor een Belgisch Affligem blond, een lekker bier met relatief weinig hop.

De totale bereidingstijd van dit recept is ongeveer 3,5u, de garingstijd 3u.

Ingrediënten

Iberico varkenswangen - DeVleesboerderij.nl

Bereiding BBQ-stoofpotje met Iberico varkenswangen en een pitje

 1. Maak je barbecue gereed voor 125 graden met een directe en indirecte zone. Zet je gietijzeren ketel al op de barbecue zodat deze kan opwarmen.
 2. Was de paprika’s en leg deze op de directe zone van de barbecue. Grill de paprika’s, voeg een blokje appel- of kersenhout toe. Dit geeft straks een houtsmaak aan de stoof. Zorg dat de paprika’s geblakerd zijn, maar niet door en door zwart, want dan blijft er weinig over van het vruchtvlees.
 3. Verwijder de vliezen en de losse stukjes vet van de wangetjes.
 4. Rub dan de varkenswangetjes met een ruime hoeveelheid rub. Wij kozen voor de Grate Goods – Spicy Chipotle BBQ Rub. Het is een vrij pittige rub met een rookachtige smaak. Het zorgt voor de pittige nasmaak in het gerecht.
 5. Grill de wangen dan op het directe deel van de barbecue totdat ze een mooie korst hebben. Laat niet doorgaren! (Zijn de paprika’s nog niet klaar, dan verplaats je deze even en leg je ze hierna terug. Zijn ze wel al klaar doe je ze alle drie in een ziplock zakje.)
 6. Snij de vier uien in ringen en zet dan je ketel boven het vuur
 7. Doe de boter erin, laat hem bruinig worden en fruit ze ongeveer 10 minuten.
 8. Snijd ondertussen de varkenswangen doormidden en rol ze in de bloem.
 9. Als de uien gereed zijn voeg je het vlees bij het geheel.
 10. Dan voeg je ongeveer 3 flesjes Affligem en drie blikjes tomatenpuree toe en brengt het aan de kook. Het geheel moet net onder de vloeistof staan.
 11. Als het kookt dan verplaats je het weer naar de indirecte zone van je barbecue.
 12. Snij de wortelen in plakjes
 13. Maak de sperziebonen schoon en halveer ze.
 14. Voeg de wortelen en sperziebonen toe aan de stoof, roer goed door en doe de deksel erop.
 15. Nu gaan we nog de paprika bereiden: Haal de paprika’s uit de ziplock zak en haal de schil van de paprika af. De schil moet goed loslaten nu. Snijd het vruchtvlees in korte slierten en voeg ze toe aan de stoof.
 16. Laat het geheel nu ongeveer 2u garen. Kijk af en toe eens naar de stoof, indien de stoof te stroperig wordt voeg je nog wat bier toe.
 17. Voeg op het eind nog peper en zout naar smaak toe. Je kan eventueel ook nog wat chilipeperpoeder toevoegen voor extra pit.
 18. Smullen maar!

Iberico varkenswangen op de grill - DeVleesboerderij.nl

Bierparing by beerwulf.com

Varkensvlees gaat altijd heel mooi met straffe, zoetige Belgische bieren. Het koolzuur snijdt mooi door het vet en de fruitigheid vult de smaak van het vlees aan. Dat is ook de bedoeling met deze pairing. De zoetheid en intensiteit van het bier moeten het gerecht met het pitje kunnen dragen. Daarom deze twee keuzen:

 • Malheur 10
  Belgian Strong Blond Ale | 10,0% | 10-11 graden
 • Lefort Belgian Brown Ale
  Belgian Strong Dark Ale | 9,0% | 11-12 graden

Conclusie achteraf: beide bieren bieren waren een mooie match! Het is altijd makkelijker om een bruin bier bij een stoofpot te matchen en daarom is de gekozen winnaar zeker de Malheur 10, maar beiden waren een goede match! De bieren drukte het gerecht niet weg en de fruit-tonen deden het goed in de mond na een paar happen van deze stoofpot!

 

Alles over de tweede editie BierBBQ

 

BBQ-stoofpot met Iberico varkenswangen halfverwege - DeVleesboerderij.nl