Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Runderstoofvlees van Sucade met Herfstbock bier

Runderstoofvlees met Herfstbock bier

Onze huisblogger Grillfun kookt graag met een biertje. Dat betekent bij Grillfun zeker twee dingen, maar in dit geval dus ook dat er een lekker biertje zit in het eten! Een echt biertje voor de Herfst, Bockbier ;-) Grillfun aan het woord:

Een echte herfst klassieker is toch wel langzaam gegaard stoofvlees in een mooi Bockbier. De smaken van dit bier gaan perfect samen met de groenten en het vlees om tot een gerecht te komen waar iedereen van zal smullen. Dit gerecht kan gewoon niet mislukken en heeft een lange gaar tijd nodig in de oven of op het fornuis. Het beste kun je dit gerecht maken in de oven omdat je de temperatuur beter kunt regelen.

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1 kg rundersucade
  • 2 uien
  • 250 gr gerookte spekblokjes
  • 10 Parijse wortels of 1 winterpeen
  • 250 gr champignons
  • 10 blaadjes verse salie
  • 4 takjes verse tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • verse platte peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 flesjes herfstbock
  • 1 blik gepelde tomaten
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • 1 kg krieltjes met schil of andere aardappelen

Voorbereiding

  1. Pel de ui en snijd deze in grove stukken.
  2. Snipper de knoflook en de hak de salie en tijm fijn.
  3. Maak de wortels schoon en snijd ze in plakken. Parijse wortels kweek ik zelf en zijn lastig aan te komen. Ze zijn lekker zoet en passen daarom perfect bij dit gerecht. Wanneer deze niet voorhanden zijn kan je ook een winterpeen nemen.
  4. Snijd de rundersucade in blokjes van ongeveer 3 cm en verwijder eventueel vlies.
  5. Kruid het vlees met zouten versgemalen peper.

Bereiding van het stoofvlees met bier

  1. Zet een grote braadpan, die ook in de oven mag, op het fornuis en bak in een scheut olijfolie de rundersucade rondom bruin.
  2. Haal de rundersucade uit de braadpan en fruit de ui aan samen met de spekblokjes en knoflook.
  3. Voeg de wortels, champignons, salie en tijm toe en bak deze even mee.
  4. Schenk nu het bockbier toe, tomaten en de laurierblaadjes. Roer alles goed door elkaar en zorg dat het vlees bedekt is onder een laagje bockbier.
  5. Maak de oven aan met een temperatuur van rond de 120 graden.
  6. Breng het geheel aan de kook en zet de braadpan in de oven met de deksel erop.
  7. Controleer na 15 minuten of de saus niet te hard kookt. We zijn namelijk aan het stoven en daarvoor moet de saus net aan de kook zijn en rustig pruttelen. Gaat het te hard draai dan de temperatuur van de oven iets omlaag.
  8. Je huis begint nu al lekker te ruiken met de geuren uit het recept
  9. Verwijder na 2 uur de deksel van de braadpan zodat het vocht kan verdampen en de saus kan indikken.
  10. Na totaal 3 uur is de stoofschotel klaar en kun je controleren of het vlees lekker mals is. Het vlees moet uit elkaar vallen. Is het nog niet zover laat de braadpan nog een half uur in de oven.
  11. Kook nu de krieltjes gaar in gezouten water.
  12. Giet ze af en besprenkel ze met wat olijfolie en snipper voor het serveren fijngehakte platte peterselie erover.

Bier: Voor dit gerecht gebruikte ik de herfstbok van bierbrouwerij Lindeboom. Dit donkere roodbruine, ondergistende bockbier is rijk aan smaak waardoor het een mooie aanvulling is aan dit gerecht. Natuurlijk drink je bij dit gerecht hetzelfde bockbier dat verwerkt is in het recept. Je proeft de gebrande mout met tonen van karamel wat zorgt voor een zachte zoetheid. Vergeet dus niet om een aantal bieren te kopen om bij dit gerecht te serveren zodat je kunt genieten tijdens een herfststorm van dit top gerecht. De ideale temperatuur van dit bier is 8 graden. Serveer het niet te koud want dan mis je alle smaken van het bier.

Succes met het maken, groetjes Grillfun