Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Langzaam gegaarde kalfswangen met hutspot

Langzaam gegaarde kalfswangen met hutspot

Met pieken van 25 graden deze maand oktober merk je er nog niet veel van, maar de donkere dagen komen er wel weer aan. Dus we zijn een beetje in tweestrijd... stampot of BBQ?! Waarom niet gewoon beide! Hier een echt Nederlands gerecht met een heerlijke twist van onze huisblogger Grillfun. Grillfun aan het woord:

Hutspot eten we net als veel anderen regelmatig thuis in de herfst of winter. Vaak maken wij er gehaktballetjes bij maar dit keer dacht ik, laten we eens langzaam gegaarde kalfswangen proberen. De combinatie was echt een verassing qua smaak! 

In dit recept gaat het om de bereiding van de kalfswangen en er zijn genoeg recepten op internet over hoe men hutspot maakt. Het is niet meer dan uien smoren en aardappelen koken met de wortels. Met de stamper erdoor en de uien erin mengen, wat boter en melk erbij... kruiden en je hebt een top hutspot.

Ingrediënten Kalfswangen

 • 1 kg kalfswangen
 • zout en versgemalen peper
 • boter
 • basterdsuiker
 • 1 fles Brugse Zot dubbel
 • 2 chunks rookhout eiken of appel (appel is wat milder van smaak

Voorbereiding

 1. Haal de kalfswangen uit de koeling en verwijder het vlies van de kalfswangen. Dit is een aardige klus en zorg er voor dat je niet te veel vlees verwijdert. Dat is zonde.
 2. Wrijf de kalfswangen in met zout en versgemalen peper. Je kunt ook een dry-rub gebruiken maar ik vond zout en versgemalen peper voldoende bij dit stukje vlees.

Kalfswangen rauw devleesboerderij.nl

Bereiding op de BBQ

 1. Bereid de barbecue voor voor indirect grillen met een keteltemperatuur van 120 graden. Het beste is om de snake methode te gebruiken of gewoon kokosbriketten gezien deze langer op temperatuur blijven. De grill sessie gaat namelijk ongeveer 4 uur duren.
 2. Leg de kalfswangen boven het indirecte gedeelte en voeg het rookhout toe aan de briketten en sluit de deksel van 3 uur.
 3. Nu is het wachten en de temperatuur onder controle houden door de luchttoevoer van de barbecue te regelen zodat de temperatuur constant op 120 graden blijft.
 4. Na 3 uur is het tijd om de varkenswangen in te pakken met aluminiumfolie en te voorzien van een klont boter, een ruime eetlepel basterdsuiker en een scheut bier.
 5. Voeg bij het inpakken ook een kerntemperatuurmeter toe aan het vlees en leg ze terug op de barbecue.
 6. Sluit nu de deksel en wacht tot de kerntemperatuur 95 graden is.
 7. Haal de kalfswangen uit de aluminiumfolie en laat ze nog even rusten.

Serveertip: Bij de kalfswangen is het leuk om eens wat anders te serveren en vond persoonlijk de combinatie met hutspot en een tuinkruiden jus super. Zeker omdat het past bij de tijd van het jaar.

Bier: Bij dit gerecht heeft BEERWULF.com weer een top bier uitgezocht, om jullie de beste beleving tussen smaak en bier te geven. Dit keer gaan we niet alleen het bier proeven bij het gerecht maar gebruiken het ook om te stoven. Brugse Zot Dubbel is een bier van brouwerij De Halve Maan. Het is een donker bruin bier, neigend naar robijnrood. Gebrouwen met zes speciale moutsoorten, heeft het bier een uniek en rijk aroma waarin de geur van honing, amandel, chocolade en zelfs bruine suiker te ontdekken valt. Brugse Zot Dubbel komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur van 7,5 graden celcius.

Succes met het maken, groetjes Grillfun