Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Op de plank gegaarde eendepoten van Luc de Hoogh

Op de plank gegaarde eendepoten

De laatste tijd spreken wij regelmatig met Luc de Hoogh van BBQ team Etenschap. Luc weet van ieder stukje vlees exact hoe het bereid moet op de BBQ en dat vinden wij mooi! Daarom vroegen wij Luc een paar echte herfsttoppers te maken zoals deze pittige planked eendepoten of een mooie Babykalkoen met speculaaskruiden en honey soja glaze. Luc is lekker aan de slag gegaan met zijn vriend en fotograaf Marc Lechanteur en het resultaat mag er zijn. We laten Luc & Marc aan het woord ;-)

Ingrediënten:

Voor de marinade

  • Het sap en de rasp van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2cm geraspte gember
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 gesneden lente ui

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten voor de marinade in een schaal of kom. Dep de eendenbouten schoon en droog en leg ze in de marinade. Je kan marineren in een ovenschaal of in een ziplock zakje. Marineer minimaal 2 uur, maar liever 12 uur in de koeling.

We gaan uit van bereiding op rookhout op de BBQ (met deksel). Gebruik bijvoorbeeld cederhout plankjes, maar een andere matig krachtige houtsoort is ook prima. Week het hout enkele uren voor in water, appelsap of champagne. Stook de BBQ tot ongeveer 160 graden met een indeling voor direct garen.
Neem de eendenbouten uit de koeling en laat ze op kamertemperatuur komen. Leg de plankjes direct boven de gloeiende kolen (of boven de brander bij een gas BBQ) totdat er een ‘grillmark’ ontstaat. Keer de plankjes om en plaats de eendenbouten op het hout. Besmeer de eendenbouten royaal met overgebleven marinade en sluit het deksel. Laat garen tot een kern van 68 graden is bereikt in het dikste deel. Neem van de BBQ en laat 10 min. rusten.

Eet smakelijk!

 

Meer inspiratie voor Kerst gerechten

 

planked eendepoten devleesboerderij

Fotografie door Marc Lechanteur