Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Gerookte pulled chicken salade

Gerookte pulled chicken salade

In iedere salade gaat iets fris, iets hartigs en knapperigs. Barbecue Marq maakt het deze keer wel bont. Marc aan het woord:

Wat denk je van een heerlijke zomerse salade met pulled-chicken die heerlijk zelf op de barbecue is gerookt. Dat past wel bij dit warme weer toch? Ik dacht dat dit wel een lekker lichtgewicht maaltijd van de barbecue zou zijn. Het roken van de kip is eigenlijk niet zo lastig. Waar je even tijd voor moet uittrekken is het pekelen. Dit kun je doen met een bestaande pekel of door zelf een pekel te maken. In dit geval duurde het pekelen ongeveer 12 uur, maar het is alleen maar wachttijd. Door het pekelen heeft de kip niet alleen aan de buitenkant een heerlijke smaak maar ook door-en-door binnenin. Houd maximaal 12 uur aan, anders wordt de kip wat zout.

Dit recept is voor 4 personen, heeft een voorbereidingstijd van 12 uur en een bereidingstijd van 4 uur Het kan gemaakt worden op een ketelbarbecue, kamado, pelletgrill, gasbarbecue en offsetsmoker. Ik maakte het zelf in mijn rookkast.

Benodigdheden

  • Kom om kip in te pekelen
  • Druippan
  • Rookhout, appel of Kers
  • Keukenpapier

vlees gerookte pulled chicken salade bbq marc devleesboerderij

Ingrediënten

midden gerookte pulled chicken salade bbq marc devleesboerderij

Pekel

  • 2 liter water
  • 200 gram keukenzout
  • 100 gram suiker
  • 1 el citroensap
  • 1 el tabasco

Salade

  • 300 gram slamelange
  • 20 kersen, doormidden gesneden en ontpit
  • 300 gram mozarella balletjes
  • 2 groene appels in stukjes gesneden
  • Hand vol walnoten

Dressing

  • 4 el balsamico azijn
  • 4 el olijfollie
  • Peper en zout

Bereiding gerookte pulled chicken salade

  1. Begin met het bereiden van de pekel. Je kan dit zelf doen, maar ook een bestaande pekel gebruiken. In dit recept maak ik de pekel zelf.
  2. Kook 250ml water, los daar het zout en de suiker in op. Voeg dan de rest van het water toe, het citroensap en de tabasco. Laat de pekel dan volledig afkoelen.
  3. Leg de kippendijen in de pekel en dek de kom af. Zet 12 u in de koeling.
  4. Maak de barbecue aan voor indirect op een temperatuur van 90-95 graden Celsius. Voeg een blokje rookhout toe, bijvoorbeeld appel en kers.
  5. Vul een druippan met een bodempje water. Zet de druippan in de barbecue.
  6. Dep de kippendijen goed af met keukenpapier. Je kan de dijen kruiden met je favoriete kipkruiden, denk bijvoorbeeld aan Griekse kruiden of Mediterrane kruiden. Ik koos zelf voor Provençaalse kruiden.
  7. Leg de kippendijen boven de druippan op een rooster. Zorg dat de druippan goed gevuld blijft met water. Dit zorgt ervoor dat de rook goed hecht aan het vlees en dat het vlees vochtig blijft.
  8. Rook de kippendijen tot een temperatuur van 75 graden kerntemperatuur en maak ondertussen de dressing klaar. Snijd de appel en snijd de kersen (ontpitten).
  9. Als de kip gereed is haal je die van de barbecue. Doe handschoentjes aan en “pull” de kip als deze nog warm is. De kip is heet dus dubbele handschoenen zijn wel fijn.
  10. Maak daarna de salade met de ingrediënten onder salade, maak de dressing en doe deze over de salade.

Smakelijk!