Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Cubaanse Rum Spareribs

Cubaanse Rum Spareribs

De zoete Rum smaak is een goede match met spareribs. En ook gelijk een goed excuus om een lekkere Cuba Libre te maken bij de BBQ sessie! Barbecue Marq heeft het perfecte recept voor jou! Marc aan het woord:

Mijn spareribs recept heb ik al -tig keer gemaakt en ook weer verbeterd. Hou je van lekkere dikke spareribs met wel een bite en toch ook een beetje fall-off-the-bone, perfect ertussenin dus, dan moet je dit recept eens maken. Ik maak het recept zelf altijd op de pelletgrill. Als de ribben een beetje gelijk gewicht hebben dan is dit altijd een topper. Ik varieer een beetje met de saus. Vandaag maakte ik een saus gebaseerd op bruine Rum. Probeer het eens uit, het is heerlijk.

Het gerecht is voor 4 personen, heeft een voorbereidingstijd van 15 minuten en een bereidingstijd van 4,5 uur/minuten.

Ingredienten kruidenmix/rub

  • 110 gram zeezout
  • 130 gram rietsuiker
  • 25 gram paprikapoeder
  • 1,5 el zwarte peper
  • 4 tl knoflookpoeder
  • 4 tl uienpoeder

vlees cubaanse rum spareribs bbq marc devleesboerderij

Benodigdheden vlees

  • 4 racks spareribs (Het is van belang dat je flink bevleesde ribben hebt. Gewicht ongeveer 750-775 gram. Bij een gewicht van 850 gram mag je naar 3u roken gaan.
  • Honing
  • Vloeibare boter
  • 200 ml appelsap

Ingredienten laksaus

  • 200 ml ketchup
  • 4 el honing
  • 4 el rietsuiker
  • 5 el bruine rum
  • 2 el soyasaus
  • Sap van 1 sinaasappel (vers)
  • Sap van 1 limoen (vers)
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl kaneel

midden cubaanse rum spareribs bbq marc devleesboerderij

Bereiding Cubaanse Rum spareribs

  1. Haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wilt verwijderen.
  2. Verwijder het vlies aan de achterkant van de ribben. Dit doe je door met een stomp mes achter het vlies te komen en dan met een stuk keukenpapier het vlies eraf te trekken.
  3. Maak de barbecue klaar voor volledig indirect. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een Kamado maak je gebruik van de heatdeflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur naast het midden. (Pellet)smokers zijn meestal helemaal indirect, dus daar hoef je niets extra te doen. De richttemperatuur voor de ketel is 120 graden Celsius.
  4. Bereid de rub door alle ingrediënten onder het kopje ‘rub’ met elkaar te mengen in een kom en goed door elkaar te roeren.
  5. Rub het vlees door een gelijkmatige laag rub aan alle kanten van het vlees aan te brengen. Duw het een beetje aan. Je kan eventueel het vlees insmeren met mosterd of olijfolie om het beter te laten plakken voordat je de rub erop doet.
  6. Nu ga je roken. Gebruik niet te veel rookhout. Het is de bedoeling dat je een dun lijntje rook uit je barbecue hebt komen. Dit moet constant en voor langere tijd zijn. Dikke rookwalmen zijn niet de bedoeling. In dit geval gebruikte ik mijn pelletsmoker gevuld met Hickory pellets. Afhankelijk van het type barbecue is het handiger om blokken of snippers te gebruiken. Rook op een temperatuur van ongeveer 120 graden Celsius. Voeg je rookhout toe.
  7. Leg het vlees op de barbecue. Laat 2,5u roken.
  8. Haal de ribben van de BBQ en alle racks op een grote dubbel strook aluminiumfolie. Doe vloeibare boter en honing over de racks. Vouw de stukken aluminiumfolie dicht en schenk er wat appelsap in voordat je het helemaal dichtmaakt.
  9. Gaar de racks 1,5u.
  10. Bereid de laksaus door alle ingrediënten onder het kopje ‘laksaus’ met elkaar te mengen in een kom, in te koken en goed door elkaar te mengen.
  11. Breng de laksaus met een silliconenkwast aan op het vlees. Spuit eventueel met een plantenspuit op het eind wat warm water over de saus, zo verdeelt deze zich mooi gelijkmatig.
  12. Laat nog een half uur op de BBQ liggen en klaar is kees!

Smakelijk!

einde cubaanse rum spareribs bbq marc devleesboerderij