Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Braised spareribs in Dutch Oven

Braised spareribs in Dutch Oven

Langzaam laten wij de winter achter ons. De dagen worden langer, maar het wordt vooral zonniger en warmer. Tijd voor een Spareribs gerecht van Barbecue Marq! Dit keer heeft hij de dik bevleesde ribben van het Brabants varken bereid in de Dutch Oven. Marc aan het woord:

Spareribs kun je op heel veel verschillende manieren maken. Uiteraard hebben we de bekende 3-2-1 methode die we vaak gebruiken voor dikbevleesde ribben. Maar je kan ook braised spareribs maken. Dat zijn ribben die je langzaam in vocht gaart. Over het algemeen krijgen ze hierdoor heel veel smaak en zijn ze een beetje overcooked. Heerlijk toch af en toe. Braised spareribs kun je perfect in de oven maken, maar om er toch nog een BBQ-touch aan te geven bereidde ik ze op de BBQ. Eerst een uurtje roken op de BBQ en daarna garen in een heerlijke saus in een Dutch-oven. Wie lust dit niet?

Het gerecht is voor 3 personen, heeft een voorbereidingstijd van 15 minuten en een bereidingstijd van 3 uur.

Ingredienten saus

 • 250 ml van je favoriete BBQ saus
 • 125 ml appelsap
 • 125 ml appelazijn
 • Je favoriete Rib-rub

vlees braised spareribs in dutch oven bbq marc devleesboerderij

Ingredienten vlees

midden braised spareribs in dutch oven bbq marc devleesboerderij

Bereiding braised spareribs in de Dutch Oven

 1. Maak de barbecue klaar voor volledig indirect. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een Kamado maak je gebruik van de heatdeflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur naast het midden. (Pellet)smokers zijn meestal helemaal indirect, dus daar hoef je niets extra te doen. De richttemperatuur voor de ketel is 127 graden Celsius.
 2. Haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wil verwijderen.
 3. Verwijder het vlies aan de achterkant van de ribben. Dit doe je door met een stomp mes achter het vlies te komen en dan met een stuk keukenpapier het vlies eraf te trekken.
 4. Snijd de rib-racks in parten van 2 ribben.
 5. Rub het vlees door een gelijkmatige laag rub aan alle kanten van het vlees aan te brengen. Duw het een beetje aan. Je kan eventueel het vlees insmeren met mosterd of olijfolie om het beter te laten plakken voordat je de rub erop doet.
 6. Nu gaan je roken. Gebruik niet te veel rookhout. Het is de bedoeling dat je een dun lijntje rook uit je barbecue hebt komen. Dit moet constant en voor langere tijd zijn. Dikke rookwalmen zijn niet de bedoeling. In dit geval gebruikte mijn pelletsmoker gevuld met Hickory pellets. Afhankelijk van het type barbecue is het handiger om blokken of snippers te gebruiken.
 7. Rook het vlees een uur. Haal het dan van de barbecue af.
 8. Verhoog de temperatuur naar 175 graden celsius.
 9. Plaats een dutch oven op de BBQ.
 10. Voeg de saus en vloeistoffen bij elkaar tot een dunne saus.
 11. Doop de parten rib in de saus en leg ze in de dutch oven.
 12. Laat nog 1 uur garen.
 13. Bepaal of je de bite goed vindt.
 14. Ik liet ze nog een uur garen totdat ze fall-of-the-bone waren.

Smakelijk!

einde braised spareribs in dutch oven bbq marc devleesboerderij