Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Vietnamese varkenshaas spiesen

Vietnamese varkenshaas spiesen

Iberico varkenshaas is, zoals onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq, een superieure varkenshaas. Mals en erg smaakvol! Ook al is het Spaans vlees, hij maakte er een Vietnamees spiesje van. Marc aan het woord:

Vandaag een bereiding met, mag ik wel zeggen, echt superieure varkenshaas. Ik bestelde bij DeVleesboederij.nl Iberico varkenshaas. Iberisch varken is een halfwild varken, dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Deze zwarte varkens leven in open bossen, “dehesa” genaamd, waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn. Hun hoofdvoedsel is de natuurlijke vegetatie, zoals gras, paddestoelen en wilde kruiden. Echter, wanneer in de herfstperiode of beter gekend als “de montanero”, de eikelsof “bellotas” massaal van de bomen vallen, dan eten de varkens enkel en alleen eikels. Ik maakte er echter geen Spaanse bereiding van maar een Vietnamese bereiding waarin het zoute van de vissaus en het zure van het limoengras de boventoon voeren. Dit alles aangevuld met een klein pikantje leidt tot een heerlijke bereiding gecombineerd met wat rijst.

Het gerecht is voor 4 personen, heeft een voorbereidingstijd van 4,5 uur en een bereidingstijd van 10 minuten.

Marinade voor de varkenshaas spiesen

 • 3 tenen knoflook, fijn geplet
 • 50 gram suiker
 • 3 el citroengras gedroogd
 • 1 tl gemalen zwarte peper
 • 125 ml citroensap, versgeperst
 • 125 ml vissaus
 • 4 el verse fijngehakte koriander
 • 2 chilipepers in fijne ringen
 • 60 ml water

vlees vietnamese varkenshaas spiesen bbq marc devleesboederij

Ingredienten vlees

Benodigdheden spiesjes

 • 6-8 spiesjes
 • Handvol pindanootjes

midden vietnamese varkenshaas spiesen bbq marc devleesboederij

Bereiding Vietnamese varkenshaas spiesen

 1. Bereid de marinade door alle ingrediënten onder het kopje ‘marinade’ met elkaar te mengen in een kom en goed door elkaar te roeren.
 2. Haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wil verwijderen.
 3. Snijd het vlees in lange plakken van ongeveer een centimeter.
 4. Doe het vlees in een hersluitbaar/ziplock zakje (ik haal ze altijd met grote hoeveelheden bij de Ikea) en schenkt de marinade er bovenop. Masseer de marinade door het zakje zodat alle vlees is bedekt. Sluit het zakje en probeer zo weinig mogelijk lucht over te houden. Leg het 4 uur in de koeling.
 5. Rijg de lappen vlees aan de stokjes en draai ze in een twist.
 6. Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 250 graden Celsius.
 7. Grill het vlees tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius.
 8. Zet ondertussen een skillet op het vuur en bak de pinda’s tot ze wat bruin worden.
 9. Serveer de spiesjes met de nootjes. Ik maakte er nog rijst bij, met een komkommersalade en kroepoek.

Smakelijk!

einde vietnamese varkenshaas spiesen bbq marc devleesboederij