Dominicaanse Ananasribben met saus
![Dominicaanse Ananasribben met saus](/images/Content/Recepten/Dominicaanse-ananasribben-met-saus-bbq-marc-devleesboerderij.jpg/header-dominicaanse-ananasribben-met-saus-bbq-marc-devleesboerderij.jpg)
De zomer is begonnen voor onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq! Marc luidt de zomer in met spareribs met een Caribisch getint zoetpittige saus. Marc aan het woord:
We mogen inmiddels genieten van een paar warme dagen in ons kikkerland, daarom een heel zomers gerecht geïnspireerd door recepten uit het Caribisch gebied. Ik maakte een heel fruitig rib-recept. Ribben worden gerookt op kersenhout en ge-sprayed met ananassap en appelazijn. Een heerlijk zoetzure combinatie. Daarnaast maakte ik een zoetpittige saus met de inhoud van een ananas! Laat de zomer maar komen!!
Het gerecht is voor 4 personen, heeft een voorbereidingstijd van 8 uur en een bereidingstijd van 6 uur.
Ingredienten rub voor de spareribs
- 1 el zout
- 1 el rietsuiker
- 1 tl knoflookgranulaat
- 0.5 tl uienpoeder
- 0.5 tl piment
- 0.5 tl chilipoeder
- 0.25 tl kaneelpoeder
Ingredienten vlees
- 2 kg dikbevleesde spareribs
- 1 ananas
- 0.5 bakje rode bessen
- 3 blokken kersenhout
- Boter
Ingredienten spray
- 125ml ananas sap
- 2 el worchestershiresaus
- 2 el witte wijnazijn
Ingredienten saus
- 1 el zonnebloemolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 1 tl fijngehakte gember
- 1 rode habanero peper, fijngesneden zonder zaadlijsten
- 1 rode Spaanse peper, fijngesneden zonder zaadlijsten
- 1 groene Spaanse peper, fijngesneden zonder zaadlijsten
- 250ml ananassap
- 75ml bruine rum
- 125ml bruine suiker
- 75ml witte wijnazijn
- 1 el worchestershiresaus
- 0.5 tl zeezout
- 0.5 tl zwarte peper, fijngemalen
- 0.25 tl piment
- 3 el verse koriander, fijngesneden
- Half bakje rode bessen
Bereiding Dominicaanse Ananasribben met saus
- Maak de rub door alle bovenstaande ingrediënten te mengen.
- Haal het vlies van de ribben.
- Rub de ribben.
- Leg de ribben 8u koel om te pekelen.
- Maak de barbecue aan voor indirect op 107 graden.
- Maak de spraymix door alle ingrediënten samen te voegen en een plantenspuit te vullen.
- Rook de ribben 4u en spuit elk half uur in met spray.
- Verpak de ribben en in aluminium bak, voeg wat boter en het restant van de spray toe.
- Dek af met aluminiumfolie en gaar nog 2u.
- Maak ondertussen de saus.
- Snijd de knoflook, gember, ui en pepertjes fijn.
- Bak ze in een pan met olie aan.
- Snijd de ananas in blokjes en voeg toe.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en kook de saus in tot het een wat dikkere saus wordt. Bij mij duurde dit een uur.
- Serveer de ribben in de ananas met de saus!
Smakelijk!