Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Vitello tonato van kalfsrosbief

Vitello tonato van kalfsrosbief

Vitello tonato 2.0 zoals onze huisblogger Grillfun dit gerecht noemt. Wij weten wel waarom. Wow wat een smaakvol en kleurrijk gerecht! Wordt weer smullen. Grillfun aan het woord:

Vitello tonato is een echt klassiek Italiaans gerecht waarbij je rundvlees combineert met een vissaus op basis van tonijn. Het is een aparte combinatie die echt geweldig smaakt. Daarom is het een ideaal voorgerecht met kerst. Je kunt het namelijk gewoon koud eten of lauwwarm net hoe je het graag eet.

In dit recept leg ik jou de klassieke bereiding uit en een vitello tonato 2.0 versie die je ook goed in de lente of zomer kunt eten als een geweldige maaltijd salade. Beide versies kun je natuurlijk ook gewoon met kerst maken. Zelf vind ik de andere versie lekkerder omdat het meer is dan alleen vlees en vissaus. Je krijgt dan een bord met mooie kleuren en smaken die goed bij elkaar passen. Serveer er een lekkere rode of witte wijn bij en je hebt een prachtig voorgerecht. Zelf drink ik er graag een cabernet sauvignon bij.

Ingrediënten klassieke Vitello tonato

 • 500 gram kalfsrosbief
 • verse tijm
 • verse rozemarijn
 • zout en versgemalen peper

vlees vitello tonato van kalfsrosbief grillfun devleesboerderij

Ingrediënten Vitello tonato 2.0

 • ansjovis
 • kappertjes
 • rucola
 • veldsla
 • groene pitloze olijven
 • krieltjes
 • kerstomaten

Ingrediënten saus

 • 3 eierdooiers
 • 2 theelepels citroensap
 • 200 ml zonnebloemolie
 • 200 gram tonijn uit blik
 • 50 gram kappertjes
 • 3 ansjovisfilets
 • zout en versgemalen peper

Voorbereiding kalfsrosbief

 1. Haal de kalfsrosbief uit de koeling.
 2. Hak de rozemarijn en tijm fijn en strooi deze uit over een snijplank.
 3. Strooi vervolgens zout en versgemalen peper op de snijplank.
 4. Wrijf de rosbief in met een beetje olijfolie en rol deze vervolgens door het kruidenmengsel zodat alle zijden voorzien zijn van de kruiden.
 5. Dek de rosbief af met vershoudfolie en zet de rosbief terug in de koeling voor 24 uur of minimaal 2 uur.

Bereiding saus

 1. Neem een kom en voeg hierin de eierdooiers, het citroensap en een snufje zout. Let goed op dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
 2. Meng alles goed door elkaar met een garde of neem een mixer die je kunt voorzien van een garde.
 3. Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de zonnebloemolie in de laagste stand. 
 4. Het mengsel wordt eerst dun en voller maar hoe meer zonnebloemolie je toevoegt hoe dikker de mayonaise gaat worden. Stop dus bij de gewenste dikte. Dit was voor mij ongeveer 200 ml maar is afhankelijk van de grote van de eierdooiers.
 5. Haal de tonijn en de ansjovis uit het blik en maak er kleine stukjes van met een vork en voeg deze toe aan de saus. De hoeveelheid is een beetje afhankelijk van wat jezelf lekker vindt en pas daarom de verhouding naar wens aan. 
 6. Snijd de kappertjes fijn en voeg deze toe aan de saus en meng alles goed door elkaar.
 7. Proef de saus en voeg eventueel een beetje zout en versgemalen peper toe.
 8. Wanneer de saus te dik is kun je een beetje koud water toevoegen om de saus dunner te maken.

midden vitello tonato van kalfsrosbief grillfun devleesboerderij

Bereiding klassieke Vitello tonato

 1. Haal de kalfsrosbief minimaal een uur van te voren uit de koeling.
 2. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en plaats daarna één rooster in de bovenste positie boven de plate setter. Plaats het andere rooster in de onderste positie boven de kolen.
 3. Sluit de deksel en laat de kamado op temperatuur komen van rond de 120 graden.
 4. Maak het rooster schoon en wrijf het rooster even schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie. 
 5. Leg de rosbief boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel. Je kunt de rosbief voorzien van een kerntemperatuurmeter en deze instellen op 42 graden. Ik gebruik echter steeds vaker gewoon een snelle handtemperatuurmeter gezien het vlees ongeveer binnen een uur klaar is. 
 6. Haal het vlees bij 42 graden uit de barbecue en leg deze even op een snijplank en zet alle schuiven geheel open zodat er zuurstof bij de kolen komt. Laat de deksel van de barbecue open en wacht tot de kolen boven het directe gedeelte heet zijn. 
 7. Leg de kalfsrosbief op het rooster boven het directe gedeelte en grill de rosbief aan beide zijden voor ongeveer 1 minuut. Haal de kalfsrosbief van de barbecue en leg hem op de snijplank met een schone theedoek erover. Laat de rosbief rusten in huis gezien het buiten te koud is.

Bereiding Vitello tonato 2.0

 1. Volg de klassieke bereiding en ga vervolgens verder zoals hieronder beschreven.
 2. Kook de krieltjes of nieuwe aardappelen in een beetje zout tot ze gaar zijn. Schud ze af en laat ze afkoelen.
 3. Neem de kerstomaten en voorzie deze van olijfolie en leg ze boven het indirecte gedeelte en sluit de barbecue voor ongeveer 10 minuten.

Borden opmaak

 1. Voor de klassieke manier is het heel simpel. Snijd de rosbief in dunne plakken en leg ze op een bord met eventueel een beetje rucola en de saus over het vlees.
 2. Voor zoals ik het zeg de versie 2.0 start je met de gekookte krieltjes of nieuwe aardappelen en leg deze op een groot bord. Verdeel het zodat niet overal aardappelen liggen.
 3. Neem de sla en rucola en leg deze tussen de aardappelen en maak het bord verder creatief op met de rosbief, de gepofte tomaten, kappertjes, ansjovis, olijven en maak het af met de saus. Je kunt ook de saus bijvoorbeeld in een kommetje doen en deze in het midden plaatsen van de schaal. Op deze manier kan iedereen zelf opscheppen.

Succes met het maken, groetjes Grillfun

einde vlees vitello tonato van kalfsrosbief grillfun devleesboerderij

einde 2 vitello tonato van kalfsrosbief grillfun devleesboerderij