Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Varkens- en runderrollade voor kerst van Grillfun

Varkens- en runderrollade voor kerst van Grillfun

Wordt het varkensrollade, runderrollade of gewoon allebei? Onze huisblogger Grillfun weet wel raad met deze vraag. Grillfun aan het woord:

Nu kerst dit jaar anders is dan andere jaren, omdat we misschien niet de hele familie mogen uitnodigen. Om toch een geweldig diner op tafel te zetten is misschien één van deze twee rollades een optie. Je kunt ze ook allebei maken als je met grote eters bent. Dit keer maakte ik een varkens- en runderrollade met twee verschillende soorten vulling. Op deze manier kunnen je gasten kiezen of gewoon beide versie proberen.

Om het diner helemaal af te maken maakte ik er sperziebonen bij gebakken in ui met spekblokjes. Dit kun je gewoon in de keuken doen of je moet het leuk vinden om twee barbecues aan te maken. Zet een pan water op het vuur en kook de sperziebonen. Bak de spekblokjes krokant in de pan en voeg als ze bijna klaar zijn de ui toe. Bak deze heel even mee en voeg daarna de sperziebonen toe. Voeg een beetje versgemalen peper toe en de sperziebonen zijn klaar. Bak in de oven nog de aardappelkroketjes en maak een pepersaus of een andere saus die je lekker vindt. Bereid de rollades zoals beschreven in onderstaand gerecht en je hebt een mooi kerstdiner.

Ingrediënten runderrollade

 • 1 kg runderlap
 • 400 gram kastanjechampignons
 • 150 gram serranoham 
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 citroen
 • verse tijm
 • zout en versgemalen peper

vlees varkens en runderrollade voor kerst van grillfun devleesboerderij

Ingrediënten varkensrollade

 • 1 kg fricandeau of procureur
 • 1 bol mozzarella
 • 30 gram pijnboompitten
 • 1 teentje knoflook
 • 70 gram Parmezaanse kaas
 • 30 gram basilicum
 • olijfolie
 • 1 pakje pancetta
 • 2 pakjes ontbijtspek
 • zout en versgemalen peper

Voorbereiding varkensrollade

 1. Pel de knoflook en snipper deze fijn.
 2. Neem een pan en zet deze op het vuur en rooster de pijnboompitten heel even in een scheutje olijfolie.
 3. Rasp de Parmezaanse kaas.
 4. Neem een kom en voeg hierin ongeveer 50 gram Parmezaanse kaas, pijnboompitten, knoflook, basilicum en een flinke scheut olijfolie. Mix alles tot een glad mengsel met een mixer of keukenmachine. Voeg eventueel nog een beetje olijfolie toe. Breng de saus verder op smaak met zout en versgemalen peper. De saus mag best een beetje dik zijn, gezien we deze gebruiken op het vlees.
 5. Haal de fricandeau of procureur uit de koeling. Procureur is iets vetter dan fricandeau maar voor het resultaat maakt het niet veel uit. Zelf heb ik de fricandeau gebruikt in dit recept.
 6. Snijd de fricandeau open zodat je hem kan openklappen. Vul de fricandeau met een laagje pesto, pancetta en de geraspte Parmezaanse kaas. Leg in het midden van de fricandeau een laag mozzarella. 
 7. Rol de fricandeau op als een rollade en leg even weg.
 8. Maak een mat van bacon door deze te vlechten. Leg de fricandeau op de baconmat en rol het geheel op als een rollade. Let goed op dat de zijkanten goed dicht zijn van de rollade. Anders heb je kans dat de mozzarella uit de rollade loopt en dat zou zonde zijn natuurlijk.

midden varkens en runderrollade voor kerst van grillfun devleesboerderij

Voorbereiding runderrollade

 1. Pel de knoflook en ui en snipper deze fijn.
 2. Borstel de champignons schoon en verwijder een stukje van de steel.
 3. Snijd de champignons heel fijn, gezien we ze gebruiken voor de vulling.
 4. Zet een pan op het vuur met een beetje olijfolie. Bak de ui en knoflook heel even en voeg de champignons toe. Breng het op smaak met de rasp van 1 citroen en het sap van een halve citroen, zout en versgemalen peper.
 5. Bak tot de champignons gaar zijn en al het vocht in de pan verdampt is.
 6. Laat het champignonmengsel afkoelen.
 7. Haal de runderlap uit de koeling. Leg het vlees vervolgens zo neer dat de draad van het vlees van links naar rechts loopt en snijd het vlees op de draad zodat je deze kunt openklappen.
 8. Klap het vlees open en sla eventueel het dikkere stuk een beetje plat.
 9. Neem slagerstouw en knip hiervan ongeveer 6 stukken van 15 cm.
 10. Leg het slagerstouw onder het vlees zodat we het vlees makkelijk kunnen dichtknopen na het oprollen.
 11. Beleg het vlees nu met de ham en verdeel het champignonmengsel erover. Rol het vlees nu zo op dat je het straks haaks op de draad kunt snijden in plakken. Neem het slagerstouw en knoop deze goed dicht zodat je een mooie rollade krijgt.
 12. Neem de tijm en haal de blaadjes van de takjes. Hak de blaadjes fijn en strooi ze gelijkmatig op een snijplank. Strooi een beetje zout en versgemalen peper op de snijplank. 
 13. Wrijf de rollade in met een beetje olijfolie en rol deze door de kruiden.

vlees 2 varkens en runderrollade voor kerst van grillfun devleesboerderij

Bereiding Varkens- en runderrollade voor Kerst

 1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats de plate setters en het rooster in de bovenste positie in de BBQ. We gaan namelijk de twee rollades indirect bereiden in de barbecue.
 2. Sluit de deksel en laat de kamado op temperatuur komen van rond de 180 graden.
 3. Maak het rooster schoon en wrijf het rooster even schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie. Het is ook wel handig om een lekbakje te plaatsen gezien het mogelijk is dat de mozzarella uit de rollade loopt.
 4. Leg nu eerst de varkensrollade op de barbecue en sluit de deksel voor 20 minuten.
 5. Open de deksel na 20 minuten en leg de runderrollade op de barbecue en sluit de deksel.
 6. De varkensrollade gaan we garen tot een kerntemperatuur van 65 graden en de runderrollade tot een kerntemperatuur van 56 graden.
 7. Mocht het zo zijn dat één van de twee eerder klaar is kun je de heteluchtoven aanzetten op 50 graden en hierin het vlees warmhouden
 8. Haal het vlees van de barbecue bij de gewenste kerntemperatuur en laat ze even 10 minute rusten. Dit kun je ook in de oven doen bij 50 graden. Doe dit niet buiten gezien het vlees te snel afkoelt wanneer het koud is. Leg het anders binnen neer met een theedoek erover. Wanneer je aluminiumfolie gebruikt gaart het vlees nog verder. Het beste is om een theedoek te gebruiken.

Serveer de rollades met een zelfgemaakte pepersaus en bijvoorbeeld aardappelkroketjes en sperziebonen gebakken met ui en spekblokjes

Succes met het maken, groetjes Grillfun

einde varkens en runderrollade voor kerst van grillfun devleesboerderij

einde 2 varkens en runderrollade voor kerst van grillfun devleesboerderij