Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Zuid Amerikaanse Matambre of Saudero van de BBQ

Zuid Amerikaanse Matambre of Saudero van de BBQ

Vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft ons verrast met dit Zuid-Amerikaanse recept! Lees het recept door en nadat jij dit hebt gegeten, heb jij geen honger meer!

Afgelopen tijd ben ik me gaan verdiepen in de Matambre, dat is een Zuid-Amerikaans gerecht dat veelal op de barbecue wordt bereid. Het woord matambre komt uit het Spaans. Matar betekent doden en Hambre betekent honger. Dus eigenlijk is het een hongerstiller en dat is het zeker! Het wordt in sommige landen ook wel Saudero genoemd. Eigenlijk is het een plak rundvlees, vaak flank steak die gevuld wordt met de lekkere ingrediënten. Het klassieke recept bestaat meestal uit hardgekookte eieren, wortel en veel zwarte peper. Ik maak mijn eigen variant maar wel gebaseerd op het klassieke recept, dan weet ik hoe de basis smaakt en kan ik het altijd nog aanpassen! Voor dit recept gebruikte ik Black Angus flank steak van DeVleesboerderij.nl. Let even op met de bereiding. Het is belangrijk dat het vlees op kamertemperatuur is en we de ingrediënten warm in het vlees doen.

Veel plezier met maken en smakelijk!

Het recept is voor 6-8 personen en de voorbereidingstijd is 90 minuten. Het bereiden is 15-30 minuten.

Ingredienten

 • 1kg Black Angus flank steak
 • Pakje bacon of ontbijtspek
 • 2 puntpaprika’s, geel en rood
 • 2 eieren
 • Verse peterselie
 • Verse koriander
 • Peper en Zout
 • 3 teentjes knoflook
 • 75 gram Parmezaanse kaas
 • 2 wortels
 • Olijfolie

vlees zuid amerikaanse matambre of saudero van de bbq marc lechanteur devleesboerderij

Bereiding Zuid Amerikaanse Matambre of Saudero van de BBQ

 1. Ik haal het vlees uit de koeling en laat het volledig op kamertemperatuur komen.
 2. Ondertussen snijd ik de verse kruiden fijn. Sinds kort komen ze uit eigen tuin dus echt biologisch en heerlijk van smaak. Ik hak de knoflook fijn. Ik haal de bacon uit de verpakking en weeg de Parmezaanse kaas af. Daarnaast snijd ik twee puntpaprika’s in lange stroken en rasp ik twee wortels en snijd deze in de lengte doormidden.
 3. Daarna open ik de verpakking van het vlees en dep het vlees af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
 4. Dan probeer ik de flanksteak ietwat vierkant te snijden. En dan gaan we een lange platte plak vlees ervan snijden. Dat doe je door op 1/3 van de hoogte horizontaal in te snijden, maar dan net niet afsnijden. Als je dan bijna een plak hebt afgesneden ga je vandaar uit iets dieper de andere kant op en snijd je weer horizontaal bijna tot het eind. Nu kun je steak openvouwen.
 5. Ik bestrooi de steak rijkelijk met zwarte peper en zout. Ik dek hem even af totdat ik hem ga beleggen.
 6. Ik maak mijn barbecue klaar voor volledig direct. Bij de Kamado houdt dat in dat ik de Heat Deflector niet gebruik, bij de Weber betekent dit dat ik mijn vuur in de midden zone maak. De richttemperatuur voor mijn ketel is ongeveer 200 graden.
 7. Nu doe ik een paar dingen tegelijk:
 8. Ik kook 2 eieren hard (12 minuten in kokend water)
 9. Ik grill de puntpaprika’s in de grillpan (ook 12 minuten)
 10. Ik kook de wortels (7 minuten zijn ze zacht genoeg)
 11. Als de wortels klaar zijn snijd je ze nog een keer in de lengte door. Als de eieren klaar zijn snij ik ze in plakken.
 12. Nu ga ik even snel te werk. Ik wil de ingrediënten warm op de barbecue hebben.
 13. Ik beleg het eerste 1/3 met wortel, paprika, ei, verse kruiden, Parmezaanse kaas, knoflook. Ik klap het eerste 1/3 terug en vul het tweede 1/3 op dezelfde manier. Ik schenk er nog wat olijfolie in en daarna klap ik het geheel dicht.
 14. Afhankelijk van de hoeveelheid ingrediënten en de dikte van het vlees kun je het geheel helemaal in de bacon rollen of niet. Bij mij lukt dit niet en belegde ik alleen de boven- en zijkanten.
 15. Dan rol je het geheel stevig, aan alle kanten in de aluminiumfolie.
 16. Maak wat gaatjes in de folie zodat er vocht uit kan en het geheel niet wordt gestoomd.
 17. Leg het gerecht op de barbecue boven direct vuur. Zo wordt het spek knapperig. Draai het regelmatig om.
 18. De ingrediënten in de kern zijn al warm en gaar dus je hoeft geen hoge kerntemperatuur te hebben.
 19. De truc is nu met je kernthermometer in het vlees te prikken en een kerntemperatuur van ongeveer 55 graden aan te houden.
 20. Hoe lang dit duurt is heel erg afhankelijk van hoe dik je vlees is maar is ongeveer tussen de 15-30 minuten.
 21. Laat het gerecht nog 5 minuten rusten en geniet ervan!
einde zuid amerikaanse matambre of saudero van de bbq marc lechanteur devleesboerderij