Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Penang curry met eendenborst van de BBQ

Penang curry met eendenborst van de BBQ

Voor dit recept is onze huisblogger Grillfun in de geschiedenisboeken gedoken! Het dateert alweer van 1890. Wel met een kleine twist, want Penang curry werd normaal met varkensvlees bereid. Grillfun aan het woord:

Penang curry met eendenborst is een Thais gerecht wat normaal gesproken wordt gemaakt met varkensvlees. Echter bestaan er tegenwoordig zoveel varianten van dit gerecht dat ik dacht laten we er iets lekkers van maken. Het is al een heel oud recept wat voor het eerst werd beschreven in 1890 in het kookboek Tamra Kap Khao. 

Het recept is lekker makkelijk en prima om gewoon eens door de week te maken als je zin hebt om de barbecue aan te maken. Je kunt het natuurlijk ook gewoon binnen op het fornuis maken door de eendenborstfilet te bereiden in de koekenpan. Grill deze dan direct op de huid in een beetje olijfolie. Wanneer de huid krokant is kun je de filets omdraaien en even controleren wat de kerntemperatuur is. 

In het recept maak ik gebruik van een curry pasta. Deze kun je natuurlijk zelf maken maar ik verwacht dat de meeste mensen gewoon de currypasta gaan kopen in de supermarkt. Het leuke aan dit recept is dat je er lekker mee kan variëren door andere groenten toe te voegen of om gewoon varkensvlees te gebruiken of zelfs kip. 

Ingrediënten voor de Penang curry met eendenborst

 • 2 eendenborst met huid
 • ½ rode ui
 • 1/2 paksoi afhankelijk van het formaat
 • 2 eetlepels panang curry pasta
 • 400 ml kokosroom
 • 2 eetlepels vissaus
 • sugarsnaps
 • 1 theelepel rietsuiker
 • 1 wortel

vlees penang curry met eendenborst van de bbq grillfun devleesboerderij

 1. Pel de ui en snijd deze in dunne halve ringen.
 2. Schil de wortel en rasp de wortel met een dunschiller in slierten.
 3. Maak de paksoi schoon en snijd de bladeren in grove stukken en de stam in slierten.
 4. Neem de eendenborstfilets en snijd loshangende stukken vet weg.
 5. Snijd met een scherp mes het vet kruiselings in maar probeer het vlees niet te raken. 
 6. Breng de eendenborstfilets op smaak met zout en versgemalen peper.

Bereiding eendenborst en curry

 1. Haal de eendenborstfilets ongeveer een uur vooraf uit de koeling zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
 2. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk indirect en direct barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 200 graden.
 3. Wanneer de temperatuur bereikt is van 200 graden kun je de eendenborst met de vleeszijde naar beneden op het rooster leggen boven het directe gedeelte.
 4. Gril de eendenborstfilets ongeveer 2 minuten en draai deze hierna om met de vetzijde op het rooster. Nu is het opletten gezien je door het druipende vet vlammen krijgt. Grill de huid krokant maar let op dat deze niet zwart wordt door de eendenborstfilets regelmatig te verplaatsen.
 5. Verplaats hierna de eendenborst naar het indirecte deel tot een kerntemperatuur van 52 graden. Sluit de deksel en controleer de kerntemperatuur regelmatig. 
 6. In de tussentijd kun je alvast een skillet plaatsen boven het directe deel zodat deze alvast kan opwarmen.
 7. Haal de eendenborstfilets bij de gewenste kerntemperatuur van de barbecue en laat de eendenborstfilets ongeveer 10 minuten rusten onder een schone doek.
 8. Schenk een beetje olie in de skillet en fruit deze aan.
 9. Voeg de curry pasta toe en verwarm deze voor ongeveer een halve minuut.
 10. Voeg de kokosmelk en de rietsuiker toe en roer alles goed elkaar en breng vervolgens aan de kook.
 11. Kook de saus voor ongeveer 2 minuten en voeg de sugarsnaps en de slierten van de paksoi toe. Kook deze in de saus gaar voor ongeveer 3 minuten.
 12. Voeg vervolgens de paksoi toe en kook voor ongeveer 1 minuut tot de paksoi gaar is.
 13. Nu kun je de eendenborstfilets aansnijdenServeer het bijvoorbeeld in een kom met rijst, curry, paar stukjes eendenborstfilet en maak het af met de slierten van de wortel. 

Succes met het maken, groetjes Grillfun

einde penang curry met eendenborst van de bbq grillfun devleesboerderij