Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Herfst stoofpot met ree poulet

Herfst stoofpot met ree poulet van de BBQ

Onze huisblogger Grillfun heeft ons onzetten aangenaam verrast met een echt typisch herfstrecept Ree poulet! Wat een kleuren! Grillfun aan het woord:

De herfst is weer begonnen en dat wil natuurlijk zeggen dat er weer meer wild op het menu komt te staan. Wat zwaardere smaken en lekker rustig garen in een goed glas rode wijn. Neem vooral een fles rode wijn die je zelf ook graag drinkt want dat komt ten goede aan de smaak in het gerecht. Zelf gebruikte ik een pinot noir die qua karakter perfect past bij wild en ik zelf graag drink. Het zou zonde zijn om de rest van de wijn weg te doen omdat je hem niet lekker vindt.

Ree poulet

Een ree is een evenhoevig zoogdier uit de familie van de hertachtigen. De ree is geen grazer zoals een hert, maar een knabbelaar. Zijn voeding bestaat dan ook uit bramen, bessen, twijgen, scheuten, knoppen en loten. In de herfst en winter staat ree vaker op het menu dan in de zomermaanden terwijl deze dan ook gewoon verkrijgbaar is. Poulet gebruiken we echter meer in recepten die passen bij de herfst en winter. Poulet is mager vlees en wordt vaak gebruikt als soepvlees. Poulet wordt gesneden uit de borst en voorschouder. Het vlees is uitermate geschikt om langzaam te garen en daardoor perfect geschikt voor dit lekkere recept.

Ingrediënten voor de herfst stoofpot met ree poulet

  • 1 kg ree poulet
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 250 ml droge rode wijn (pinot noir)
  • 500 ml kippenbouillon
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 nieuwe aardappelen vastkokend
  • 1 grote winterpeen of 4 kleine
  • handvol bevroren erwten

vlees herfst stoofpot met ree poulet van de bbq grillfun devleesboerderij

Voorbereiding

  1. Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd ze in plakjes.
  2. Pel de uien en snipper de uien en de knoflook.
  3. Schil de winterpeen en snijd deze in plakjes of halve maantjes.
  4. Haal de ree poulet uit de koeling en maak ze droog met wat keukenpapier en kruid met zout en versgemalen peper.
  5. Nieuwe aardappelen eet ik het liefste met schil dus is schoonborstelen en afspoelen voldoende. Snijd ze vervolgens in partjes en leg ze in het water tot gebruik, zodat ze niet verkleuren.

midden herfst stoofpot met ree poulet van de bbq grillfun devleesboerderij

Bereiding stofpot van ree poulet

  1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats de ring waar je normaal de plate setters oplegt in de bovenste positie zodat je een Dutch Oven kunt plaatsen. Heeft jou BBQ deze functie niet, dan kun je de Dutch Oven ook op het rooster plaatsen.
  2. Sluit de deksel en laat de kamado op temperatuur komen van rond de 180 graden.
  3. Schenk een scheut olijfolie in de Dutch Oven en wanneer deze heet is kun je de ree poulet toevoegen. Zorg ervoor dat het vlees rondom bruin wordt aangebakken.
  4. Voeg hierna de ui, knoflook en bleekselderij toe en bak deze nog even mee tot de ui glazig is.
  5. Schenk de wijn en kippenbouillon toe samen met de tomatenpuree, tijm en laurier.
  6. Breng het geheel aan de kook en probeer de temperatuur van de kamado rond de 150 graden te krijgen zodat het geheel niet te hard blijft koken.
  7. Plaats de deksel op de Dutch Oven en sluit de deksel voor één uur.
  8. Na een uur is het tijd om de wortel en aardappelen toe te voegen.
  9. Plaats de deksel terug van de Dutch Oven en wacht nogmaals een uur tot alles gaar is.
  10. Verwijder hierna de deksel van de Dutch Oven en controleer of de dikte van de saus naar wens is.
  11. Voeg de erwten toe en wacht nog even 5 minuten tot ze warm zijn.
  12. Mocht de saus te dun zijn naar jou wens dan kun je saus nog even inkoken met de deksel open van de Dutch Oven. Nu is het tijd om de saus te proeven en te controleren of hij mooi op smaak is. Voeg eventueel nog zout en versgemalen peper toe. Het is een hele maaltijd, maar hier eten we er ook graag een stuk oerbrood bij.
Succes met het maken, groetjes Grillfun

einde herfst stoofpot met ree poulet van de bbq grillfun devleesboerderij