Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Kersenglazed Spareribs van de BBQ

Kersenglazed Spareribs van de BBQ

Spareribs de favoriet van half Nederland. Je kunt er alle kanten mee op! Onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft dit keer de spareribs bereid met een heerlijke kruidenmix en afgelakt met zwarte-kersen/citroen glaze. Marc aan het woord:

Laten we eens een leuke sparerib variant maken: een kersenglazed rib met een lekkere zoetzure nasmaak. Voor dit speciale recept haal ik mijn Weber Smokey Mountain weer eens uit de garage en realiseer me hoe leuk het ook alweer was op deze smoker te koken. Het recept is eenvoudig voor wie de 3-2-1 methode al hanteert en voor alle anderen: gewoon de instructie lezen. Ik combineerde deze lekkere ribs met een gepofte aardappel die ik pofte in de vuurschaal van de WSM. De basis zijn lekkere ribben van Brabants varken van DeVleesboerderij.nl. Ik gebruik een basiskruidenmix om de ribben te rubben. Op het moment dat de ribben in het aluminiumfolie gaan, doe ik er kersensap in plaats van appelsap bij. Ik lak de ribben met zwarte-kersen/citroen glaze die ik zelf maak. Veel plezier en laat het smaken.

Het gerecht is voor 4 porties en heeft een voorbereidingstijd van 12 uur. De bereidingstijd is tussen de 6 en 8 uur.

Ingredienten

 • 1,5-2 kg varkensribben
 • Kruidenmix/rub
 • 2 el suiker
 • 2 el bruine basterdsuiker
 • 1 tl mosterdpoeder
 • 2 tl uienpoeder
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 1 tl versgemalen zwarte peper
 • 2 el paprikapoeder
 • 2 el zeezout

vlees kersenglazed spareribs van de bbq marc lechanteur devleesboerderij

Overige ingredienten

 • Pak kersensap (250ml)
 • Zwarte kersenjam
 • Citroensap

rub kersenglazed spareribs van de bbq marc lechanteur devleesboerderij

Bereiding kersenglazed Spareribs van de BBQ

 1. Het begint allemaal met mooie vlezige varkensribben die ik heb van DeVleesboerderij.nl. Ik haal ze uit de koeling en dep ze af met keukenpapier.
 2. Dan draai ik de ribben om en verwijder het vlies met een lepel. Dit vereist wat handigheid maar als je weet hoe het moet is het eenvoudig. 
 3. Dan maak ik de basis kruiden rub voor deze ribben, omdat ik wil dat de ribben vooral naar de nieuwe saus smaken, gebruik ik hier een neutrale kruidenmix.
 4. Ik bestrooi de ribben met de rub. Eerst de achterkant en dan de presentatiekant.
 5. Dan leg ik de ribben in de koeling, dat mag 2 uurtjes maar liever doe je dit de dag van tevoren.
 6. Voor de bereiding gebruiken we de 3-2-1 methode. Dit houdt in dat we de ribben 6 uur lang garen op de barbecue, waarvan 3 roken, 2 in aluminiumfolie en 1 uur lakken.
 7. Ik maak mijn barbecue klaar voor volledig indirect. Bij de Kamado houdt dat in dat ik de heat deflector gebruik, bij de Weber betekent dit dat ik mijn vuur naast de midden zone maak. Ik maakte zelf gebruik van mijn smoker voor dit recept. De richttemperatuur voor mijn dome is ongeveer 107-121 graden, warm roken dus.
 8. Nu gaan we roken. Het is belangrijk dat je niet te veel rookhout gebruikt. Het is de bedoeling dat je een dun lijntje rook uit je barbecue hebt komen. Dit moet constant en voor langere tijd zijn. Dikke rookwalmen zijn niet de bedoeling. In dit geval gebruik ik eikenhout van www.hetluxebuitenleven.nl. Afhankelijk van het type barbecue is het handiger om blokken of snippers te gebruiken. Ik rook op een temperatuur van ongeveer 115 graden. Voeg je rookhout toe, plaats het gerecht op de barbecue en sluit het deksel. Ik gebruikte zelf ongeveer 5 blokken eikenhout.
 9. Na drie uur roken haal je de ribben van de barbecue af en wikkel je ze in een dubbele laag aluminiumfolie. Ik voeg het kersensap toe aan de aluminiumfolie. Daarna leg/zet ik de ribben weer op de barbecue en laat ze nog 2u garen op dezelfde temperatuur.
 10. Vlak voordat de 2u voorbij zijn ga ik de glaze klaarmaken. Ik neem en steelpannetje en doe daar een halve pot jam in en ik voeg er naar smaak wat citroensap aan toe.  Dan kook ik het totdat het smeerbaat is en houd ik het warm totdat de 2u voorbij zijn.
 11. Dan haal ik de ribben van de barbecue en haal de aluminiumfolie ervan af. Ik leg de ribben terug op de barbecue. Nu lak ik elke 15 minuten, een uur lang de ribben met de glaze. Het is makkelijk om de glaze warm te houden omdat hij snel opstijft.
 12. Na een uur haal ik de ribben van de barbecue af. 
 13. Wil je het de ribben serveren met grote gepofte aardappelen, start daar dan mee op het moment dat je de ribben uit de aluminiumfolie haalt. 
 14. Neem een paar grote aardappels, maak ze schoon en kook ze 25 minuten met wat zout.
 15. Verpak ze daarna in dubbel aluminiumpapier, leg ze in het vuur van de barbecue en laat ze een half uur meegaren.
 16. Smakelijk!
einde kersenglazed spareribs van de bbq marc lechanteur devleesboerderij