Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Gevlinderde kip van de BBQ met tijm en citrusvruchten

Gevlinderde kip van de BBQ met tijm en citrusvruchten

Onze huisblogger Grillfun heeft de ruggengraat en borstbeen moeten kraken. Gelukkig niet van zichzelf, maar van de kip voor dit overheerlijke gerecht! Grillfun aan het woord:

Gevlinderde kip of spatchcock chicken zoals velen het noemen is niet meer dan de ruggengraat verwijderen en het borstbeen breken van de kip. Het klinkt allemaal niet zo vriendelijk maar het is een manier om een hele kip te bereiden. De kip gaan we vervolgens onderhuids marineren met een kruidenboter die we zelf maken en inwrijven met een kruidenmengsel. Het geweldige aan dit recept is dat je een complete maaltijd maakt in een skillet door de kip op de aardappelen te leggen tijdens de bereiding. Het vet dat op de aardappelen druipt geeft weer een extra smaak af aan de aardappelen. 

Je kunt er zelf voorkiezen wat voor groenten je toevoegt aan het aardappelmengsel. Dit keer heb ik het lekker simpel gehouden, maar je kunt natuurlijk ook tomaten toevoegen of zelfs bonen. Net wat je lekker vindt om bij aardappelen te eten met kip. 

Het gerecht kun je natuurlijk ook gewoon in een hete luchtoven maken. Gebruik dan gewoon een ovenschaal en voeg hierin de aardappelen met de gevlinderde kip.

Ingrediënten 

 • 1 hele kip
 • 2 eetlepels verse tijm
 • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
 • ½ theelepel zeezout
 • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
 • versgemalen peper
 • ½ eetlepel olijfolie

vlees gevlinderde kip citroen van de bbq met amandelen grillfun devleesboerderij

Ingrediënten boter

 • 70 gram boter
 • 2 eetlepels verse bladpeterselie
 • ½ eetlepel citroenrasp 
 • 2 teentjes knoflook
 • zout en versgemalen peper

Ingrediënten groenten

 • 6 vastkokende aardappelen
 • 1 rode paprika
 • 1 rode ui
 • kerriepoeder
 • zout en versgemalen peper
 • olijfolie

boter gevlinderde kip citroen van de bbq met amandelen grillfun devleesboerderij

Voorbereiding gevlinderde kip

 1. Haal de boter ongeveer een uur van te voren uit de koeling zodat deze zacht kan worden.
 2. Snipper de bladpeterselie en de tijm en pel de teentjes knoflook.
 3. Meng de boter samen met de bladpeterselie, citroenrasp, geperste knoflook, zout en versgemalen peper tot een kruidenboter.
 4. Haal de kip uit de koeling en vlinder de kip door met een gevogelteschaar de ruggengraat te verwijderen. Draai vervolgens de kip om klap deze open. Nu kun je met je hand op de borst drukken zodat het borstbeen breekt.
 5. Meng in een kom de tijm, geraspte sinaasappelschil, suiker, zout, versgemalen peper en de olijfolie tot een pasta.
 6. Maak met je vingers de huid van de borst los van de kip en bij de drumsticks en vul deze met ongeveer ¾ van de kruidenboter. Je kunt de boter plat duwenzodat je deze overal onder de huid verdeeld. 
 7. Wrijf de pasta over de huid van de kip. 
 8. Dek de kip af met vershoudfolie en plaats deze terug in de koeling.

Voorbereiding groenten

 1. Schil de aardappelen en snijd er maantjes van. De aardappelen moeten iets langer op de barbecue dan de kip. Je kunt ervoor kiezen om ze heel even te blancheren in kokend water of zoals ik heb beschreven in de bereiding.
 2. Snijd de paprika door de helft en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze vervolgens in de breedte nogmaals door en snijd er reepjes van.
 3. Pel de rode ui en snijd deze in 8 stukken.
 4. Neem de skittel en voorzie deze van een beetje olijfolie. Voeg in de skillet de aardappelen toe met de rode paprika en ui. Breng de aardappelen op smaak met kerrie, zout en versgemalen peper. Hussel alles door elkaar zodat de aardappelen overal gekruid zijn en voorzien zijn van een beetje olijfolie.

Bereiding gevlinderde kip met tijm en citrusvruchten

 1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de plate setters en het rooster. We gaan namelijk indirect barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 200 graden.
 2. Wanneer de temperatuur bereikt is van 200 graden kun je de skillet met de groenten op het rooster plaatsen. Sluit de deksel nu voor ongeveer 15 minuten. Als je de aardappelen van te voren kookt kun je deze stap overslaan.
 3. Leg na ongeveer 15 minuten de gevlinderde kip op de aardappelen en sluit de deksel van de barbecue.
 4. Neem een klein pannetje of kom die tegen de hitte kan van de barbecue, en zet deze heel even in de barbecue zodat de boter kan smelten. Strijk nu iedere 15 minuten de kip in met de gesmolten kruidenboter. 
 5. De kip is klaar wanneer deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 73 graden Celsius. 
 6. Haal de skillet uit de barbecue en snijd de kip in de gewenste delen. 

Serveren is lekker makkelijk doordat je de skillet gewoon op tafel kan zetten. Let wel op dat de skillet nog lang heet blijft.

Succes met het maken, groetjes Grillfun