Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Gevlinderde kip citroen van de BBQ met amandelen

Gevlinderde kip citroen van de BBQ met amandelen

Onze goede vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft voor ons een hoofdgerecht met Maiskip gemaakt! Marc aan het woord:

Ik heb al een hele tijd geen kip meer gemaakt op de barbecue dus is het weer eens tijd om een kipgerecht te maken. Ik bestelde een lekkere maïskip bij DeVleesboerderij.nl en ging aan de slag. Deze kip ga ik vlinderen, ook wel chicken spatchcock genoemd. Eerste spatchcock/vlinder ik de kip, dat houdt in dat ik de ruggengraat verwijder en het borstbeen breek. Daarna ga ik de kip onderhuids marineren met verse citroen. Na het marineren gaar ik de kip indirect, maar toch op hoge temperatuur op de barbecue. Zo krijg ik een gelijkmatige garing en toch een goudbruine korst. Als laatste garneer ik de kip met gebakken amandelen en serveer het met een aardbei/watermeloen bulgur.

De totale voorbereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 8 uur. De bereidingstijd is 1 uur met daarbij 15 minuten rusttijd. Het gerecht is voor 4 personen.

Ingredienten

 • 1 maïskip van 1500 gram
 • 2 citroenen
 • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
 • 1 theelepel zeezoutvlokken
 • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
 • 1 theelepel verse oregano fijngesneden
 • 1 theelepel gewoon keukenzout
 • Handjevol amandelschaafsel
 • Beetje vloeibare boter

vlees gevlinderde kip citroen van de bbq met amandelen marc lechanteur devleesboerderij

ontvellen gevlinderde kip citroen van de bbq met amandelen marc lechanteur devleesboerderij

Bereiding gevlinderde kip citroen met amandelen

 1. Ik start met de marinade van de kip. Eerst rasp ik één citroen en doe de zeste in een kom. Dan pers ik twee citroenen en doe het sap in de kom. Ik voeg twee eetlepels olijfolie toe, 1 theelepel zeezoutvlokken. Ik snijd de verse oregano heel fijn en voeg deze ook toe.
 2. Haal de kip uit de diepvries of koeling, haal hem uit de verpakking en dep hem af met keukenpapier.
 3. Leg de kip met de borst op je keukenblad of snijplank en verwijder de ruggengraat. Ik doe dat zelf met een gevogelteschaar, dan hoef je maar te knippen, maar als je die niet hebt kun je het ook wel met een mes doen.
 4. Draai dan de kip om en druk met twee handen op de borst. Alsof je aan het reanimeren bent. Druk zo hard tot je voelt/hoort dat het borstbeen breekt.
 5. Dan verwijder ik alle overtollig vel van de kip. Het vel mag zeker over het vlees blijven zitten, maar losse stukken vel zijn niet lekker.
 6. Met mijn handen of met een lepel maak ik het vel van de borst en de poten los van het vlees. Ik houd de kip boven een grote kom en schenk wat van de marinade in de kip (tussen het vlees en vel), met mijn handen verdeel ik de marinade.
 7. Dan neem ik een ziplock zakje en doe de kip daarin (ik had een zak van 3 liter nodig). Ik schenk de overige marinade erbij , laat de lucht zoveel mogelijk uit het zakje er verdeel de marinade nog eens goed.
 8. Ik leg het zakje in de koeling, minimaal 2 uur en maximaal een dag om te marineren.
 9. Dan ga ik de kip bereiden:
 10. Ik maak mijn barbecue klaar voor volledig indirect. Bij de Kamado houdt dat in dat ik de heat deflector gebruik, bij de Weber betekent dit dat ik mijn vuur naast de midden zone maak. De richttemperatuur voor mijn dome is ongeveer 250-300 graden. Dit is een hoge temperatuur, zeker voor indirect maar dat doe ik om het velletje van de kip krokant te krijgen.
 11. Als de barbecue op temperatuur is haal ik de kip uit de ziplock zak. Ik dep het vel van de kip wat af en strooi er een beetje zout op. Dan leg ik de kip met zijn rug op het rooster.
 12. Ik gaar de kip tot een kerntemperatuur van 71 graden in de borst dan haal ik de kip van de barbecue en laat deze 15 minuten rusten.
 13. Ondertussen neem ik een kleine skillet, doe er wat boter in en een handvol amandelschilfers. Ik bak ze rustig op totdat ze een mooie bruine kleur hebben.
 14. Na 15 minuten serveer ik de kip en bestrooi hem met amandelschilfers.

Smakelijk!
einde gevlinderde kip citroen van de bbq met amandelen marc lechanteur devleesboerderij