Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Zuid-Afrikaanse sosaties van lamsfilet van de bbq met wilde rijst

Zuid-Afrikaanse sosaties van lamsfilet van de bbq met wilde rijst

Onze goede vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq heeft voor ons een zoet, maar toch gekruid Zuid-Afrikaans hoofdgerecht van lamsfilet, abrikozen en peper gemaakt! Marc aan het woord:

In Zuid-Afrika wordt er regelmatige een sosatie gemaakt op de barbecue (of braai), het is eigenlijk een spies met vlees, zoals ook een saté. In de Karoo (woestijngebied) worden veel lammeren gehouden en abrikozen geteeld. Dit zien we ook terug in dit gerecht.

Bij dit gerecht maak ik gebruik van lekkere malse lamsfilet van DeVleesboerderij.nl. De marinade maak ik van tevoren en het vlees laat ik twee dagen marineren. Ik combineer deze lekkernij met een bijpassende gemengde wilde rijst met gesneden rode pepertjes. De totale bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 80 minuten.

Ingredienten

 • 500 gram lamsfilet
 • 1 gele paprika
 • 1 rode paprika
 • olijfolie
 • zoutvlokken
 • 300 gram gedroogde abrikozen
 • 1 rood pepertje
 • Wilde rijst naar behoefte

vlees zuid afrikaanse sosaties van lamsfilet van de bbq met wilde rijst marc lechanteur devleesboerderij

Ingredienten Marinade

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 4 uien
 • 6 limoenen (sap van) versgeperst
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel koriander
 • 1 eetlepel currypoeder
 • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

bbq zuid afrikaanse sosaties van lamsfilet van de bbq met wilde rijst marc lechanteur devleesboerderij

Bereiding Zuid-Afrikaanse sosaties van lamsfilet met wilde rijst

 1. Als eerste snijd ik de uien in kleine stukjes. Dan verhit ik een skillet (of pan in de keuken), voeg ik wat olijfolie toe en fruit de uien goudbruin.
 2. Dan pers ik de limoenen, snijd ik de knoflook fijn en snijd ik de koriander fijn. Ik voeg het limoensap, de basterdsuiker, de knoflook, koriander en het currypoeder toe aan de skillet en laat het een paar minuten pruttelen.
 3. Laat de marinade afkoelen en ga verder als de marinade helemaal koud is. Ondertussen maak ik het vlees gereed.
 4. Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak. Ik snijd het vlees in blokjes, afhankelijk van het aantal spiesen die je maakt moet je even tellen hoeveel blokjes je snijdt.
 5. Als de marinade is afgekoeld doe ik het vlees in een hersluitbaar/ziplock zakje (ik haal ze altijd met grote hoeveelheden bij de Ikea) en schenkt de marinade er bovenop. Met mijn handen masseer ik de marinade door het zakje zodat alles vlees is bedekt. Ik sluit het zakje en probeer zo weinig mogelijk lucht over te houden. Dan leg ik het zakje in de koeling en laat het ongeveer 2 dagen liggen.
 6. Ongeveer vier uur voordat ik de spiesen op de barbecue ga maken leg ik de abrikozen in een bakje met ruim warm water. Ik wil het fruit wat laten wellen, maar ze moeten ook niet zo zacht zijn dat ze van de spies afvallen.
 7. Ik maak mijn barbecue klaar voor volledig direct. Bij de Kamado houdt dat in dat ik de heat deflector niet gebruik, bij de Weber betekent dit dat ik mijn vuur in de midden zone maak. De richttemperatuur voor mijn dome is ongeveer 150 graden.
 8. Dan was ik de twee paprika’s en snijd deze in een soort van vierkante grote stukken. Dan smeer ik de stukken paprika in met wat olijfolie en doe er wat zoutvlokken op. Ik snijd het pepertje in kleine stukjes.
 9. De spiesen maken doe ik door het lamsvlees, de paprika, de pruimen en abrikozen aan de spiesen te rijgen. Dat is erg eenvoudig. De overgebleven marinade kun je later als saus opwarmen.
 10. Dan gaan de spiesen de barbecue op. Ik gebruik er zelf een spiesenrekje voor zodat ik makkelijk de spiesen in vier posities boven het directe vuur kan leggen. In een kleine skillet kun je nog de rest van de marinade opwarmen. De barbecue gaat in de natuurlijk even dicht.
 11. Ondertussen kook ik de rijst en daarna roer ik het gele pepertje erdoor.
 12. Bij een kerntemperatuur van 150 graden is het gerecht gereed en kun je het van de barbecue halen. Bij mij duurde dit ongeveer 30 minuten. Hoe lang een gerecht moet garen hangt af van de begintemperatuur van je gerecht en van de (constante) temperatuur van je barbecue.  

  Ik serveer de rijst, de spiesen en marinade direct.

  Smakelijk!

einde zuid afrikaanse sosaties van lamsfilet van de bbq met wilde rijst marc lechanteur devleesboerderij