Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Côte de Boeuf van de BBQ met blauwe kaassaus

Côte de Boeuf van de BBQ met blauwe kaassaus

Dit zachte en smaakvolle stuk vlees gaat perfect met hartige sidedishes. Het hele gezin likt zijn vingers erbij af! Huisblogger Grillfun snapt dat wel! Grillfun aan het woord:

Het barbecue seizoen is weer lekker bezig! Het liefste maak ik een mooi stuk vlees waar wij met het hele gezin van kunnen genieten. In dit recept maak ik dan ook een mooie Côte de Boeuf met blauwe kaassaus en serveer er Hasselback aardappelen bij met gegrilde tomaten. 

Ben je niet zo’n liefhebber van kaassaus? Serveer deze er dan los bij zodat je gasten kunnen kiezen of ze deze er wel of niet bij eten. Zelf vind ik het een aparte combinatie die wij hier graag eten. Het is natuurlijk weer iets anders maar je krijgt er wel een smaak explosie bij. Naast dit heerlijke stuk vlees zou ik er een mooie rode wijn bij serveren zoals een Shiraz Cabernet. Dan zijn alle smaken mooi in balans en heb je een geweldige maaltijd waar iedereen van gaat genieten. 

Côte de Boeuf

De Côte de Boeuf komt van de laatste 6 ribben van een rund. Het vlees zit aan de voorkant van de rug en zit vast aan de lende. Het vlees is mooi zacht doordat de voorkant van het rund minder gespierd is. In het vlees is een duidelijke vetstructuur te zien waardoor het vlees weer meer smaak heeft. Op de foto kun je zien dat bij de Côte de Boeuf er nog een gedeelte van het bot aanzit. De Rib Eye is identiek en heeft dezelfde structuur maar dan zonder bot. Je kunt daarom voor dit recept ook een Rib Eye gebruiken, maar zelf vind ik de Côte de Boeuf een mooi en stoer stuk vlees om te serveren als er mensen bij ons komen eten. Heerlijk het vlees aansnijden aan tafel en lekker genieten met z’n allen met een goed glas wijn.

Ingrediënten 

 • 1 Côte de Boeuf van minimaal 1 kg
 • zout en versgemalen peper
 • 1 knoflook bol
 • 1 jalapeño peper
 • 150 gram blauwe kaas (St Agur Ca)
 • 100 gram roomkaas (Delice de Bourgogne)
 • scheutje appelcider azijn
 • 1 sjalot
 • cocktail tomaten
 • cheddar kaas
 • verse platte peterselie

begin cote de boeuf van de bbq met blauwe kaassaus grillfun devleesboerderij

Voorbereiding  

 1. Haal de Côte de Boeuf minimaal een uur voordat deze op de barbecue gaat uit de koeling.
 2. Kruid de Côte de Boeuf met zout en laat hem rusten tot deze op de barbecue gaat.
 3. Snipper de sjalot, jalapeño peper en de verse platte peterselie.
 4. Snijd de kaas in blokjes voor later.
 5. Neem de knoflookbol en snijd de top eraf zodat de teentjes zichtbaar zijn. 
 6. Neem de aardappelen en leg deze tussen twee lepels en snijd voorzicht plakjes in de aardappelen. Op deze manier krijg je hasselback aardappelen maar snijd ze niet door midden. Hier gebruik je de lepels voor of iets anders waardoor je niet de snijplank raakt.
 7. Rasp de cheddar kaas en doe deze in een bakje voor later.

bbq cote de boeuf van de bbq met blauwe kaassaus grillfun devleesboerderij

Bereiding Côte de Bouef

 1. Start met de hasselback aardappelen omdat het ongeveer 1,5 uur duurt voordat deze klaar zijn. Wanneer je niet beschikt over twee barbecues kun je ze in een ovenschaal leggen en in de oven doen op 180 graden. Strijk de hasselback aardappelen ongeveer iedere 15 minuten in met olijfolie. Net voordat ze gaar zijn kun je ze kruiden met zout en peper en de geraspte cheddar kaas. Zet ze even terug tot de kaas is gesmolten.
 2. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de plate setters en het rooster. We gaan namelijk indirect barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 120 graden.
 3. Wanneer de temperatuur bereikt is van 120 graden kun je de côte de boeuf erop leggen en de bol knoflook. Sluit de deksel tot je een kerntemperatuur hebt bereikt van 46 graden. 
 4. Haal de Côte de Boeuf van het rooster en controleer of de bolknoflook inmiddels zacht is. Leg de Côte de Boeuf en de knoflook even op een snijplank en verwijder de plate setter van de kamado. Zet alle schuiven open van de kamado en stook de kamado goed heet om de côte de boeuf af te grillen. Wanneer je halve plate setters hebt net zoals ik kun je er eentje laten zitten en de tomaten op het rooster leggen zodat ze warm kunnen worden.
 5. Wrijf het vlees in met de knoflook aan beide zijden en leg de côte de boeuf terug op het rooster.  Grill het vlees af boven directe hitte tot de buitenzijde mooi verkleurd is. Ongeveer twee minuten per zijde.
 6. Leg hierna de côte de boeuf op een snijplank met een schone theedoek erover zodat deze kan rusten.
 7. Nu kun je starten met het maken van de kaassaus door een pannetje op het vuur te zetten en de sjalot, jalapeño peper aan te fruiten. Fruit het ongeveer 5 minuten aan en blus af met de appelcider azijn.
 8. Haal het pannetje van het vuur en voeg hierin de kaas met de platte peterselie. Roer nu rustig zodat de kaas gaat smelten. Proef de kaassaus en breng verder op smaak met peper. Gebruik geen zout omdat de kaassaus al zout genoeg is door de kaas die gebruikt wordt in dit recept.

Serveer de Côte de Boeuf met de blauwe kaassaus, hasselback aardappelen en de tomaten. Kruid eventueel de Côte de Boeuf nog met wat versgemalen peper. 

Succes met het maken, groetjes Grillfun

einde cote de boeuf van de bbq met blauwe kaassaus grillfun devleesboerderij