Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Hele gegrilde Kip Piri Piri met Courgette spekbootjes

Hele gegrilde Kip Piri Piri

Wij zijn fan van Grillfun, duidelijk ... anders was hij niet onze huisblogger. Maar Grillfun heeft zelf ook andere foodies die hij hoog heeft zitten en graag inspiratie ophaalt. Zo ook dit recept, lees waarom.

Grillfun aan het woord: Kip piri piri is weer zo’n klassieker die echt het proberen waard is. In dit gerecht neem ik je mee naar een versie van één van mijn helden op Youtube, namelijk DJBBQ. Aan het recept heb ik niet veel veranderd omdat het gewoon super is en ik graag deze variant met jullie deel. Dit gerecht maakte ik meer dan twee jaar geleden voor het eerst. Maar vond het zonde om de bacon die je aan de saus toevoegt weg te gooien. Na wat proberen kwam ik op het idee om het mengsel aan gegrilde courgette toe te voegen en dat was echt een schot in de roos. Probeer het zelf en laat je verrassen.

Piri piri is oorspronkelijk een olie met in zijn eenvoudigste vorm, cayennepeper, chilipeper en keukenzout. De olie giet je over de kip tijdens de bereiding waardoor de smaak in de kip trekt. Heerlijk pittig is deze saus en pas eventueel het recept aan door meer van de Sriracha saus toe te voegen of eventueel minder als je er niet zo gek op bent.

 Ingrediënten kip piri piri

 • 1 hele Hollandse Kip
 • 500 g gerookte spekblokjes
 • 50 g boter
 • 50 ml olijfolie
 • 12 teentjes knoflook
 • 4 takjes verse oregano
 • 2 eetlepel hete saus (Sriracha hot chilli lemo grass
 • 1 volle eetlepel paprika poeder
 • 2 courgettes

Voorbereiding

 1. Pel de knoflook en snipper deze fijn samen met de verse oregano.
 2. Snijd de uiteinden van de courgette eraf en snijd deze daarna in de lengte in mooie plakken.
 3. Vlinder de kip door met een gevogelteschaar de ruggengraat te verwijderen. Hierdoor is het mogelijk om de kip open te vouwen en netjes op het rooster te leggen.
 4. Steek met een mes op diverse locaties van de kip in het vlees. Op deze manier kan de piri piri saus in het vlees trekken tijdens de bereiding.

Bereiding Kip Piri Piri en Courgette spekbootjes

 1. Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 180 graden.
 2. Plaats een skillet op het rooster boven het directe gedeelte en voeg hierin de boter samen met de olijfolie.
 3. Wanneer de boter is gesmolten kunnen de overige ingrediënten worden toegevoegd met uitzondering van de kip en de courgette.
 4. Bak de saus ongeveer 10 minuten in de skillet totdat er genoeg saus is.
 5. Leg de kip op het rooster boven het directe gedeelte voor ongeveer 15 minuten. Let op dat het niet te hard gaat. Verplaats de kip eventueel anders naar het indirecte gedeelte.
 6. Neem saus uit de pan met een lepel en besprenkel hier de kip mee iedere 10 minuten.
 7. Draai na de eerste 10 minuten de kip om zodat deze met de borst op het rooster ligt en besprenkel de kip met saus. Dit ga je vervolgens iedere 10 minuten herhalen tot de kip een kerntemperatuur heeft van 73 graden.
 8. Grill net voordat de kip klaar is de courgette boven het directe gedeelte van de barbecue.

Serveer tip: Leg de kip piri piri op een mooie houtenplank samen met de gegrilde courgette en voeg een laagje bacon op de courgette toe. Serveer er eventueel zelf gemaakte frietjes of gebakken aardappelen bij.

Bierparing: Natuurlijk kan het bier niet ontbreken gezien jullie dit inmiddels gewend zijn. Beerwulf.com heeft ons dit keer weer van twee bieren voorzien bij dit gerecht. Dit keer ging Nathan die de bieren uitzoeken bij de gerechten die ik maak. Hij koos voor een Rohue Dead Guy Ale en voor de beste Nederlandse IPA van 2018, namelijk de Oedipus Gaia.
Wat het leuke is aan deze samenwerking is dat ik altijd een mooie beschrijving krijg wat het effect van het bier op de smaken in het gerecht zijn. De Oedipus Gaia is een Amerikaanse stijl IPA die bij de Dutch Beer Challenge uitgeroepen is tot beste Nederlandse IPA. Hoppig, fruitig en goed bitter. Zout en vet uit de bacon maken het bier milder qua bitterheid, waardoor het fruitiger wordt. De hop tilt de kruiden in het gerecht omhoog, risico is dat het explosief wordt (bitter en pittig versterkt elkaar), maar de saus kan het geheel in balans houden.
Zoals je kunt lezen was dit inderdaad het geval dat het bitter en het pittige te sterk was plus ik vond hem te fruitig voor dit gerecht waardoor de Rohue Dead Guy Ale voor mij de perfecte combinatie is bij dit gerecht.

Succes met het maken, Groetjes Grillfun

Hele gegrilde Kip Piri Piri DeVleesboerderij - Grillfun