Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Bosbessen en bourbon spareribs

Bosbessen en bourbon spareribs

De laatste BierBBQ editie kreeg DeVleesboerderij.nl er een nieuwe vriend bij! Boyke ten Broeke (a.k.a. The Hungry Dutchman) van Spareribsproject.com was ook van de partij. Boyke was uiteraard uitgenodigd voor de spareribs. Zo maakte hij deze Bourbon bosbessen spareribs! Beerwulf.com pairde er bieren bij en BBQ's en gear kwamen van Het Luxe Buitenleven. Lees hier over hoe je deze ribben stapsgewijs maakt en welke bieren er bij passen.

Boyke aan het woord: Stel je een heerlijk warme zomerse avond voor. Geen wind, niet te warm, zon is aan het onder gaan en je hebt net een heerlijke dag buiten achter de rug. Wat is er dan lekkerder dan de combinatie van spareribs, bourbon en bosbessen en uiteraard een lekker koud glas bier ernaast om de avond compleet te maken. Klinkt goed toch? Zeg maar gerust perfect! En het recept voor deze ribben is eigenlijk helemaal niet moeilijk.

Ingredienten

 • 2 strengen spareribs
 • je favoriete barbecue rub

Voor de spray

 • 1 cup appelcider azijn
 • 1cup Appelsap
 • meng dit en doe dit in een spuitflesje

Voor de saus

 • 150gr blauwe bessen
 • 2 el bourbon
 • 1 el suiker
 • 1/4 tl rozemarijn (fijngesneden)

Bosbes Bourbon spareribs - TheSpareribsproject.com - DeVleesboerderij.nl

Bereiding Bourbon Bosbes Spareribs

 1. Verhit de BBQ tot 100 graden Celcius en zorg dat je indirect kunt bbq’en. (dit houd in dat je 1 deel van de bbq vrij van kolen houd)
 2. Bereid de spareribs door het membraam van de achterkant (holle kant) van de spareribs af te halen. Bekijk hiervoor 
 3. Smeer de ribben in met Mosterd en doe jouw favoriete bbq dry rub op de ribben en laat minimaal een half uur tot een aantal uur intrekken.
 4. Maak ondertussen de saus door alle ingredienten in een pannetje aan de kook te brengen. Plet nu de bessen goed en laat het dan op een laag vuurtje zo’n 8 minuten door pruttelen. Haal nu van het vuur en laat afkoelen.
 5. Leg de ribben indirect zo’n 60 minuten op de BBQ (dus boven het gedeelte waar geen kolen liggen). Na 60 minuten zie je de kleur van de ribben wat donkerder worden. Dit is een goed moment om de ribben te sprayen met het appelsap mengsel. Spray snel iedere 15 minuten de ribben goed in voor nog eens 2 uur lang en houd de deksel verder gesloten.
 6. Wanneer je na 2 uur de botten uit het vlees ziet komen, wordt het tijd om de ribben in te pakken met folie. Leg 2 lange stukken folie op tafel en leg de ribben met de holle kant naar boven. giet er wat appelsap bij en pak de ribben goed in. Leg de rbben nu in ieder geval 1 uur terug op de bbq (wederom indirect). Check na 1 uur of je het bot los voelt zitten. Voel je dat nog niet, dan laat je de ribben nog 1 uur maximaal liggen.
 7. Haal, als het vlees zacht genoeg is, de ribben uit het folie en leg deze terug op de BBQ. Smeer nu de ribben royaal in met de eerder gemaakte saus. todat deze lekker stroperig en glanzend op je ribben. Leg de ribben nog maximaal 1 uur terug op de bbq en smeer af en toe even nog verder in.
 8. Na dit uur zijn de ribben klaar en kun je aan tafel!

Eet smakelijk!

Bierparing by beerwulf.com

 • Troubadour Westkust
  Black India Pale Ale | 8,5% | 11-12 graden
  Rozemarijn, blauwe bes, bourbon kreeg ik ook door naast de ananas en 5 spice. Veel verschillende smaken dus. Troubadour Westkust is een bier met veel smaken: geroosterd, zoetig, fruitig, bitter, kruidig. De zoetige, geroosterde (karamel) tonen accentueren de BBQsmaak, het fruitige en kruidige kan aansluiting vinden met de kruiden en fruit in het gerecht, de bitters en kruiden in het gerecht kunnen elkaar versterken, wat een explosieve finish kan geven.

Conclusie achteraf: Dit heerlijke bier matchte helaas niet met de Bourbon Bosbes spareribs. Het bier drukte de subtiele smaken van het gerecht weg. Dat kan natuurlijk ook gebeuren ;-)

Alles over de tweede editie BierBBQ

Bosbes Bourbon spareribs - TheSpareribsproject.com - DeVleesboerderij.nl