Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Annanas 5 spices spareribs

Annanas 5spices spareribs

De laatste BierBBQ editie kreeg DeVleesboerderij.nl er een nieuwe vriend bij! Boyke ten Broeke (a.k.a. The Hungry Dutchman) van Spareribsproject.com was ook van de partij. Boyke was uiteraard uitgenodigd voor de spareribs. Zo maakte hij deze Annanas 5 spices spareribs! Beerwulf.com pairde er bieren bij en BBQ's en gear kwamen van Het Luxe Buitenleven. Lees hier over hoe je deze ribben stapsgewijs maakt en welke bieren er bij passen.

Boyke aan het woord: Vraag mensen hoe zij hun spareribs bereiden en je hoort eigenlijk bijna altijd hetzelfde. Standaard doorsnee rub en daarna afgelakt met hun favoriete barbecue saus. En toegegeven, dat werkt eigenlijk bijna altijd wel. Toch.. toch is er wel meer dan alleen die standaard combinatie van premade rubs en barbecuesaus. En soms zijn die creatiever dan je dacht. Want zeg nu zelf, de kruidenblend 5-spice heb je of niet in je kruidenkastje of heb je ooit eens gebruikt en daarna is het potje in de vergetelheid geraakt. En dat terwijl deze kruidenmix zo ontzettend lekker is in gerechten. Vooral in dit recept weet ik zeker dat 5-spice vaker door je gebruikt gaat worden.

Ingredienten voor de dry rub

 • 1/4 cup Bruine suiker
 • 2 tl Sesamzaadjes
 • 1 el kosher zout
 • 1 el Knoflookpoeder
 • 1 el eetlepel uienpoeder
 • 1 el Chinees Five Spice poeder
 • 1 el gemalen witte peper

Ingrediënten voor de annanas BBQ saus

 • 1 cup ananasblokjes (uit blik)
 • 1 el vers gemalen gember (heel fijn gesneden)
 • 2 el Sojasaus
 • 2 tl sesam-olie
 • 1 tl suiker
 • 1/2 tl kosher zout
 • 1 el Chili

Bereidingswijze annanas 5 spices spareribs

 1. Mix alle ingredienten voor de rub in een kom.
 2. Verwijder het membraam van de spareribs. Geen idee hoe dit moet? Klik
 3. Wrijf de bbq rub royaal over de ribben en leg in aluminium folie of in een ijzeren schaal weg in de koelkast voor ongeveer 6 uur. Tip: Doe dit de avond voordat je gaat BBQ’en. Dan kunnen de ribben de hele nacht marineren.
 4. Op de dag van het BBQ’en, steek je de BBQ aan met indirecte hitte. Voor kolenBBQ’s houd dit in dat je maar 1 helft van je BBQ vult met kolen. De andere laat je vrij. Bij Gas steek je maar 1 deel van je bbq aan indien mogelijk. Lukt dat niet, leg dan aluminium folie over 1 deel van je bbq zodat directe hitte op de ribbenkant wordt afgewend.
 5. Als de temperatuur +/- 150 graden Celcius is, leg je de ribben voor 1 uur op de bbq op het kolenvrije gedeelte en doe je de deksel dicht.
  Als de ribben op de bbq liggen, doe je de ananas, sojasaus, sesamolie suiker, zout en Chinese five spice in een blender tot het een mooi glad geheel wordt. Dit gebruiken we straks als ‘mop’/ glaze voor over de spareribs.
 6. Nadat de ribben een uur op de BBQ hebben gelegen, kwast je de spareribs goed in met de glaze en doe je de deksel weer dicht. Kwast af en toe nog even bij om te zorgen dat de ribben nu lekker
 7. Laat de ribben nu lekker nog een uur tot maximaal 1 1/2 uur doorgaren
  Als de ribben gaar zijn en je met een sateprikker zonder moeite door het vlees kunt prikken, zijn de ribben gaar.
 8. Serveer deze nu samen met de saus!

Eet smakelijk!

 Annanas 5 spices spareribs - Thespareribsproject.com - DeVleesboerderij.nl

Bierparing by beerwulf.com

 • Bronckhorster Brok in de Keel
  Belgian Strong Dark Ale | 8,5% | 11-12 graden
  Deze lijkt op bock, sterker, Bronckhorster won de laatste editie van de verkiezing Lekkerste Bock in de categorie zwaarder dan 7% met dit bier.
  Donker bier = zoetige karamel = past bij gegrild vlees, dat komt door de Maillardreactie, wat je in beide terugvindt. Dat heeft wijn overigens nooit. Het zoetige kan ook heel mooi aansluiten bij de 5 spices.

Conclusie achteraf: Dit was nog eens een match! Het was alsof de ribs in het bier waren gedoopt, het bier vult de smaak van de spareribs aan en brengt de 5 spices naarboven! He bier smaakt na een ribje zelf ook romiger en dit bier matcht dus twee kanten op. Heel leuk te merken hoe bier een gerecht kan aanvullen, we werden er gewoon een beetje emotioneel van .. hadden een brok in de keel zeg maar.

Alles over de tweede editie BierBBQ

Annanas 5 spices spareribs - Thespareribsproject.com - DeVleesboerderij.nl