Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Lichte stoofpot met kalfswangen

Lichte stoofpot met kalfswangen

Onze vriend van DeVleesboerderij.nl Barbecue Marq is gek op stoofpotjes! Vaak zijn deze wat aan de zware kant, omdat er wijn of donker bier aan wordt toegevoegd. Deze keer heeft Marc ervoor gekozen om een licht stoofpotje te maken. Wel zo lekker zo na de feestperiode. Marc aan het woord:

De koude dagen betekenen voor mij hete stoofpotjes. De mensen die mij een beetje volgen weten dat al. Dit keer geen zware stoofpot met donker bier of rode wijn, maar een lichtere variant met een speciaal biertje. Voor deze stoofpot gebruik ik Oude Geuze van Boon. Een geuzebier is een biersoort die ontstaat door jonge en oude lambiekbieren met elkaar te mengen en dan te laten hergisten op de fles. Het heeft een bittere en ietwat zurige smaak.

Qua vlees gebruik ik dit keer kalfswangen van Belgisch wit-blauw rund. Als je het vlees al uit de verpakking haalt krijg je die typische verse rundgeur, heerlijk!

Het is eigenlijk een heel eenvoudig gerecht. De eerste stap is het roken van zowel het vlees als de groenten. Daarna stoven we alles in een dutch oven en brengen we het op smaak. Een kind kan de was doen!

Het gerecht is voor 6 personen, heeft een voorbereidingstijd van 30 minuten en een bereidingstijd van 2,5 uur

Ingredienten saus

  • 3 preistengels
  • 2 uien
  • 10 aardappels middelgroot
  • 1 paprika geel
  • 1 knoflook (hele)
  • 3-4 wortels
  • 2 el bloem
  • 1 flesje oud geuzenbier
  • 500 ml bouillon
  • 3-4 takjes tijm
  • 3 bladeren laurier
  • Peper
  • Zout
  • 3 plakken peperkoek
  • 1 blokje kersenhout

vlees stoofpot met blauw witte kalfswangen bbq marc devleesboerderij

Ingredienten vlees

midden stoofpot met blauw witte kalfswangen bbq marc devleesboerderij

Bereiding lichte stoofpot met kafswangen

  1. Ontvlies de wangen en snijd in stukken van 3x3 centimeter.
  2. Maak de barbecue aan voor directe bereiding op 110 graden.
  3. Rook de varkenswangen, prei, de twee uien en de knoflook ongeveer 20 minuten op kersenhout (in hun schil, zonder schoon te maken). Draai op de helft.
  4. Haal de ingrediënten van de barbecue en bouw de barbecue om tot indirect op 140 graden.
  5. Haal het buitenste blad van de prei en snijd de prei. Pel de uien en snijd in reepjes. Knijp de knoflook uit. Rasp en snijd de wortels. Snijd de paprika in stukjes.
  6. Schil en snijd 10 aardappels in kwartjes.
  7. Bak alle groenten kort met wat boter aan in de dutch oven.
  8. Rol het vlees door 2 eetlepels bloem.
  9. Doe het vlees en de aardappels in de dutch oven. Voeg de bouillon en het bier toe.
  10. Kruid af met peper en zout, voeg 3 bladeren laurier en een paar takjes tijm toe.
  11. Ik voeg zelf nog 3 plakken peperkoek toe om de saus wat te binden en het iets zoeter te maken. Ik zou hier even experimenteren wat je lekker vindt.

Smakelijk!

einde stoofpot met blauw witte kalfswangen bbq marc devleesboerderij