Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Braised short ribs

Braised short ribs van onze huisblogger Grillfun

Ga jij voor smaakvolle short ribs uit de pan of zet jij de bbq aan? Waar kiest onze huisblogger Grillfun voor? Grillfun aan het woord:

Met short ribs kun je natuurlijk veel meer doen dan alleen low and slow garen op de BBQ. Dit gerecht heet braised short ribs, en ik hoor je al denken wat betekent het eigenlijk. Volgens internet is dit het aanbraden van vlees in een pan en daarna langzaam stoven in saus. Nu pakken we dit iets anders aan omdat je natuurlijk ook wat rooksmaak wil toevoegen aan het vlees. Short ribs zijn hier namelijk ideaal voor gezien je een geweldige rook ring kunt krijgen in het vlees. 

In dit recept heb je eigenlijk twee opties waarvan er eentje hieronder staat beschreven. Je kunt de ribben boven de Dutch Oven langzaam garen en rookhout toevoegen. De damp van de kruiden en wijn trekken lekker in het vlees. Je hoeft dan ook niet de botten te verwijderen doordat deze er zelf afvallen als je de short ribs in de saus legt. 

Een andere methode is om de botten van de short ribs te verwijderen en de short ribs in blokken te snijden. Vervolgens bak je eerst de short ribs aan in de pan. Wanneer ze mooi verkleurd zijn kun je ze uit de pan halen en de stappen volgen zoals hieronder staat beschreven. Maak de saus en leg ze terug in de saus om ze te garen. 

Wat lekker is om bij dit gerecht te serveren zijn gegrilde wortels en groene asperges. Kook de wortels heel even 4 minuten en laat ze hierna afkoelen. Wanneer de short ribs bijna klaar zijn kun je de wortels in ongeveer 20 minuten mee garen en de groene asperges hoeven maar een kleine 5 minuten. Besprenkel ze wel met olijfolie voordat ze op de barbecue gaan. Maak er een lekkere puree bij en je hebt een geweldig gerecht.

Ingrediënten

 • 1 kg short ribs
 • 1 liter runderbouillon
 • 500 ml droge rode wijn
 • 1 grote ui of twee kleine
 • 4 teentjes knoflook
 • bosje verse tijm
 • 400 gram kastanjechampignons
 • 2 eetlepels bloem
 • klontje boter
 • zout en versgemalen peper

vlees braised short ribs van onze huisblogger grillfun devleesboerderij

Voorbereiding

 1. Haal de short ribs uit de koeling en verwijder het vlies aan de onderzijde bij de botten. Verwijder tevens harde stukken vet aan de bovenzijde. Het hoeft niet allemaal weg omdat we de short ribs gaan stoven en vet geeft ook smaak af.
 2. Snijd de short ribs doormidden tussen ieder bot zodat je vier of vijf short ribs krijgt met bot.
 3. Breng ze op smaak met zout en versgemalen peper.
 4. Pel de ui en snipper deze fijn.
 5. Borstel de champignons schoon en verwijder een stukje van de steel en snijd ze in vieren.

midden braised short ribs van onze huisblogger grillfun devleesboerderij

Bereiding braised short ribs

 1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en leg drie chunks met rookhout op de kolen. Plaats de plate setters en het rooster in de onderste positie in de BBQ. Plaats nu de Dutch Oven op het rooster zonder deksel, gezien we deze niet gaan gebruiken dit keer. 
 2. Sluit de dome en laat de kamado op temperatuur komen van rond de 150 graden.
 3. Smelt het klontje boter in de Dutch Oven en bak de ui en knoflook tot de ui glazig is.
 4. Voeg de bloem toe en roer alles goed door elkaar tot al het vocht is opgenomen door de bloem. Bak dit nog even voor 1 á 2 minuten.
 5. Schenk nu de bouillon en de wijn toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de tijm toe en eventueel andere verse kruiden. Ik heb dit keer alleen tijm gebruikt.
 6. Plaats een rooster op de Dutch oven en leg hierop de short ribs en sluit de deksel voor minimaal 2 uur. Probeer de temperatuur omlaag te krijgen in de barbecue naar tussen de 110 en 120 graden. 
 7. Na twee uur kun je de short ribs van het rooster halen en deze in de saus leggen om verder te garen. Sluit de dome en wacht tot ze gaar zijn. Dit kan ongeveer 4 uur duren. 
 8. Bak de champignons even in een skillet of doe dit binnen op het fornuis.
 9. Haal de short ribs uit de saus en als het goed is liggen de botten nu los in de saus. Deze kun je er ook uithalen en de takjes van de tijm.
 10. Verwijder het vet van de short ribs wat er nog aanzit en snijd de short ribs in plakken.
 11. Voeg de champignons en de gesneden short ribs toe en roer alles goed door elkaar.
 12. Laat dit nog even 10 minuten pruttelen op een iets hogere temperatuur tot de saus de gewenste dikte heeft.
 13. Je kunt nu rondom het rooster bijvoorbeeld wortels grillen en groene asperges.

Server de braised short ribs met gegrilde groenten en aardappelpuree en om niet te vergeten de rode wijn die je gebruikt hebt voor de saus.

Succes met het maken, groetjes Grillfun

einde braised short ribs van onze huisblogger grillfun devleesboerderij

braised short ribs van onze huisblogger grillfun devleesboerderij