fb pixel

Alleen het beste vlees, zo tot de deur.

0 product(en) - €0,00

Iberico Sparerib sandwichs met zelfgemaakte BBQ saus van onze huisblogger Grillfun

Iberico Sparerib sandwichs met zelfgemaakte BBQ saus van onze huisblogger Grillfun

Onze huisblogger Grillfun heeft voor deze sandwich zijn inspiratie opgedaan in de USA. Heeft er een eigen draai aan gegeven. And here you go: een heerlijke sandwich met Iberico ribben als resultaat. Grillfun aan het woord:

Damn wat was deze sparerib sandwich lekker zeg, en het smaakte veel beter dan ik mij kan herinneren. Een aantal jaar geleden ben ik voor me werk een aantal weken in Amerika geweest. In de plaats waar ik was, waren maar drie restaurants: Wendy’s, The Burger King en Subway. Niet echt restaurants waar ik graag kom, omdat het allemaal fastfood is. Maar na een dag hard werken ben ik naar de Subway gegaan en heb ik een Sparerib Sandwich besteld van een footlong, wat omgerekend 304,8 mm is. Of het precies zo lang was weet ik natuurlijk niet, maar damn wat was die lekker. 

Nu bedacht ik me dat het ook wel eens gaaf is om een sandwich te maken met spareribs erop. Om het botje makkelijk te kunnen verwijderen heb ik de 3-2-1 methode gehanteerd voor de bereidingDit is een beetje afhankelijk van de dikte van de spareribs natuurlijk. Het ging echter perfect met de Iberico Spareribs die ik gebruikte in dit recept. De laatste stap heb ik echter iets korter gemaakt dan de 3-2-1 methode. De spareribs heb ik na twee keer voorzien te hebben van saus eraf gehaald. Wat ongeveer uitkwam op een half uur en niet een uur zoals in de methode gebruikt wordt. Dit is echter allemaal een gevoel en afhankelijk van de temperatuur van de barbecue en de dikte van de ribben

Vervolgens heb ik het vlees van de botjes gehaald en de broodjes gemaakt. Voor 1 broodje van het formaat dat ik gebruikte heb je ongeveer ¾ sparerib nodig. Wanneer je ze gaat maken met een pistolet kun je met 2 spareribs denk ik ongeveer 4 tot 6 broodjes maken. 

Ingrediënten 

  • Iberico ribben
  • 2 baguette
  • 1 rode ui
  • zoetzure augurk plakjes
  • bakje pittige rauwkost
  • 75 gram rucola melange 
  • 2 pruim tomaten
  • 1 pakje appelsap

vlees sparerib sandwich van onze huisblogger grillfun devleesboerderij

Ingrediënten
dry-rub

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2,5 eetlepel oregano
  • 2 eetlepels uienpoeder
  • 1,5 eetlepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 eetlepels paprikapoeder

Ingrediëntenbarbecue saus

  • klontje boter
  • 1 kleine ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 ml ketchup
  • 2 eetlepels witte wijn azijn
  • glas water

dry rub zelfgemaakte sparerib sandwich van onze huisblogger grillfun devleesboerderij

Voorbereidingdry-rub en barbecue saus

  1. Meng alle ingrediënten voor de dry-rub in een kom. Wat over is kun je bewaren voor de volgende BBQ sessie.
  2. Snipper voor de saus de ui, knoflook en de rode peper.
  3. Smelt de boter in een pan en fruit de ui met de knoflook en de rode peper gedurende 10 minuten op laag vuur. Dit kun je natuurlijk op de barbecue doen maar ook zeker op het fornuis in de keuken.
  4. Voeg de honing en de suiker toe tot deze gesmolten is.
  5. Voeg nu de overige ingrediënten toe zoals de worcestersaus, tomatenpuree, witte wijn azijn, ketchup en de laurierbladeren.
  6. Roer alles goed door elkaar en voeg wat water toe.
  7. Breng de saus aan de kook en laat het rustig inkoken tot deze dik genoeg is.
  8. Het inkoken duurt ongeveer 30 minuten.
  9. Proef de saus en voeg eventueel zout en versgemalen peper toe. De saus die over is kun je nog bewaren in de koeling.

ontvellen zelfgemaakte sparerib sandwich van onze huisblogger grillfun devleesboerderij

Voorbereiding Iberico Spareribs

  1. Verwijder het vlies aan de onderzijde van de spareribs door met een lepel of mes onder het vlies te steken en deze omhoog te wippen. Vervolgens kun je makkelijk het vlies er in één keer aftrekken.
  2. Wrijf de spareribs in met de dry-rub en dek ze af. 
  3. Zet ze minimaal 2 uur in de koeling maar het liefste natuurlijk een hele nacht.

Bereiding Iberico Spareribs sandwich

  1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de plate setters en het rooster. Wanneer je rookhout wil toevoegen kun je nu ook drie chunks toevoegen. Doe dit voordat je de plate setters en het rooster gaat plaatsen. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 110 graden.
  2. Wanneer de temperatuur bereikt is van 110 graden kun je de spareribs erop leggen en de deksel sluiten voor de komende drie uur. Bij een kamado hoef je niet echt op de temperatuur te letten gezien deze heel constant blijft. Ik gebruik daarom ook geen omgevingstemperatuurmeter en doe alles op gevoel.
  3. Na drie uur is het tijd om de spareribs in te pakken met aluminiumfolie en vergeet niet om er wat appelsap bij te schenken. We gaan de spareribs nu namelijk stomen in het vocht. Sluit de deksel voor 2 uur en controleer of de temperatuur van de kamado ongeveer 110 graden is. 
  4. Na 2 uur kunnen de spareribs worden uitgepakt. Let goed op met het uitpakken gezien er heet vocht in de aluminiumfolie zit. Denk hierbij vooral aan je eigen veiligheid dat je geen brandwonden oploopt. Ik knip altijd een hoekje uit de aluminiumfolie en schenk het vocht in een kom. Hierna pak ik de spareribs pas uit.
  5. Leg de spareribs nu nog een uur indirect op de barbecue en wrijf ze iedere 15 minuten in met de saus. Ik heb ze zelf na 30 minuten eraf gehaald. Voeg de laatste keer wat extra saus toe zodat ze mooi plakkerig worden.
  6. Pel de ui en snijd deze door de helft.
  7. Snijd de ui en de tomaten in plakken.
  8. Nu is het tijd om de broodjes te bouwen zoals ik dat altijd zeg 😉. Start met de rucola, tomaat, rode ui, plakjes augurk en de pittige rauwkost.
  9. Hierna gaan we het vlees verwijderen van de botjes van de spareribs. Je kunt de broodjes al maken ongeveer 10 minuten voordat de spareribs van de barbecue gaan zodat het vlees nog heet is. Verwijder het vlees met een mes of pull het vlees van de botten. Verdeel het vlees over de broodjes en je kunt ze serveren.
  10. Schenk er een lekker speciaal bier en het is genieten.

Succes met het maken, groetjes Grillfun!!

Geef een bug door en verdien een coupon twv 5,-!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Voor meer informatie over cookies, zie Cookies Policy.